Mi Abonyunk - Egy csipet a jóból
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2011.08.25. 10:57

Varázslatos helyeken jártunk az elmúlt napokban, az egykori Nagy Magyarország részét képező Szlovák területeken. Szó nincsen arra, mellyel leírható az, hogy milyen érzés volt az érintetlen természet ezernyi kincsét magunkhoz venni egy gyönyörű házikóban Liptószentmiklóstól pár kilométerre, az erdő közepén. Mókuskák serege nyüzsgött a fenyőkön, a ház mellett szamóca, málna és áfonya termett. Gombák serege rejtőzött az avarban, kis patak csörgedezett a házikó mellett. Nappal őrjítő hőség volt a városkában, a hegyen kellemes hűs, de éjszakára a kandallóban lobogott a tűz, mécsesek világítottak. Mesetáj…. A Tátra lába. De utunk során több, a magyar történelemből jól ismert várat is megcsodálhattunk, így a híres Zólyom és Árva várát is.

Galéria nézegetéséhez katt ide!

 

 

 

 

 

 
 
Sajnos Árva várában csakis szlovák nyelven folyt az idegenvezetés, de a hideg borsódzott a hátunkon, mikor a magyar történelem nagyjainak ereklyéit és portréit, magyar nyelvű ősi könyveket láthattunk…. Eljutottunk Zakopánéba és a Lomnici csúcsra is. Esténként szabadtéren sütöttünk- főztünk és a „ bátrak „ megízlelhették a rengeteg nemzetközi díjat elnyert varázslatos Tátrateát, mely valójában egy kiváló alkoholos ital, 32-72 %-os változatban, különféle gyümölcsös ízesítésben kapható. Hazafelé végigautóztunk a Felvidéken és boldog, mámoros, de ugyanakkor szemet könnyel elhomályosító érzéssel néztük a tájat és a városokat.
 
 
Hogy úti célunk milyen messze is van tőlünk? Csupán 350 kilométerre! Minden olcsóbb, mint nálunk…. A szálláshelyet is hamarosan megmutatjuk, de ez egy külön történet. Beszéljenek a továbbiakban helyettem a képek és az egyes helyek interneten található leírásai. Azokkal volt szerencsém egy felejthetetlen hetet, egymásnak adott szülinapi ajándékként eltölteni, akik nekem életemben a legfontosabbak: gyerekeim, párjaik és persze az én párom is. 
 
 
LŐVE, fényképek: Polyák Attila
 
Árva vára Szlovákiában, Árvaváralja (Oravský Podzámok) község mellett az Árva folyó szintje felett 112 méterre magasodó sziklára épült. A középkorban fontos szerepet játszott Magyarország északi határa és a Lengyelország felé vezető kereskedelmi út védelmében.
 
 
 
Zakopne: A Lengyel Tátra legszebb és legismertebb turistaparadicsoma. A város 850 méter magasan fekszik a Tátra hegyeivel körbevett 30 ezer fős városba évente 2.5 millió turista látogat el. Lengyelország legfőbb hegyi illetve téli sport turista központja. A környező lejtőkön számtalan sífelvonó üzemel, valamint turista útvonal található. Európa legszebb tengerszeme a Lengyel Tátrai Nemzeti Park egyik leglátogatottabb helye. A város főutcáját nyugodtan nevezhetjük Zakopane Váci utcájának, ahol számtalan bolt, vendéglátó egység, étterem várja az oda látogató 2.5 millió turistát. A magyarok által közkedvelt hegyi paradicsom Zakopane Miskolctól csak 240 kilométerre fekszik. 
 
 
LIPTÓSZENTMIKLÓS (32 500 lakos) a Vág folyó partján, a Liptói-medence közepén terül el. A város fekvése rendkívül kedvező az idegenforgalom szempontjából – a város a Liptószentmária (Liptovská Mara) víztározó keleti partján terül el, és a közelben helyezkednek el az Alacsony-Tátra, a Nyugati-Tátra és a Kócsi hegyek (Chočské vrchy) hegycsúcsai is. Nem csoda, hogy a város az egyik legfontosabb idegenforgalmi központ Szlovákiában.
 
 
Lomnici csúcs, magas Tátra:  A Magas-Tátra egyik legismertebb és legkedveltebb csúcsa a Lomnici-csúcs (2632 m). A környéke felé magasan emelkedő három oldalú piramisra emlékeztető csúcsról három gerinc ágazik ki. 
    Északnyugati irányba a Fecske-tornyon (Pyšný štít) a gerinc többi csúcsán és a Téry-horhoson (Baranie sedlo) keresztül a szárnyvonulat csatlakozik a Magas-Tátra főgerincéhez. Északkelet irányba elágazó gerinc a Késmárki-csúcsra (Kežmarský štít) illetve a Weber-csúcsra (Malý Kežmarský štít) vezet, délre és délkeletre a Lomnici-nyereg (Lomnické sedlo) és a Lomnici-gerinc (Lomnicky hrebeň) található. Hajdan Nagyapónak nevezték, a szepesiek a Tátra legmagasabb csúcsának tartották. A XVIII. században a késmárki Fábry család négy nemzedéken keresztül az északi hegyoldalon malachitot és ezüstöt bányászott abban a reményben, hogy aranyat találnak. Fábry Jakab 1760-1790 körül a Réz-padról (Medené lávky) egészen a Lomnici-csúcs közvetlen közelségébe jutott és a családja valószínűleg felfedezte a Lomnici-csúcstól vezető a Lomnici-nyergen át vezető utat a Kő-pataki-völgybe (Skalnatá dolina). A déli oldalt akkoriban már a környező falvak vadászai is ismerték. 
    A csúcs első ismert megmászója 1793-ban az angol Robert Townson, a Kis-Tarpataki-völgyből (Malá Studená dolina) indult. Barométeres mérés alapján majdnem pontosan állapította meg a csúcs magasságát (2633 m). A téli mászások 1891-től ismertek. 1940-től Tátralomnicból (Tatranská Lomnica) drótkötélpálya segítségével lehet megközelíteni, így a leglátogatottabb tátrai csúccsá vált. A drótkötélpálya végállomása a csúcson egybeépült az asztronómiai és meteorológiai intézet épületével. 1957-ben egy televízió átjátszó adót építettek és 1965-ben pedig magasfeszültségű elektromos vezetéket vezettek fel a csúcsra a Kő-pataki völgyből. 
 
 
Zólyom vára: A vár ma Szlovákia egyik legépebben megmaradt, és egyik legszebb gótikus-reneszánsz vára, belseje azonban leginkább csak képzőművészeti múzeumként funkcionál. A 14. század közepén épült gótikus stílusban. Húsz évig a husziták kezén volt, majd Mátyás király foglalta vissza. Az ő nevéhez fűződik a vár reneszánsz átalakítása is, amely a 16. században folytatódott, amikor megerősítették a várat a török támadások ellen. Bevenni nem tudták a törökök, bár sokszor ostromolták. 1554-ben a várban született Balassi Bálint, és pár évig itt is élt. 1605-ben Bocskai István foglalta el, később Bethlen Gábor. Az 1620-as években itt őrizték a Szent Koronát is. A vár a Rákóczi-szabadságharc során hadszíntér volt, ám a későbbiekben leginkább csak hivatalként szolgált. A 20. század közepére már elég romos állapotba került, felújítására 1966-ban került sor, amikor is múzeumot rendeztek be a várban.
 
 
Tátrai Nemzeti Park
 
Szlovákia első Nemzeti Parkja, 1949-ben alapították. Területe 741 négyzet-kilóméteren terül el, mely magába foglalja a Liptói Havasokat, a Magas Tátra szlovákiai részét, és a teljes Fehér Tátrát.
A Tátra Nemzeti Park (TANAP) határai, melyek világosan jelzettek minden közlekedési útvonalon, a következők: északról a Szlovák-Lengyel határ, keletről a Zdiar-Tatranska Kotlina országút, délröl gyakorlatilag az erdősáv vonala, nyugati határát pedig a Podbanske, Ticha-völgy, és a Lengyel határ közötti képzeletbeli vonal jelenti.
A TANAP feladata: a természetes környezet eredeti állapotának megőrzése és széles körű védeleme, segítség a magashegyi pihenés, gyógykúra és sport megszervezésében.
A TANAP adminisztrációs iroda, az állami erdészeti hivatal irodája, a Tátrai botanikus kiállítás, a TANAP múzeum és kutató intézet Tátra Lomnicon található.
A Tátrai Hegyimentők bázisa pedig Ótátrafüreden (Stary Smokovec) székel.
 
Tátratea
 
 
A Felvidék történelmi eredetű tájnév, amelynek a múltban többféle jelentése is volt. Ma Szlovákia területének szinonimájakénthasználatos - egyrészt a szlovákiai magyarok („felvidéki magyarok”) vonatkozásában, másrészt az 1918 előtti magyar történelemkapcsán, amikor a mai Szlovákia területe a Magyar Királyságszerves részét képezte.
 
 
Utazás:
Zakopane   
Tátra   
Felvidék   
 10 Hozzászólás   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlott cikkek:

Görögország - Sarti úti beszámoló képekkel Olvasónktól

Mikulást keresték a természetjárók

II. MiAbonyunk Motorostúra-Irány a Mecsek!

Abonyi Természetjárók Erdélyben

Szárnyakat kaptak a vágyak

Gyakran vonatozik? Akkor figyeljen!

PISZTRÁNG HORGÁSZAT ERDÉLYBEN

Boldog szárnyalás a Csizmában és környékén

Bükki Nemzeti Park - délkeleti rész

Szeretettel Tátra: LŐVE és TYB utazása képekben

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Ejha

viharka -

2011.08.27. 00:17:11

Ezt nem goltam volna, hogy egyszer ugyan az lesz a véleményem mint a tehergépkocsis embernek.

Ennél már csak azok a nagy magyarkodó emberek a jobbak akik szlovák rendszámú autóval közlekednek.

Már csak egy nagy Magyarország matrica hiányzik a rendszám mellől. Bleeee

Bírom...

Truckman -

2011.08.26. 12:03:37

..mikor a felvidékkel jönnek, NAGY MAGYARTUDATTAL BÍRÓ HONFITÁRSAIM,  meg az Erdélyiekkel!

 

Itt is vazze, "valaha a miénk volt"!

 

 

Valaha!

 

FELEJTSÉTEK MÁR EL!

 

Mielőtt még kissebb lesz ez az ország, mint jelenleg!

Köcsögök

admin -

2011.08.26. 09:17:59

Igen, ez nekünk is feltűnt akkor. Meg is fotóztam. Ritka nagy taplóság.

Árva vára

Markó Ferenc -

2011.08.26. 09:09:55

Valaha pedig a miénk volt!

Katt. a képre!

Láttam a minap

Alkesz -

2011.08.26. 07:23:33

egy tizenéves srácon egy pólót: ÖREGEBB VAGYOK, MINT SZLOVÁKIA!

Szerintetek?? Milyen igaz..Öööö

Sokszor túráztam náluk, mert valóban gyönyörű helyek vannak , de sok kellemetlen élményem volt, amikor megszólaltam magyarul..Emiatt keserű szájízzel gondolok rájuk mindig.

Bunkó szlovákok!

tyb -

2011.08.26. 00:40:35

A történelem során kizárólag magyar kézben lévő várról, kizárólag szlovák nyelvű idegenvezetés van! Sajnos nem értettem, de nyilván a szlovák hősök dicsőítéséről szólt, hogy milyen csodálatos épülettel gazdagították a szlovák nemzeti vagyont. Szóval, ennél nagyobb bunkóság csak az lenne, ha az országházunkban dicsőítenék Mátyás királyt az igaz szlovák királyt, természetesen kizárólag szlovákul. Talán ez az utazás tette fel nálam az "I"-re a pontot. Legalábbis a szlovák nemzeti öntudat tekintetében. Persze ettől még szép az ország, pontosabban a volt országunk. Ugyanis Szlovákia területének több mint kétharmada az elvett magyarországi területeken fekszik!   

boci...

veroniq -

2011.08.25. 23:41:22

Azt mondja a kép szerzője, hogy ez nem boci, hanem egy kecske.... Ez a kép Árva várában készült, és valóban kettő feje van neki.... Bleeee Én viszont ott voltam a várban, és nem vettem észre..... No comment. Igaz, kisfiammal voltam inkább elfoglalva.... Kissé hosszú volt a szlovák tárlatvezetés, mondhatni örökkévalóságnak tűnt.... LŐVE

4238

Markó Ferenc -

2011.08.25. 19:27:55

Azt a kétfejű "Csernobil-i utóhatású" bocit hol fotóztátok?

nem-nem

veroniq -

2011.08.25. 13:57:02

Egyik sem.... A szállásról külön galéria készül KirĂĄly Egy kis csoda volt....

Jó kis nyaraló!

Thomas -

2011.08.25. 12:57:54

4145 Béreltétek, vagy saját?KirĂĄly


Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok