Mi Abonyunk - Elképesztő ügyvédi tapasztalat TIGÁZ ügyben
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2012.03.07. 15:22

Dr. Kalocsai Gábor ügyvéd szakértői vizsgálaton- Ma részt vettem egy gázóra delejezettség szakértői vizsgálati szeánszon Debrecenben. A szakértő úrról azonnal kiderült, hogy bár valóban be van jegyezve a szakértői névjegyzékbe, de csak úgy, mint "fegyver, és ujjlenyomat" szakértő. Kérdeztük, akkor mit keres itt, hiszen a gázórának vajmi kevés köze van az ujjlenyomatokhoz. Erre azt válaszolta, hogy a gázórákhoz is ért, mert az is ugye műszaki dolog.


Kérdeztük: kioktatta-e valaki a hamis szakvélemény adás jogi következményeire. A szakértő úr azt válaszolta, hogy senki, de ő azt anélkül is tudja.

Kérdeztük, hogy ismeri-e a Büntető Törvénykönyv hamis tanúzással ( és hamis szakvélemény adással, hamis tolmácsolással ) kapcsolatos rendelkezéseit, köztük azt, hogy ezt a bűncselekményt csak bíróság, vagy nyomozó hatóság előtt lehet elkövetni, jelenleg viszont a TIGÁZ előtt vagyunk.

Ezzel láthatóan tisztában volt a szakértő úr, így hát rögzíthettük: gyakorlatilag ő büntetőjogi következmények nélkül bármit leírhat a "szakvéleményében", az általa adott szakvélemény ezért "felelőtlen".

Kérdeztük, hallott-e arról, hogy a gázóra 8-10 évi működés során, miközben keresztül halad rajta több tízezer köbméter gáz, hacsak nincs leföldelve, magától is megmágneseződhet a földgázban lévő szabad ionok áramlásától. Erről a szakértő úr még nem hallott.

Kérdeztük, tudja-e azt, hogy a membránház oldalán lévő bemaródásokat számtalan dolog előidézheti, például

- szélsőséges időjárási viszonyok, (túl melegben a membrán kitágul, túl hidegben összehúzódik ),
- páradús környezet ( pl. ha konyhában van felszerelve a gázóra )
- anyaghiba,
- anyagfáradás,
- helytelen, hibás összerakás,
- porszemek, egyéb szilárd részecskék kerülhettek egy közeli hibaelhárítás során a vezetékbe,
- gáznyomás ingadozása,
- felszerelés előtt, vagy közben olyan mechanikai behatás, ami az óra sérülését okozhatta, ( ütés, leejtés) stb.

A szakértő úr azt válaszolta, hogy szerinte a berágódásokat a felsoroltak közül semmi más nem okozhatja, csak és kizárólag az, hogy a gázóra meg volt mágnesezve.

Kérdeztük, hogy ezt ő milyen biztonsággal meri kijelenteni? A szakértő úr azt válaszolta nagy merészen, hogy ő bizony minden esetben 100 % -os biztonsággal meg tudja állapítani azt, hogy a gázóra megmágnesezésével azt méretlen gáz vételezésére alkalmassá tették.
Ezután megkérdeztük tőle, hogy ha azt állapítaná meg, hogy a mérőműszer meg volt mágnesezve, akkor meg tudja-e esetleg azt is állapítani, hogy ez a megmágneseződés mikor történhetett: a gázóra felszerelése előtt, után, és ha utána, akkor a jelenlegi (gázlopással megvádolt) fogyasztó beköltözése előtt, az előzőleg ott lakó tulajdonos ( használó bérlő, haszonélvező ) időszaka alatt vagy az után, vagy netán már a gázóra leszerelését követen, ( pl. a TIGÁZ raktárában)? A szakértő úr a megmágneseződés időpontjára nem tudott nyilatkozni.

Ezután a szakértő úr megvizsgálta a plombákat, és csodák csodája, azokat épeknek találta.
Majd megvizsgálta a gázóra mérési pontosságát is, és ismét csodák csodája, a mérőműszer mérési pontossága hibahatáron belülinek bizonyult. Gyakorlatilag a kontroll mérővel azonos értéket mutatott. (Mit kell ezen csodálkozni? Ez általában így van.)

Ezután került sor a mérőóra mágnesességének vizsgálatára. A mérőóra háza ( szintén a szokásoknak megfelelően ) határozott mágnesességet mutatott ott, ahová állítólag a mágnest felhelyezték. Kértük, hogy ellenőrizze le a szakértő úr a mérőóra házának hátulsó, fal felé eső részét is, hogy ott is esetleg nem mutat-e a hasonló mágneses jelenségeket a mérőműszer fém háza. Amikor kiderült, hogy bizony ott is mágneses elváltozásokat mutat a mérőműszer háza, a jelenségre a szakért úr nem adott magyarázatot.

(Ehelyett a szakértő úr rendre utasított, és a közbeszólásaim miatt a szakértői vizsgálatot nevetségesnek, sőt tiszta kabarénak minősítette. Ekkor jeleztem felé, hogy vegye már észre legyen szíves: az ügyfeleim egyáltalán nem nevetnek.)

A továbbiakban a szakértő úr segéde lefűrészelte a membránháznak az állítólagosan felhelyezett mágnes felé eső oldalát, hogy annak belső felében berágódásokat keressen.


Némi fénytörésen kívül azonban sajnos nem talált berágódásokat. (erre valószínűleg kevesebb, mint 50 % volt az esélyünk)
Kérni akartuk rá, de ezután már saját maga is önként felajánlotta azt, hogy lefűrészelteti a membránház - fal felé eső - másik oldalát is. ( Nyilvánvaló ugyanis, hogy ha a membránház mágnes felé eső oldalán azért vannak berágódások, mert a mérőműszer oldalára felhelyezett mágnes a membránt ahhoz hozzá rántotta, hozzászorította, hozzá ütögette, akkor ugyanezzel nem magyarázhatóak a membránház túloldalán keletkezett esetleges berágódások.)
Jelenleg azonban a membránház túloldalán sem voltak berágódások.

A szakértő úr így végezetül azt állapította meg, hogy határeset. Mivel azonban annyira szimpatikusak vagyunk neki, azt ígérte, hogy nemleges szakvéleményt fog adni.

A TIGÁZ jelenlévő rendésze ezután közölte, hogy ügyfelemnek így csak a gázmérő szándékos rongálásával, a TIGÁZ-nak okozott kárt kell megtérítenie, ami mindössze 39.000,- Ft.

Kérdésünkre, hogy

1.) Miért az én ügyfelemnek, - aki 4 éve költözött oda - és miért nem a korábbi ingatlan tulajdonosnak ( bérlőnek haszonélvezőnek, szívességi lakáshasználónak) kellene ezt az összeget megfizetnie, továbbá

2.) Mit ért szándékos rongálás alatt akkor, ha a szakértő úr épp az imént állapította meg, hogy a plombák sértetlenek, a műszer pedig hibahatáron belül mér, továbbá

3.) mi kerül 39.000,- Ft-ba azon, ha a mérőóra háza cseppet megkarcolódik, és végül

4.) Ha bizonyosra veszik, hogy szándékos rongálás történt, akkor miért nem tesznek esetleg büntető feljelentést annak rendje és módja szerint a rendőrségen "szándékos rongálás bűncselekmény elkövetésének alapos gyanújával" ismeretlen tettes ellen, ahelyett, hogy az én ügyfelemtől követelőznek, a TIGÁZ rendésze csak mosolygott.


Hazafele menet azon gondolkodtunk az ügyfeleimmel, hogy ha ez a szakértő - hasonlóan Miskolci kollégájához, aki az elmúlt héten, egy másik szeánsz alkalmával azzal kérkedett, hogy ő már kb. az ezredik szakvéleményt készíti most el, ) ugyancsak megcsinál egy-két év alatt legalább ezer, vagy még több ehhez hasonló "szakvéleményt" a TIGÁZ Dso. megbízásából, akkor ha a szakvélemények darabját kb 30-50 ezer forintért készíti, ( ennyi a bíróság által kirendelt szakértők hozzávetőleges szakértői díja is ) úgy ez az ujjlenyomat szakértő a gázórák "szakértői vizsgálatával" 1-2 év alatt akár 30-50 millió forintot is megkereshet.

Mindennek persze van egy feltétele:

Ha ugyanis az általa adott szakvélemények túlságosan magas hányada bizonyul nemlegesnek, akkor előfordulhat, hogy a TIGÁZ a következő évben már nem vele, hanem másik szakértővel köt majd keretszerződést.


Dr. Kalocsai Gábor ügyvéd

Forrás:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9158895
2012.03.06 01:42:14
 

Citrom-díj:
TIGÁZ   
 6 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Finn módszerrel ellenőriztek Abonyban

Botrányos állapotok a társasházban, a Rossmann felett

Abonyban maradnak a szigorú szabályok

Sírgyalázó módon lopják a temetőben a virágokat!

Tovább vergődhetünk az útépítés miatt: Fél évet csúszik a 4-es Abony- Cegléd szakaszának megépítése

Ez egy dzsungel! Elhanyagolt ingatlan Abonyban!

Keressük, hogy ki volt az, aki a saját szemetét más elé tette le

Idős olvasóink és a Posta.....

Valós probléma Abonyban: Küzdenek védőnőink a tetvek ellen

Elvágták a lakókat Abonytól! Ez tűrhetetlen! Csorbulnak az útépítés miatt alkotmányos jogaik?

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
TATU

ketila -

2012.04.23. 08:49:45

A burkolat nem "vas" hanem acél! Bocs a kötözködésért.

Ennek ellenére az acél burkolat rövidre zárja a máneses tér erővonalait ami nem tud túljutni rajta.

Ez fizikai törvény, ezt még a Tigáz "szakértö" sem tudja megváltoztatni.

A SZAKÉRTŐK ÜGYKÖDÉSÉRŐL:

Harka -

2012.04.23. 07:30:42

Sajnos az igazságügyi szakértők között is az aljanépe az, aki képletesen "egy tál lencséért", valójában többszázezerért, többmillióért eladja a lelkét és szégyent hoz az egész testületre! A többezer becsületesen dolgozó szakértőt hozza a legkellemetlenebb helyzetbe! És sajnos sem a területi ig.ügyi kamarák, sem pedig az országos kamarák sem tesznek semmit ezen milliós nyerészkedők ellen még úgy sem, ha etikai vizsgálatot kezdeményeznek ellenük! A legtöbb ilyen "szakértő" szakvéleményében legtöbbször a végtelenségig elfogult a megbízója, a gázszolgáltató felé, és mindent a fogyasztó kárára ítél, még azt is amit a szolgáltató szerelői követnek el! És nem csak elfogult, de vindikálja magának a jogot, hogy jóval kompetenciáján túllépve kvázi "bíróként" nyilatkozva már ítéletet is hoz! A szolgáltatók emberei valamilyen apró indokkal (pl. egy tizenötéves mérőn van néhány festékkopás) leszerelik és bezsákolják a mérőt, elviszik a saját cégükhöz. Na ilyenkor aztán az esetek 99,5 %-ában aztán derekasan meg szokták "mókolni", azaz meghamisítják az úgynevezett bűnjelet. Mert csak 10 másodperc kell, hogy a zsákon keresztül megroppantsák egy kombináltfogóval az OMH plombát, vagy megszurkálják azt, mintha a fogyasztó csinálta volna. Vagy pl. egy erős mágnessel felmágnesezik, lekaparják elől-hátul a festéket a mérőről. Még a legrosszabb, hogy leszereléskor nem tetetnek a zsákra a fogyasztó részéről semmilyen lakatot, aláírást, vagy bármit, amivel ő is védhetné a bűnjelet! Benn a cégnél aztán akár le is vehetik a plombát, mert ki tudja ellenőrizni azt, hogy hány egyforma számú plombát gyártattak????? A nekik befeküdt álszakértők pedig felbontás előtt nem nézik meg sem a zsákot, sem pedig a plombáját! Pedig az ig.ügyi szakértői jogszabályok szerint a bűnjel "tárgy vizsgálata" címszó alatt teljesen egyértelműen rendelkezik! Csak és kizárólag előzetes jegyzőkönyv és a károsult fogyasztó aláírása után lehetne felfontani azt! Az OMH plombát pedig csak mérésügyi szakértő bonthatná fel és csak akkreditált vizsgálólaboratóriumban, az azzal a mérőeszközzel mérni képes szakértő vizsgálódhatna! Egyértelmű, hogy aki ráteheti a pecsétet, csak az is veheti le és mérheti meg, hogy szabályos és hiteles-e a mérő! Meg kell nézni az EU gázmérőkre vonatkozó Direktiváját mindenben kielégíti-e a mérő??? Hazánkban ezrével ítélnek el bíróságok ártataln fogyasztókat úgy, hogy az állandó bírók még védekezni sem hagyják az alperest! És sajnos ott is tudják, hogy melyik, a szolgáltató által kért "szakértőt" kell kirendelni bírósági független szakértőnek! Sajnos rossz tapasztalataim során azt kell mondjam, hogy az ártatlan perbehívott fogyasztónak szinte szemernyi esélye sincs a jól bejáratott rendszerben! És hiába tesz feljelentést az ig.ügyi területi kamaránál a szakértő ellen a fogyasztó, a legtöbbször elmaszatolják, sőt ki sem vizsgálják az esetet! Tudok olyan esetről is, hogy elhúzták a kivizsgálást több, mint öt évig, amíg elévült a BTK szerint a bűncselekmény, majd még ki is tüntették a panaszoltat!!!

Gáz óra cserém volt.

TATU -

2012.03.07. 20:28:10

Ennek kapcsán megkérdeztem a szakembereket óracsere közben a mágnesezésről.Azt mondták a készülék direkt vas házzal készül,hogy a mágneses erővonalakat elnyelje és ne lehessen az órát befolyásólni.A másik ok amiért nem lehet minden alkatrésze műanyag ill.antimágneses,az acél tengely teflon csapágyazású,a fogaskerékrendszer meg műanyag.Azzal nyugtattak bármi féle mágnest rátehetek nem befolyásólja a mérést.Tehát ha ezt a TIGÁZ is tudja miért él vissza az emberek tudatlanságával,mert ügye senkinek nem kell tudnia az óra szerkezeti felépítését.

Megnyert eset

Ducman -

2012.03.07. 18:08:59

Az egyik kereskedelmi rádió is foglalkozott már  Tigázzal. A műsorban megszólalt egy személy aki már nyert pert a szolgáltató ellen. Olyan indokkal vitte el  a szerelő az órát, hohy olyan elváltozás van az órában amit csak ő lát, a tulaj meg nem. Meg is vágták 540 000 ft-ra, amiből 1.5 éves per lett. A bíróságon az igazságügyi szakértő nem tudta megkülönböztetni a ponthegesztést a popszegecstől ami az órában volt.Röhej!!!!! Végül a bírónő elhajtotta a Tigázt.

:S

Jimm -

2012.03.07. 17:42:48

SZÉP! Öröm itt élni!

Jim /Ádám

!!!

ketila -

2012.03.07. 16:47:20

Nem semmi!


Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok