Mi Abonyunk - Múzeumok éjszakája, azaz új hagyomány teremtődik Kocséron
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8083, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2015.06.25. 08:30

Múzeumok éjszakája, azaz új hagyomány teremtődik Kocséron.- Immár második alkalommal csatlakozott Kocsér is a Múzeumok éjszakája országos rendezvény sorozathoz. Mi, szervezők nagy lelkesedéssel kezdtünk a tárlat anyagának gyűjtéséhez. Ebben a munkában az a legszebb, hogy ismét felfedeztük, micsoda kincsek vannak ezen a kicsiny településen. Végig látogatva azokat a személyeket, családokat, akik felajánlottak kiállításra családi ereklyéket, gyűjteményeket megelevenedett a történelem. Sok-sok érdekes történetet hallhattunk a nem is olyan régi múltból. Ezek szellemiségét igyekeztünk visszaadni a kiállítási terem berendezésekor.

 


A délután ötkor kezdődő program keretén belül először a 120 éves fennállását ünneplő gyógyszertárba sétáltunk el a népes érdeklődők társaságában. Dr. Rimóczi Mária gyógyszerésznő érdekes és alapos előadásban ismertette a szakma és a kocséri gyógyszertár történetét. Ezután kis csoportokban megtekinthettük azokat a tárgyakat, amelyek a közelmúltig mindennapi munkaeszközök voltak. Sajnos az 1942-es államosítás során tönkretették az igazán régi tárgyak többségét az országban, így a mi gyógyszertárunkban is.

 


Visszatérve a Faluházba Gévai Imre tagintézmény vezető megnyitotta a kiállítást, ahol a nézelődés mellett Tukacsné Ági segítségével mindenki saját kezével készíthetett emléktárgyat magának. Az este folyamán a Csicsergők helyi gyermek néptánccsoport, valamint Lengyel Dorina és Vincze Karolina gondoskodtak a résztvevők szórakoztatásáról.

 


Szerény vendéglátás után - amit helyi felajánlásokból tudtunk megvalósítani – késő éjszakáig folytatódott a tárlat megtekintése és a baráti beszélgetések.
A kellemes időjárás, a jó társaság, a színvonalas programok jó hangulatúvá varázsolták az együtt töltött időt. Nevünkhöz méltóan igyekeztünk jó gazdái lenni e rendezvénynek. Ennél szebb első évfordulót nem kívánhattunk volna magunknak.


Kiállítóink voltak:
Dobos Krisztina ( Kocsér ) Miska-kancsó gyűjteménye, Romanek Inka ( Budapest) különleges, látássérültek részére is ’látható’ festményei, Damó István ( Kocsér ) művészkönyvei, Greksa Györgyné ( Kocsér ) régi könyvei, és féltve őrzött emlékei, Utassy Miklósné Gabi néni ( Kocsér ) fotó válogatások a 120 éves gyógyszertárról, és tábori emlékekből, ifj. Ádám Zoltán ( Kocsér ) bélyeggyűjteménye, Mihályi Mária ( Kocsér ) Aradszky László relikviái, rajongói gyűjteménye, Horváth Jánosné ( Kocsér ) gobelinek, kézimunkák és régi tárgyak, P. Kiss Istvánné ( Kocsér) tűgobelinek, Miklós Emőke ( Szeged ) † Miklós Ferenc tanár úr régi pénz gyűjteménye, Tukacsné Horkai Ágnes ( Újszász ) gravírozással készült dísztárgyak és emléktárgy készítés, Dávid Gézáné ( Kocsér ) régi tárgyak, szakácskönyvek, XX. század eleji kötények, hálóruhák, textilek, Kovács Tibor ( Kiskunfélegyháza ) kártyanaptár gyűjtő: kocséri, mezőgazdasági és retró naptár összeállítása, David Gambiannti ( Kocsér ) pop art stílusú alkotásai, ifj. Csányi Rudolf ( Kocsér ) amatőr fotós Kocséron készült fényképei, Bálint Éva ( Kocsér ) saját készítésű, dekupázs technikával készült dísztárgyai, Sopajti Istvánné ( Szentkirály ) féltve őrzött, több, mint 100 éves suba, kulacs, kosarak
A finom vacsorát elkészítette: Rusvai László
A gyógyszertárban házigazdáink voltak: Dr Rimóczi Mária, Birkásné Margitka, Regdonné Irénke
Mindenkinek nagyon köszönjük a segítséget és együttműködést!
Vinczéné Sápi Mária
Legyünk Kocsér Jó Gazdái
 

 

Képek még IDE kattintva, Csányi Rudolf fotós facebook oldalán

Kultúra:
Kocsér   
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Szép este volt: Abonyiak csodálatos szereplése a Szolnoki Szimfonikusok Újévi Koncertjén

Kivonulással fenyeget a SPAR

KIrály Izabella szerint kevés abonyi vevő a kultúrára

ESZENYI ENIKŐ: TAHI TÓTH LÁSZLÓ A LEGNAGYOBB MŰVÉSZEK KÖZÉ TARTOZOTT

Nótások találkoztak Abonyban

Pető Zsolt, Abony Város polgármestere nyitotta meg az országos rendezvényt

Nagykőrös: Hiszem, hogy a Nagykőrösi Arany János Muzeális Gyűjtemény olyan érték, melyet minden magyar embernek látnia kell

Előkészületben a Nagyabonyi Színkör újabb előadása

Kedvenc abonyi rapperünk ismét beindult :)

Remek tanszaki hangverseny a Bihariban

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön melyik képviselőjelöltre szavazna az 5-ös választókerületben?
   
 Molnár Gábor József VFE 
 Mészáros László János Független 
 Vincze Antal Fidesz- KDNP 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok