Mi Abonyunk - Biztonság hete
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8079, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2017.09.15. 12:43

 Az elmúlt évben Magyarországon 16 627 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, melyben 607 ember vesztette életét.
A balesetek leggyakoribb oka a sebességtúllépés, amikor gyorsabban megyünk, mint a megengedett, vagy gyorsabban haladunk, mint az az adott helyzetben (pl. esőben, ködben, fagyban) biztonságos lenne. Nagyon gyakori baleseti ok az elsőbbségi szabályok megszegése, a kanyarodási szabályok be nem tartása, ezek mögött pedig sokszor a figyelmetlenség húzódik meg. Csökken az ittas vezetés miatti balesetek aránya, de még mindig több, mint 8%-os. A drog hatása alatt való vezetés ugyanekkora kockázatot jelent.
Ugyanakkor a legtöbb baleset meg is előzhető!
A legjobb a bajt megelőzni. Ehhez sokszor a másik ember helyett is figyelni kell, de megéri. A balesetek megelőzése emberéleteket ment meg, sérülésektől óvja meg a közlekedőket, és még a balesetek miatti kiadásokat, költségeket is meg lehet spórolni. Nem hazudik a régi mondás: „Lassan járj, tovább érsz!”
Az alkohol vagy drog hatása alatt való vezetés nemcsak tilos, de a vezetőre, utasaira és a többi közlekedőre is veszélyt jelent. Ne engedjük, hogy társunk bódult állapotban vezessen, mi se tegyünk ilyent!
Apropó, bódultság. A friss statisztikák szerint a mobilozás lépett elő az új ittas vezetéssé. Ha vezetés közben SMS-ezünk vagy csetelünk, 6-szor nagyobb esélyünk van a balesetre, mintha ittasan ülnénk a volán mögé.
A forgalomban csak jó műszaki állapotban lévő járművel vegyünk részt, a hiányos/hibás fék, lámpa, egyéb alkatrész balesetet okozhat.
A közút nem versenypálya – semmilyen körülmények között, semmilyen biztatásra vagy provokálásra se kezdjünk versenybe másokkal!
Tedd meg, ami Tőled telik!
Fontos, hogy amikor közlekedünk, figyeljünk minden lényeges mozzanatra, de ezen kívül is tegyünk a balesetek megelőzéséért. Hívjuk fel családtagjaink, barátaink figyelmét is a biztonságos közlekedés fontosságára.
Néhány jó tanács:
Induljunk el időben, de ha késésben vagyunk, akkor se a közlekedés során próbáljuk meg behozni a lemaradást!
Kétszeresen is figyeljünk a legsérülékenyebbekre: a gyalogosokra, kerékpárosokra, kisgyerekekre, idősekre.
Csak kipihenten vegyünk részt a forgalomban, járművezetőként (kerékpárosként, gépkocsi vezetőként) ez különösen fontos.
Kerékpározáskor, gyalogosként, vagy épp rolleresként, gördeszkásként is gondoskodjunk a biztonságunkról (pl. bukósisak, könyökvédő) és arról, hogy jól láthatóak legyünk (fényvisszaverő mellény, lámpa).
Főként nagy melegben legyen nálunk elegendő innivaló (pl. csapvíz, tea), de ne feledkezzünk meg az időjáráshoz illő ruházatról sem.
A biztonságos közlekedés (a „defenzív vezetés”) három alapelve dr. Gerhard Munsch-től:
A tilosat sohasem! - A kötelezőt mindig! - Olykor a megengedettet sem!
Talán nem is gondolnánk, hogy ahhoz, hogy biztonságban érezzük saját magunkat, szeretteinket és az értékeinket (pl. autónkat, lakásunkat), nagyon sok mindennek kell együttműködnie, de legalább együttesen meglennie: biztonság otthon, az utcán, az iskolában, a munkahelyen.
Ehhez szükséges, hogy legyenek – többek között:
egyértelmű és mindenki által ismert és követett szabályok (pl. az autó az úttesten menjen, a gyalogos a gyalogátkelőt használja az úton való áthaladáskor, stb.),
olyan szakemberek, akik segítenek a szabályok betartásában, és a szabálytalankodók kiszűrésében, adott esetben szankcionálásában – rendőrség,
olyan szakemberek, akik segítenek a bajba jutott embereknek pl. lakástűz, vagy baleset esetén – katasztrófavédelem, tűzoltóság,
olyan szakemberek, akik segítenek a sérült, beteg, magatehetetlen embereken pl. egy közlekedési baleset kapcsán – mentőszolgálat, vöröskereszt, bármely egészségügyi dolgozó,
olyan emberek, akik a biztosításainkon keresztül távolabbról járulnak hozzá a gyógyulás gyorsításához, a sérült jármű megjavításához, a lakás felújításához – kárszakértők, szerelők, biztosítási szakemberek, orvosok, ügyintézők, stb.
… és még sorolhatnánk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A biztonságunkat közvetve vagy közvetlenül a Rendőrség, Katasztrófavédelem, Vöröskereszt tájékoztatói, programjai, illetve a biztosítók figyelemfelhívó akciói is segítik.

 


Ilyen akció az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága (ORFK-OBB) és a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABSZ) – együttműködő szervezetek és önkéntesek sokaságával – által első alkalommal megszervezésre kerülő „Biztonság Hete” tematikus hét, figyelemfelhívó céllal a baleset megelőzés jegyében.
A kampányra szeptember 18-22. között kerül sor Budapest több kerületében (II., VIII., IX., XVIII., XXII.) és Pest megye számos városában (Cegléd, Göd, Monor, Nagykőrös, Szentendre, Vác).
A Biztonság Hetében az egyes helyszíneken az általános iskolás gyerekek és tanáraik a mindennapok biztonságát szolgáló-segítő és a közlekedési balesetek esetén érintett szakmai szervezetek képviselőivel találkozhatnak. A rendőrség és katasztrófavédelem, illetve a vöröskeresztes szakdolgozók látványos bemutatói mellett biztosítási szakemberek hívják fel a gyerekek figyelmét a mindennapi kockázatokra, veszélyekre, azok helyes kezelésére, a balesetek megelőzésének fontosságára és módjára.

Ízelítő az egyes helyszíni programokból:

motoros bemutató
kerékpáros ügyességi pálya
KRESZ feladatok
motor szimulátor
bűnmegelőzési program
korszerű speciális kerékpárok kipróbálása
biztonságiöv szimulátor
önvédelmi bemutató
kutyás bemutató

Az egyes rendezvények pontos helyszínéről, programjairól és időpontjáról az iskolák vezetői az illetékes rendőri szervtől kaptak meghívót.
A Biztonság Hete elnevezésű tematikus hét alapja az európai közlekedési rendőrségi hálózat (TISPOL) által 2016-tól kezdődően meghirdetett EDWARD Nap, valamint a biztosítási világnap. Az Európai Bizottság által is támogatott EDWARD Nap célja, hogy szeptember 21-én senki ne veszítse életét Európa közútjain. Az „EDWARD” mozaikszó, az European Day Without a Road Death (Európai Nap Közúti Áldozatok Nélkül) szavak kezdőbetűiből tevődik össze. A biztosítási világnap megtartására vonatozó kezdeményezést 1993-ban indították el, az azóta hagyományossá vált világnapon a biztosítások egyéni és társadalmi hasznára, továbbá a károk megelőzésére hívják fel a figyelmet.
Vegyük igénybe az így elérhető információkat, tájékoztatókat; fontoljuk meg és alkalmazzuk azokat a mindennapokban!
Az eseménysorozatról, az élmény dús programokról az ORFK-OBB, illetve a MABISZ részletes összefoglalót készít és tesz közzé.
További információk hamarosan a http://www.baleset-megelozes.eu/ és a http://www.mabisz.hu/ honlapokon, valamint a Biztonság Hete Youtube csatornán.


 

Közbiztonság:
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Kilencedik perét is elvesztette Antal- Láng Edina

Égett a szemét Cegléden

Vad csapódott az utastérbe a 44-es úton

Csaló nő: Vakcinafejlesztő kutatóorvosnak adta ki magát

Szörnyű tragédia történt ma a temetőben

Nyolcadik perét nyolc ember ellen veszítette el első fokon Antal- Láng Edina

Csúnya baleset történt Cegléden

Jogerős ítélet: Antal- Láng Edina bűnös rágalmazás vétségében

Baleset a Szelei úton: gyermekeket ütöttek el

Szabadidős rendőr fogta el az abonyi vasútállomáson a szatírt

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok