Mi Abonyunk - Átmenetileg megoldja a megye gondokat
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8082, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2011.09.01. 10:18

 Átmeneti eredmény, áthidaló megoldás a tanévkezdésért

 

Az önkormányzathoz rendes körülmények között csak szeptemberben beérkező illetékbevétel és normatív támogatás terhére előleghez jut Pest Megye Önkormányzata.  Az önkormányzat célja, hogy a tanévkezdés rendben megtörténjen. A nevelőszülők még a héten megkapják a júliusban részben és az augusztusban teljesen elmaradt nevelőszülői díjat és ellátmányt; az iskolák pedig azt a normatív támogatást, amiből az idei évben beszerzésre kerülő ingyenes tankönyveket képesek kifizetni.  Pest Megye Önkormányzata bízik a tankönyveket forgalmazó cégek ígéretében, amely szerint az idei évi tankönyvek kiszállításra, illetve kiosztásra kerülnek, amennyiben ezek ellenértékét az önkormányzat átutalja. Az önkormányzat becslése szerint még a hét vége előtt ez megtörténik, így nincsen akadálya, hogy a valamennyi diák megkapja az idei tankönyveket.

 

Pest Megye Önkormányzata nyomatékosan felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy a kifizetéseket saját, szeptemberben esedékes bevételei terhére megadott bevételből oldja meg. Az iskoláknak és a nevelőszülőknek így érdemi segítséget nyújt a tanévkezdéshez, de az alapvető probléma továbbra sem szűnt meg – rendes bevételei továbbra sem fedezik a kiadásokat, ezért elkerülhetetlenül újabb gondok adódhatnak, ha nem kap érdemi segítséget.

 

A megyei önkormányzat három fő bevételi forrással rendelkezik: normatíva, az ún. átengedett SZJA, és az illetékbevétel. Az idei évben a közoktatásban 8,5 Mrd Ft kiadáshoz mindössze 5 Mrd Ft normatív támogatásra jogosul; a gyermekvédelemben 1,3 Mrd Ft normatívát kap, miközben a kiadás 2 Mrd Ft, a szociális otthonok hiánya pedig egymagában 1 Mrd Ft. Az említett három ágazat alulfinanszírozása miatt keletkező hiány tehát összesen 6,5 Mrd Ft, ezzel szemben az önkormányzat illetékbevétele és az átengedett SZJA együttes összege alig több, mint 2,9 Mrd Ft. Képtelenség tehát teljesíteni mindazt a kötelező feladatot és kiadást, amelyet előírnak a megyei önkormányzat számára.

 

A megyei önkormányzatok iparűzési és egyéb saját jogon szedett helyi adókivetési joggal nem rendelkeznek. A normatíva fenntartói kiegészítéséhez szükséges forrást kizárólag az átengedett SZJA és az illetékbevétel teremtette meg; 2006-ban Pest Megye Önkormányzatának e két forrásból még 10,8 Mrd Ft bevétele származott, így volt mód és lehetőség az egyensúly megteremtésére. 2006 és 2010 között ez a lehetőség megszűnt, összesen 14,9 Mrd Ft-ot vont el Pest Megye Önkormányzatától az akkori kormányzat úgy, hogy a népesség, az ellátottak száma, a feladtok, az előírt bér, és a dologi kiadások költsége folyamatosan növekedett. Mint azt az MSZP képviselői is elismerték a napokban, ez a gyakorlat – a megyei önkormányzatok kivéreztetése – egyértelműen hibás döntés volt, és politikai megfontolások miatt történt.

 

Nyilvánvaló, hogy az önkormányzati rendszer teljes újjászervezése nélkül nem orvosolható a probléma. Az önkormányzat egyetért azzal is, hogy a feladatok átadásával az önkormányzatok mentesülnek a feladatellátás finanszírozásának kötelezettségétől, éppen ezért a maga részéről mindent megtesz az átadás/átvétel gyors és hatékony lebonyolítása érdekében. Hangsúlyozzuk ugyanakkor azt is, hogy a feladatellátás, azaz az iskolák, a szociális otthonok, a nevelőotthonok továbbra is kritikus helyzetben vannak. 

 

Pest Megye Önkormányzata bízik az ígéretben, hogy azonnali segítség érkezik, mindenekelőtt a március végén beadott ÖNHIKI pályázata alapján, amelynek elbírálása még nem történt meg. Ha ez nem történik meg, akkor már szeptember második felében újra jelentkezhetnek problémák az alapfeladatok ellátásában, éppen ezért az önkormányzat számít arra, hogy Nyitrai Imre, a NEFMI helyettes államtitkára megtartja ígéretét és (az Oktatásért Felelős Államtitkársággal együttműködve) a szaktárca közbenjár azért, hogy a Pest megyei ellátórendszer megkapja a kért rendkívüli segítséget.

Politika:
Abony   
 1 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Zágráb Nándor a Jobbik országgyűlési képviselő jelöltje a választókerületben

Közadatok Antal- Láng Edináról- II. rész

Közlemény az abonyi Jobbik alapszervezetéről- Szeremi Anikó feloszlatta

Ők készítik majd elő a döntéseket: Abony Város Bizottságainak tagjai értünk dolgoznak

Október 28-án megalakul az új abonyi képviselő- testület: Ünnepélyes eskütételek, illetmények, alpolgármester

Közadatok Antal- Láng Edináról- III. rész

Közadatok Antal- Láng Edináról- I. rész

Egyhangú igen az abonyi műjégpályára! Szép volt!

A helyi Fidesz elnök, Balangó László NEM vállalja, hogy beüljön a képviselő- testületbe

Abonyban 1341 Fideszes is Pető Zsoltot támogatta!

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
nem teljesen igaz

veroniq -

2011.09.01. 15:18:20

Olvasónk:

A cikkhez amit a pest megyéről írtál csak annyit hogy részben igaz,mivel a mai napon csak a júliusi elmaradott pénzt utalták. Az augusztusit még nem,és már szeptembert írunk!


Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok