Mi Abonyunk - Abonyban is láthatók a Háromszéki Kúriák
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8083, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2014.04.03. 08:56

Háromszéki Kúriák címmel nyílt kiállítás április 2-án a Kultúra Házában, melynek fővédnöki tisztét Dr. Magyar Gábor látta el, aki köszöntőt mondott, csakúgy, mint Földi László parlamenti képviselő. A rendezvényen vendégül látták a Jancsó alapítvány kuratóriumi elnökét is. Jancsó Antal Jancsó Benedekről tartott előadást „ Egy elfeledett háromszéki tudós „ címmel. A rendezvény nagy közérdeklődésre tartott számot, az előadó teremben alig fért el a hallgatóság. Mindez azt jelzi, hogy Erdély, a maga örökségével, csodálatos tájaival, épületeivel és az ott élő emberekkel nagyon népszerű honfitársaink körében.  A kiállítás már megtekinthető a Kultúra Házában, annak látogatása ingyenes a közönség számára. A fotók a Székely Nemzeti Múzeum néhai főigazgatójának, Kónya Ádámnak az alkotásai. Kónya, aki a székely zászlót, a Székely Nemzeti Tanács hivatalos lobogóját is tervezte, kúriákat fotózott Háromszéken.

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum archívumából származó fotókon megelevenedik a dicső múlt. Háromszéket a kúriák földjének is hívják. 

 

Dr. Magyar Gábor köszöntőjében elmondta, hogy ezek a régi épületek lényegében nélkülözhetetlenek a mai ember számára, hiszen sok generáción keresztül szolgálták tulajdonosaikat. A haza megmentése érdekében fontos megőrizni azt, ami jó, és elvetni azt, ami rossz. Magyar Gábor kiemelte, hogy Abonyban is sok szép, megmentésre váró kúria található. „ Vannak olyanok, akik a múltat szeretnék végképp eltörölni, de ezt azért teszik, mert nem tudnak jobbak lenni elődeiknél. Szívesen eltüntetik azt, ami olyan érték volt, melyet nem tudnak felülmúlni. Ez azonban Káin álláspontja. Az ember nem önmagában erős minden pillanatban, ehhez szüksége van arra, hogy gyökere legyen a múltban és hite Istenben. Ez ad neki nyugodt méltóságot. E nélkül az ember csak erőszakos lehet, a nyugodt méltóság a múltban rejlik. „- mondta Dr. Magyar Gábor, aki átadta a szót Földi László parlamenti képviselőnek.

 

 

 

Bár a rendezvényen a politika szereplői is részt vettek, ennek ellenére a jelen lévők a témánál maradtak. Sőt, Földi László hatalmas „ műértésről „ és tájékozottságról tett tanúbizonyságot, mesélve az erdélyi szépségekről, beleértve a kiállítás tárgyát is képező Háromszéki kúriákat. Földi 1976-ben járt először Székelyföldön, majd utána pár évig nem. 1998-ben lett a Katolikus Általános Iskola igazgatója, és ekkor sokkal szorosabb lett kapcsolata Erdéllyel, a sok utazás kapcsán. 1994-től ő már évente hatszor- nyolcszor is ellátogat Székelyföldre, hiszen, mint mondta megfertőzte őt az ottani élmény. Kifejtette, hogy ez egy vírus, melyet érdemes átadni a gyermekeinknek is, és arra buzdított, hogy vigyük el őket oda, mert érdemes. Földi László mesélt erdélyi élményeiről, azon helyekről, melyek a dicső múltunk, történelmünk részei. Megelevenedett a hallgatóság előtt a táj, és a jeles épületek. Megtudhattuk, hogy Ceglédnek összesen hat székelyföldi településsel van testvérvárosi kapcsolata, és arra buzdította a helyi, abonyi önkormányzati képviselő testületet, hogy ők is vegyék fel a kapcsolatot ilyen céllal székely településekkel, mert érdemes.

 

A fotókiállítást az Erdély Művészet és Örökség Egyesület és a Jancsó Alapítvány szervezésében, az Összefogás egy Jobb Abonyért Közhasznú Egyesület és az Abonyi Kultúra Háza közreműködésével mutatják be Abonyban. Ha Önök is a Kultúra Házában járnak, tekintsék meg a fényképkiállítást, nem fognak csalódni.
Lőrinczy Veronika
 

Kultúra:
Abony   
 1 Hozzászólás   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlott cikkek:

Szép este volt: Abonyiak csodálatos szereplése a Szolnoki Szimfonikusok Újévi Koncertjén

Kivonulással fenyeget a SPAR

KIrály Izabella szerint kevés abonyi vevő a kultúrára

ESZENYI ENIKŐ: TAHI TÓTH LÁSZLÓ A LEGNAGYOBB MŰVÉSZEK KÖZÉ TARTOZOTT

Nótások találkoztak Abonyban

Pető Zsolt, Abony Város polgármestere nyitotta meg az országos rendezvényt

Nagykőrös: Hiszem, hogy a Nagykőrösi Arany János Muzeális Gyűjtemény olyan érték, melyet minden magyar embernek látnia kell

Előkészületben a Nagyabonyi Színkör újabb előadása

Kedvenc abonyi rapperünk ismét beindult :)

Remek tanszaki hangverseny a Bihariban

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Kérdés

pepe -

2014.04.04. 09:52:36

Nézve a képeket kérdésként merült fel bennem: Kik alkotják az Összefogás egy Jobb Abonyért Közhasznú Egyesületet? Ezt meg lehet tudni? A képen látható politikusok és vállalkozó? Egy másik honlapon lévő fotón dr. Németh Mónika volt jegyzőnőt is láttam mellettük. Ő is ebbe a közösségbe tartozik?


Szavazás
Ön melyik képviselőjelöltre szavazna az 8-as választókerületben?
   
 Tóthné Somodi Ildikó VFE 
 Dr. Egedy Zsolt Mihály Független 
 Sáfránné Baranyi Beatrix Fidesz- KDNP 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok