Mi Abonyunk - Ez volt a 2015-ös esztendő: Fókuszban a kultúra
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2015.12.28. 10:18

 

Visszatekintés: 2015 kulturális érdemei Abonyban -  A kultúra az emberi élet egyik alapköve. A segítségével adunk át értékeket, esetleg teremtünk újakat, amelyek tudattalanul is mindennapi életünket mozgatják, meghatározzák a cselekedeteinket, gondolkodásmódunkat. Bele sem gondolunk, de valójában hálóként szövi be az egész lényünket. Különösen fontosak az alulról jövő civil kezdeményezések, amelyek színesítik, pezsgőbbé és változatossá teszik a város szellemi életét. Valódi közösségi élményt adnak valamennyi embernek. Az abonyi Kultúra Háza ezen törekvések megvalósítása érdekében működik már 2013 óta. Természetesen nem csupán a falak felépülése óta él Abonyban ez a páratlan kulturális sokszínűség. A jelen, illetve a 2015-ös év eseményeit a város történetével összefonódó, Abony valamennyi szegletét átjáró kulturális érzékenység alapozta meg. Annak ellenére, hogy a városnak évekig nem volt művelődési háza, továbbra is működtek a kulturális, civil szervezetek, az abonyi Kultúra Háza átadásával a számuk pedig csak növekedett. 2015-ben az alábbi szakkörök működtek a falakon belül: Bihari Gyerekszínház, Kéknefelejcs Dalkör, Színvarázs Foltvarró Szakkör, MÁV Nyugdíjasok Baráti Köre, Galamb- és kisállattenyésztők Egyesülete, Postagalamb Sportegyesület, Somogyi Imre Kertbarát Kör, Sakk Egyesület abonyi csoportja, Életmód klub, Abonyi Nótakör, Hagyományőrző Abonyi Néptánc Együttes, Gyöngyfűzök, Parázs Táncszínház. Az abonyi Kultúra Háza valamennyi szakkörnek lehetőséget ad, hogy megmutassa magát, és tevékenységükkel hozzájáruljanak – többek közt a városi megemlékezéseken, nemzeti ünnepeken is – a helyi értékek átadásában.

 

 

Abonyban az amatőr színjátszás hosszan nyúló gyökerekhez vezethető vissza. Abonyban számos egyesület működött a 19. században, amelyek lehettek nemesi, polgári, paraszti, munkás vagy értelmiségi jellegű csoportok. Ezekbe a csoportosulásokba tartoztak például a Sportegyletek, Érdekvédelmi Egyesületek és a Kulturális és művészeti Egyesületek, amelyek körében számtalan színjátszással foglalkozó társulat működött. Az abonyi emberek nem elégedtek meg azzal, hogy vándor társulatokat lássanak vendégül, ezért 1850-ben került bemutatásra Kisfaludy Károly Pártütők című színműve id. Batternay Imre Arad kerületi országgyűlési képviselő vezetésével, és ezzel kezdetét vette – országosan a másodikként – a városban az a folyamatos, város lakossághoz köthető színjátszó tevékenység, amely már több mint másfél évszázada – kisebb-nagyobb hullámvölgyekkel, de a mai napig – tart. 2015-ben a Bihari Színkör bemutatta először márciusban, majd közkívánatra májusban Nóti – Zágon – Vajda – Eisemann Hippolyt, a lakáj című darabját, majd augusztus 19-én – egy évvel az István, a király abonyi premierje után – a város történetének egyik legnagyobb volumenű színházi produkcióját, Webber és Rice világhírű rockmusicaljét, a Jézus Krisztus Szupersztárt. A Nagyabonyi színkör Vörösmarty Mihály klasszikusát, a Csongor és Tündét vitte a színpadra gyermekekkel, nem csak Abonyban, de vidéken és a fővárosban is, illetve a társulat Erdélybe is elvitte szülőföldje jó hírét. Nem csak az abonyi civilek mutattak be színdarabokat. A Kultúra Háza dráma bérletének keretén belül a világirodalom több gyöngyszemét is megcsodálhatta a közönség. A Nagykőrösi Körszínház és Ifjúsági Stúdió előadásában került az abonyi deszkákra Moliére Tartuffe című vígjátéka, illetve Csehov tragikus Sirálya, a Gór Nagy Mária Színitanoda növendékei pedig Katona József Bánk bánjának történetét egy teljesen más szemszögből mesélték el. Szeptemberben Az Őrült nők ketrece című parádés vígjátékban Kiss Zsolt társulatát a Bihari Színkör tagjai is erősítették. A gyermekek sem maradtak színházi élmény nélkül, mert a 2014/15. évi őszi-téli mesebérlet keretében A két erdei manó, majd a Csipkerózsika című mesét tekinthették meg a kisebbek, decemberben pedig az új mese-évad második darabjaként a jégszívű Hókirálynőt. Az óvodák a kicsiknek júniusban szerveztek az abonyi Kultúra Házában bábtalálkozót, decemberben pedig a Kip-kop zenekar adott karácsonyi műsort.

 


Az abonyi Kultúra Háza a dráma és mese bérlet mellett összeállított 2014-ben egy szimfonikus előadásokat tartalmazó programcsomagot is a Szolnoki Szimfonikus Zenekar segítségével, amelynek három darabja átcsúszott 2015-re. A Cinemagic című összeállításban híres filmzenék csendültek fel a Keresztapától kezdve az Oroszlánkirályig, Mozart: Szöktetés a szerájból című művéből operakeresztmetszetet hallgathattak meg a klasszikus zenére vágyók, a Szolnoki Szimfonik Harsona Együttes pedig könnyedebb vizekre evezett: harsonákra hangolva jazzt, rockot és cha-cha-chát játszottak. Utóbbi együttes kétszer is Abonyba látogatott az idén, mert az augusztusi, Mikes-tónál tartott Tó party keretén belül is felléptek az Abonyi Fúvószenekari Egyesület és Mazsorett Csoporttal együtt.
Ezen kívül rengeteg más zenés-táncos rendezvény várta az érdeklődőket. Abonyban több kulturális esemény is hagyománnyá vált. A Márton napi lámpás felvonuláson az Abonyi Fúvószenekari Egyesület és Mazsorett Csoport vezette a felvonulókat. Augusztus 20-ai Szent István Napi Ünnepi programok keretében újra megtelt a város a külföldi népi kultúrák hírvivőivel a Népek tánca miatt, ahol a Hagyományőrző Abonyi Néptánc Együttes képviselte a helyieket. A Nyári Zenés Esték keretén belül a már említett Tó Party mellett műsort adott Steve Taylor-Szabó világhírű pánsípművész, az I. Abonyi Rock (F)esten dübörögtek az abonyi és vidéki rock bandák: a Spotty Kids, a Fater-Rock, a Jelek, az Era’s Mus és az Anno Rt. A Magyar Kultúra Napját az European Operett művészeivel, Zene világnapját a Budapesti Vonósok Kamarazenekar és Kállai Ernő hegedűművésszel ünnepelte meg az abonyi közönség. Más jeles alkalmakat is zenével, énekkel köszöntöttek. Az Abonyi Musical Stúdió Nőnapi, az Abonyi Nótakör Anyák napi műsort adott. A nótát kedvelők 2015-ben többször is hódolhattak a magyar kultúra klasszikus dalai előtt. A II. Országos Abonyi Nótaversenyre az ország valamennyi szegletéből voltak jelentkezők, illetve a Leszállt a csendes éj című karácsonyi nótaműsor is megmozgatta az abonyi előadókat. A Dalok estjén a Kéknefelejcs Dalkör mellett rengeteg vidéki és határon túli fellépő érkezett, illetve a Parázs Táncszínház egy önálló, saját esttel örvendeztette meg a vendégeit. Kik énekeltek még Abonyban 2015-ben? Szulák Andrea újra a városba látogatott és a Studio11 Ensemble kíséretével énekelt, a Pünkösdi programok keretén belül nálunk járt Danics Dóra, a Kézműves- és Hagyományőrző napon Mohamed Fatima, augusztus 20-án Sasvári Sándor, a pedagógusnapon Teremi Trixi, a Nyugdíjas Esten Oszvald Marika és társai léptek fel, a mesebérlet második évada Szandi gyermekműsorával kezdődött, az adventi készülődést Vásáry André műsora alapozta meg.

 


A humor is főszereplő volt ebben az évben. A nevetésre vágyó abonyiak örömére idén is volt Dumaszínház. Igazi nagydumások jöttek el Abonyba, a stand-up műfaj legismertebb arcai. Először Hadházi László és Bellus István dumált, majd ősszel Kiss Ádám egy 80 perces Föld körüli utazásra invitálta az érdeklődőket, amely előtt Benk Dénes melegítette be a rekeszizmokat.

 


Az abonyi Kultúra Háza törekedett arra, hogy neves előadókat, nagy magyar gondolkodókat is a falai közé hívjon, keverve a tudást a könnyed szórakozással. A híres „megmondó”, Dr. Csernus Imre férfi és nő harcáról beszélt, a legnagyobb hazai ezoterikus író, Müller Péter Az élet művészetével kapcsolatban adott át bölcseleteket, Soma Mamagésa pedig felfedte: Hogyan ne sárkányosodjunk el? Rajtuk kívül könyvbemutatók is várták az abonyiakat. A Szabad Föld februárban tartott olvasó-találkozót, Császár Nagy László a ledőlt bálványokról, Cserkúthy Balázs A gyógyító kódról mesélt, a 10. Országos Könyvtári Napok keretén belül pedig a Pulitzer-díjas írónő, Schäffer Erzsébet várta az olvasóit. Az utóbbi rendezvénysorozat vendégeiként a városi polgárőrség néhány tagja a munkájukról beszélt, Dr. Homoki Ildikó a homeopátiáról tartott előadást.

 


Több kiállítást is megcsodálhattak az aulában az érdeklődők. A Magyar Kultúra Napja tiszteletére Jancsovicsné Bakosi Mária festőművész szép magyar tájakat hozott el hozzánk, Horváth József tiszteletére állítottak a szervezők tárlatot, ősszel pedig Ferenc János gyönyörű természetfotóit csodálhatták meg. Ezeken kívül kisebb kiállítások álltak folyamatosan az aulában: Varga István tiszteletére egy mini tárlat Tóth Ernő gyűjteményéből, egy abonyi mozival és a ’80-as, ’90-es évek filmjeivel foglalkozó összeállítás, az abonyi Erzsébet Sport Klub profi ligás erőemelő szakosztályának eredményeit bemutató kiállítás, illetve Jáger Zsolt és az abonyi Kultúra Háza autogramjait nézhették meg, novemberben a Színvarázs Foltvarró Szakkör kiállításában gyönyörködhettek a Kultúra Házába látogató emberek.

 


A színházterem több alkalommal is mozivá változott. Idén a Nosztalgia mozi című programsorozat keretében megtekinthették a vendégek a Kontrollt, amely után a film egyik főszereplőjével, az abonyi születésű Mucsi Zoltánnal beszélgethettek a nézők. Ezen kívül műsorra került az Üvegtigris, az Indul a bakterház, A legényanya, a Macskafogó és a 100 éves a Csárdáskirálynő című, egész Kárpát-medencét átfogó összefogás apropóján annak 1971-es operettfilmje.
Még számtalan program várta a kultúra iránt érdeklődő helyieket. Gyakorlatilag az év valamennyi hetén volt valamilyen rendezvény, műsor, amely az abonyi lakosok kikapcsolódását szolgálta. Idén is megcsodálhatták január végén az abonyi Kultúra Háza szakköreként működő Galamb-és kisállattenyésztő Egyesület állatait a helyiek a – szeptember 7-ei névadó ünnepség után immáron Varga István nevét viselő – Városi Sportcsarnokban. Idén is volt Városi Borverseny és Pogácsasütő verseny, több Sakkverseny, Virágmagbörze, József Attila Szavalóverseny és Városi Versmondó verseny, író-olvasó találkozó. Idén először Abony városa a Tour de Hongrie, egy profi országúti kerékpárverseny egyik állomása lett. A Városunk Fejlődéséért Egyesület több alkalommal is programot szervezett. Például Egészségnapot tartott, illetve Rózsaszín Napot, Adventi gyertyagyújtásokat – legutóbb a Pásztorjátékot. Idén is áll a hagyományos Betlehem, és valamennyi városi megemlékezés – ünnepi testületi ülés is – helyi tehetségek segítségével vált még színvonalasabbá. A Múzeum Baráti Kör szintén több helyi rendezvényen képviseltette magát, többek közt a szintén hagyománnyá váló Helyismereti- és helytörténeti vetélkedőt – illetve a fiatalok örömére Helyismereti- és helytörténeti tábort – szervezett, valamint a Kézműves és hagyományőrző napon is segítséget nyújtottak. A Bihari János Alapfokú Művészeti Iskola növendékei és tanárai szinte minden héten hangversenyeket tartottak a Kultúra Házában, közreműködve a városi megemlékezéseken, kiállítás megnyitókon is. Kiemelkedő volt például az októberben, az intézmény névadója tiszteletére rendezett Vonósverseny. A helyi iskolák csodálatos karácsonyi műsorait élvezhették az érdeklődők. Az Abonyi Fúvószenekari Egyesület és Mazsorett Csoport ugyancsak rengeteg helyi és vidéki rendezvényt tett még színesebbé. Évköszöntő Minősítő Hangversenyükön nagy volt az érdeklődés, de például a katolikus temető új, világháborúban elesett abonyi fiainak tiszteletére emelt emlékmű átadásán is közreműködtek.

 


Abony kulturális élete tehát az előző évet követően is nagyon színes, változatos volt. Az abonyi Kultúra Háza falai gyakorlatilag éjjel-nappal zsongnak, a termeket folyamatosan használják, kiszolgálva a helyi igényeket, támogatva a civil kezdeményezéseket. Jövőre is várunk minden érdeklődőt, és kívánunk sikerekben és kulturális pezsgésben gazdag 2016-ös évet.

Jandácsik Pál
 

Kultúra:
Abony   
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Szép este volt: Abonyiak csodálatos szereplése a Szolnoki Szimfonikusok Újévi Koncertjén

Kivonulással fenyeget a SPAR

KIrály Izabella szerint kevés abonyi vevő a kultúrára

ESZENYI ENIKŐ: TAHI TÓTH LÁSZLÓ A LEGNAGYOBB MŰVÉSZEK KÖZÉ TARTOZOTT

Nótások találkoztak Abonyban

Pető Zsolt, Abony Város polgármestere nyitotta meg az országos rendezvényt

Nagykőrös: Hiszem, hogy a Nagykőrösi Arany János Muzeális Gyűjtemény olyan érték, melyet minden magyar embernek látnia kell

Előkészületben a Nagyabonyi Színkör újabb előadása

Kedvenc abonyi rapperünk ismét beindult :)

Remek tanszaki hangverseny a Bihariban

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok