Mi Abonyunk - Figyeljünk az idősekre - rendőrségi felhívás
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

admin - 2015.06.01. 17:59

Időskorú hozzátartozóink sokszor tőlünk kissé elszeparáltan élnek. Jóindulatuk, jóhiszeműségük vagy pusztán figyelmetlenségük miatt fokozott odafigyelést igényelnek, hiszen egyre gyakrabban szemelik ki őket könnyű prédaként a bűnelkövetők.
A bűnelkövetők körében nem vesztett népszerűségéből a melynek forgatókönyve alapjaiban megegyezik ezzel a történettel:

 „Az idős Zsuzsa néninek csörög a telefonja, melyre válaszol. Zsuzsa néni gyanútlanul felveszi a készüléket, az alábbihoz hasonló párbeszéd folyik le:
 

Idegen: Szia nagyi, én vagyok az!


Zsuzsa néni: Kicsoda? Nem értettem!


Idegen: Hát én vagyok az, nagyi!


Zsuzsa néni: Te vagy az, Pisti?


Idegen: Igen anyu, én vagyok az, Pisti!

Balesetet szenvedtem, itt állok az út szélén a semmi közepén. Az autóm teljesen összetört, meg engem is kórházba kell szállítani, mert vérzik a fejem. El kéne szállíttatni a kocsit, nehogy ellopják, de nálam csak kártya van. Az autómentőnél viszont készpénzben kell fizetni. Azt mondják, olyan 100.000 forint lesz. Tudnál kölcsönadni? A barátom épp errefele dolgozik, úgyhogy ha odaadod neki, elhozza nekem a pénzt.


Zsuzsa néni: Jaj, persze, kicsikém! De ne menjek inkább én érted?


Idegen: Nem kell, a barátom, Sanyi, már úton van feléd, ő erre jön! Ne költs feleslegesen utazásra! Ha valamit tudok, szólok! Mi a pontos címed, hogy oda tudjam irányítani hozzád?


Zsuzsa néni: ….

Rövid idő múlva csöngetnek az ajtóban, addigra Zsuzsa néni összeszedte a kért összeget, ismerve a kórházi ellátás menetét, talán egy kicsivel többet is összekészít a szeretett unokának. Az ajtóban már vár az ismeretlen férfi (vagy nő), akinek a lelkére bízza az aggódó nagyszülő, hogy vigyázzon a pici unokájára és a pénzre, és meghagyja neki, hogy Pisti hívja őt azonnal, ahogy tudni valamit!


Néhány óra vagy nap múlva Zsuzsa néni felhívja Pistit, hogy jobban érzi-e magát? Ekkor derül ki, hogy se Pistinek, se az autójának nincs semmi baja, élnek és virulnak. Ekkor ébrednek rá, hogy az egész telefonbeszélgetés átverés volt. Esetleg megkísérlik visszakeresni, visszahívni a telefonszámot, melyről a csalók telefonáltak, de addigra ők már minden nyomot eltüntettek.”


Egyre gyakrabban fordul elő, hogy hasonló módszerrel csalnak ki akár többszázezres összeget időskorútól. Nem lehet elégszer figyelmeztetni a lakosságot a rafinált csalók fejlett módszereire.

 

Az ilyen, vagy ehhez hasonló bűncselekmények megelőzése érdekében az alábbiakat javasoljuk:


- tartsák rendszeresen a kapcsolatot időskorú hozzátartozójukkal!


- tájékoztassák őket arról, ha elutaznak, hogy ne lehessen mondvacsinált indokokkal megmegtéveszteni őket!


- nyomatékosan, többször figyelmeztessék őket a fenti esethez hasonló elkövetési módra. Ha ismeretlen számról keresik őket hozzátartozóra hivatkozással, ellenőrizzék a hozzátartozó kilétét az általuk ismert számon!


- tudatosítsák bennük, hogy ne álljanak szóba jószándékúnak tűnő idegenekkel, hiszen a hátsó szándék lehet rosszhiszemű a mézes-mázos felszín alatt!

 

Gyakran kísérelnek meg az ismeretlenek bejutni az ingatlanba, illetve pénzt kicsalni valamely nem otthon tartózkodó hozzátartozóra hivatkozva. Ezt az elkövetési módszert leginkább a kevés hozzátartozóval rendelkező, elszigetelt időseknél alkalmazzák. A „barátok” általában a rokon megbízásából vagy annak megsegítésére kérnek kölcsön egy kitalált történetet előadva. Sokszor néhány részletet is ismernek a hivatkozott személy magánéletéből, így a meséjüket még hihetőbb köntösbe tudják bujtatni. Ellenőrzésként hívjuk fel saját telefonkészülékünkön a hivatkozott személyt!

 

A fentieken kívül a téli időszakban az ismeretlen faárusok, a húsvéti időszakban a becsöngető locsolkodók okozhatnak komoly anyagi károkat. Amennyiben nem viszik magukkal első "látogatásuk" alkalmával az értékeket, a látogatás egy későbbi, komolyabb bűncselekmény előkészítése is lehet! Ne beszéljünk idegeneknek nyugdíjunkról, annak átvételi részleteiről, napi rutinunkról, hiszen ezen információk birtokában az ártó szándékú személyek pontosan fel tudják térképezni mikor és kikkel leszünk otthon, mikor tudnak zavartalanul betörni, a legkisebb kockázattal kárt okozni nekünk!

 


Ha ismeretlen, gyanús személyeket, autót lát többször elhaladni a környéken, jegyezze fel a rendszámát vagy típusát, ismertetőjelét, vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal, vagy hívja azonnal ingyenesen hívható telefonszámainkat!


Pest Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály
  

Közbiztonság:
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Kilencedik perét is elvesztette Antal- Láng Edina

Égett a szemét Cegléden

Vad csapódott az utastérbe a 44-es úton

Csaló nő: Vakcinafejlesztő kutatóorvosnak adta ki magát

Szörnyű tragédia történt ma a temetőben

Nyolcadik perét nyolc ember ellen veszítette el első fokon Antal- Láng Edina

Csúnya baleset történt Cegléden

Jogerős ítélet: Antal- Láng Edina bűnös rágalmazás vétségében

Baleset a Szelei úton: gyermekeket ütöttek el

Szabadidős rendőr fogta el az abonyi vasútállomáson a szatírt

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok