Mi Abonyunk - Csökkenő balesetszám kevesebb áldozattal
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8083, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2013.07.10. 12:32

Az év első hat hónapjában a személyi sérüléses közúti balesetek, a balesetben meghalt személyek, valamint az ittasan okozott balesetek száma tovább csökkent.
Ismertté váltak a személyi sérüléses közúti balesetek 2013. első félévi alakulását tartalmazó, rendőrség által gyűjtött statisztikai adatok. Az előzetesnek tekinthető – azaz a balesetet követő 24 órás helyzetnek megfelelő – adatok alapján 2013. január 01. és június 30. között összesen 6 650 személyi sérüléses közúti baleset történt, 2,83%-kal kevesebb, mint 2012. azonos időszakában (akkor 6 844 balesetet regisztráltak).

A csökkenő tendencia a halálos és a könnyű sérüléssel járó balesetek vonatkozásában mutatható ki. A halálos kimenetelű balesetek száma 12,75%-kal (251-ről 219-re), míg a könnyű kimenetelű balesetek száma 3,84%-kal (4 666-ról 4 487-re) csökkent. A súlyos sérüléssel járó közúti balesetek számában enyhe mértékű növekedés tapasztalható, mely nem éri el az 1%-ot (az 1 927-ről 1 944-re való növekedés 0,88%-nak felel meg).

A közúti közlekedésbiztonság terén a Föld minden pontján a balesetben meghalt személyek számának alakulása számít a legfontosabb tényezőnek, hiszen az áldozatok pótolhatatlan veszteséget jelentenek a családoknak, ismerősöknek és a társadalomnak egyaránt. Ezért nem véletlen, hogy az áldozatszám csökkenés valamennyi ismert közösségi és nemzeti szintű közlekedéspolitikai program fő célkitűzése.

Az első félévi adatok alapján kedvező hír, hogy a balesetben meghalt személyek száma a tavaly első félévi 284 főről idén június végéig 237 főre csökkent. A 47 emberi élet megmentése jelentős, 16,55%-os csökkenést jelent.

Az ittasan okozott személyi sérüléssel járó közúti balesetek alakulása ugyancsak kedvezően alakult, hiszen a tavalyi 771-el szemben idén június végéig 654 ittas baleset történt (15,18%-os csökkenés).
A trendnek megfelelően az ittasan okozott baleseteknek az összes személyi sérüléses közúti baleseten belüli aránya a tavalyi 11,27 %-ról a „bűvös” 10% alá esett vissza (9,83% volt).

A szeszesitaltól befolyásolt állapotban okozott közúti balesetek aránya a fővárosban és 14 megyében csökkent, míg Tolna megyében stagnálás mutatható ki. Az ittasan okozott balesetek száma ugyanakkor az alábbi négy megye területén nőtt: Nógrád (100%), Szabolcs-Szatmár-Bereg (60,61%), Békés (28,57%), valamint Hajdú-Bihar (18,52%).

Az ittasan okozott balesetek vonatkozásában a legkedvezőbb értékek (legkisebb előfordulási arányok) a fővárosban (4,46%), Csongrád megyében (7,22%) és Baranya megyében (7,98%) mérhető.

A személyi sérüléssel járó közúti balesetek legfőbb okai gyakorlatilag változatlanok. Valamelyest nőtt a gyorshajtás aránya a baleseti okokon belül (1 982 eset, azaz 30%, a tavalyi 27%-kal szemben), az elsőbbségi jog megsértése miatt 1 601 baleset (részaránya 24 %), a kanyarodási szabályok megszegése miatt, pedig 1001 baleset (részaránya 15 %) történt.


A közúti balesetek túlnyomó részét, 59 %-át a személygépkocsi vezetők okozták, bár megjegyzendő, hogy a közúti forgalmon belüli aránya ennek a közlekedői csoportnak a legmagasabb. A tehergépkocsi vezetők a balesetek 10 %-ának, az autóbusz vezetők pedig továbbra is az összes baleset 1 % - ának az okozásáért felelősek.

A kerékpárosoknak a balesetet okozók körében betöltött aránya továbbra is magas, az első félév végére elérte a 12 %-ot (807 balesetet okoztak kerékpárral). Megjegyzendő, hogy a személygépkocsi vezetőkön kívül 10% feletti baleseti részesedése kizárólag a kerékpárosoknak van!

További részletek az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság honlapján olvashatók:
www.baleset-megelozes.eu
 

Közbiztonság:
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Kilencedik perét is elvesztette Antal- Láng Edina

Égett a szemét Cegléden

Vad csapódott az utastérbe a 44-es úton

Csaló nő: Vakcinafejlesztő kutatóorvosnak adta ki magát

Szörnyű tragédia történt ma a temetőben

Nyolcadik perét nyolc ember ellen veszítette el első fokon Antal- Láng Edina

Csúnya baleset történt Cegléden

Jogerős ítélet: Antal- Láng Edina bűnös rágalmazás vétségében

Baleset a Szelei úton: gyermekeket ütöttek el

Szabadidős rendőr fogta el az abonyi vasútállomáson a szatírt

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön melyik képviselőjelöltre szavazna az 4-es választókerületben?
   
 Járdány Vanda VFE 
 Fehér Endre Fidesz- KDNP 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok