Mi Abonyunk - 105- szörös koncentráció! Síri csend honol évek óta a volt Mechanikai Művek területén történt triklór- etilén szennyezéssel kapcsolatban- Vajon miért?
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7045, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2019.10.01. 15:22

 

2012-ben megvették a területet. Azóta lapinformációink szerint nem folyik kármentesítés, és a korábban az ügyet megáénak érző önkormányzati képviselő is hallgat. Vajon miért? Vajon most mennyire szennyezett a terület? Vajon most mennyire veszélyezteti a közelben lakók egészségét az itt található „időzített bomba”? 2013-ban 105- szörös volt a triklór- etilén koncentrációja a talajvíznek. Most ez mennyi lehet? Kérdéseinkre reméljük választ kapunk!

 

Nézzük a történetet, feketén- fehéren!

 

Mi az a triklór – etilén? A triklór- etilén erősen mérgező, karcinogén anyag. Vízzel nem elegyedik, külön fázist képez a talajban. Kis mennyiségben altató hatású, nagyobb mennyiségben akár halálos kimenetelű mérgezést okozhat.
Mérgezési tünetei az émelygés és a hányás.
Hosszabb idő alatt karcinogén és mutagén hatású.

 

Ezek fényében mit szól Ön ahhoz, hogy 2013-ban az előírt mérték 105- szörösét mutatták ki ebből az anyagban a volt Mechanikai Művek telephelyén a talajvízben?


Lapinformációink szerint civilek ebben az ügyben a közelmúltban a hatóságokhoz fordultak, és várják a vizsgálat eredményét. Több, a közelben lakó abonyi is azt állítja, hogy évekkel korábban még kaptak tájékoztatókat a szennyezés mértékéről, valamint a kármentesítési folyamatról.


Az elmúlt 5-6 évben azonban semmilyen érdemi információ nem érkezett az aktuális helyzetről, síri csend honol az ügyben. Civilek az ügy megismerése érdekében az egykori felszámoló biztos útján kértek és kaptak segítséget. A lapunkhoz is eljuttatott anyag döbbenetes dolgokat tartalmaz.


A rendelkezésre bocsátott iratokból megismerhető a környezetszennyezés oka, kiterjedése, összetevői, a kármentesítésre tett intézkedések. Mióta eladták az ingatlant, elfogynak az információk és homály fedi a helyzet megoldottságát vagy megoldatlanságát.

 


A Mechanikai Művek területén (Abony, Tószegi út 54.) 1995-ben szénhidrogén- és olajszennyezést tártak fel. Ezt követő vizsgálatok eredményeként 1999-ben már talaj- és talajvíz szennyeződésről szóló dokumentáció készült. A talajt érintő szennyezés olaj elfolyásból származott. A jelentősebb és nehezebben elhárítható talajvizet érintő, környezeti kárral járó klórozott szénhidrogén terhelés az egykori kondenzátor üzemnél keletkezett, ami egy tovább áramlással a Gábor Áron út területére is kiterjedt. A feltáró dokumentumok alapján a környezetvédelmi hatóság kármentesítésre kötelezte az akkori tulajdonost.

 

2013-ban így nézett ki a kút. Most vajon milyen lehet?


A kármentesítés az olajszennyezés vonatkozásában talajcserét, az illékony klórozott szénhidrogének esetében 7 db tisztítókút létesítését és a talajvíz folyamatos tisztítószivattyúzását, valamint a szennyezett és tisztított talajvíz rendszeres monitoringozását írta elő.


2013-ban ilyen volt a kút. Most vajon milyen lehet? 

A leírás szerint a terület kármentesítése és az arról szóló monitoring jelentések készítése folyamatos, illetve rendszeres volt. Egészen 2012-ig, amíg a felszámoló biztos az ingatlant értékesítette.


Érdekesség, hogy az ingatlant értékcsökkent áron szerezhette meg az akkori vevő, mivel a területet 30-50 millió forintra becsült költségű kármentesítési kötelezettség terhelte. A felszámoló elmondása szerint a terület eladásáig a választókerület képviselője folyamatos tájékoztatást kért a lakók tájékoztatása érdekében. Az értékesítés után viszont elmaradt a képviselői érdeklődés és azt is homály fedi, hogy az új tulajdonos folytatta-e a kármentesítést.


Sokatmondó azonban a 2013-ban készült (és utolsóként rendelkezésre álló) monitoring jelentés, miszerint a 7 kútból bejövő talajvíz triklór-etilén koncentrációja a 150 mikrogramm/liter mentesítési határértékhez képest 15.800 mikrogramm/liter volt, vagyis 105- szörös érték volt. A jelentés szerint a tisztítómű a terület eladását követő évben már nem üzemelt, a szennyezett gócokban a szennyezőanyagok koncentrációja növekedett. A probléma tehát egyáltalán nem volt megoldott, azonban a további kármentesítésről az azóta eltelt időszakban már nem esett szó.


2012-ben a vevők nyomott áron, 35 millió forintért vehették meg a területet, mert kármentesítési kötelezettség terhelte azt. A jelek szerint ennek ellenére ők nem csináltak semmit pedig az átvételkor keszült monitoring szerint az elfogadható határérték 105 szerese volt a trikloretilén koncentrátum a talajvízben. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a hatóság korábban a Gábor Á. Úti fúrt kutak használatát is megtiltotta.


A felszámoló szerint amíg ők kezelték a kutakat addig a körzet önkormányzati képviselője rendszeres tájékoztatást követelt, pedig akkor működött a műszaki beavatkozás. Most vajon miért hallgatnak az esetről?


Amennyiben megismerjük a hivatalos vizsgálat eredményét, mindenképpen közzétesszük!

LV
  

Citrom-díj:
Abony   
 1 Hozzászólás   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlott cikkek:

Keressük, hogy ki volt az, aki a saját szemetét más elé tette le

Idős olvasóink és a Posta.....

Valós probléma Abonyban: Küzdenek védőnőink a tetvek ellen

Elvágták a lakókat Abonytól! Ez tűrhetetlen! Csorbulnak az útépítés miatt alkotmányos jogaik?

Az IKEA visszahívta az egyik bögréjét, mert az túl sok vegyi anyagot bocsát ki

Abonyban maradnak a szigorú szabályok

Sírgyalázó módon lopják a temetőben a virágokat!

Tovább vergődhetünk az útépítés miatt: Fél évet csúszik a 4-es Abony- Cegléd szakaszának megépítése

Mínuszok jönnek a jövő héten

Sár az úton: Annak a kötelessége letakarítani, aki azt oda felhordta!

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Van_az_a_pénz

buboDrr -

2019.10.01. 20:08:42

Van az a pénz, amitől az önkormányzatnak meg az önkormányzati képviselőnek, no meg a hatóságoknak is korpásodik a haja.


Szavazás
Ön szerint milyen az abonyi városi kommunikáció?
   
 Kiváló, tudunk mindenről, köszönjük 
 Egész jónak tartom..... 
 Nem jó, semmiről sem tudunk 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok