Mi Abonyunk - Hogyan neveljünk banánfát otthonunkban?
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

Agropont - 2011.01.27. 11:15:25

 

Ma már szinte minden kertészetben, virágboltban vásárolhatunk saját banánfát. De hogyan és milyen körülmények között neveljük ezt a szép mediterrán növényt? Me

 

gmutatjuk milyen kezelési hibákat kerüljön el az, aki saját banánfát szeretne nevelni.

 

Először ismerjük meg ezt a csodálatos növényt, melynek termése igen ízletes csemege ilyenkor télen. A banánfa a musa nemzetséghez tartozik több mint 35 különböző fajt különböztetünk meg. Mediterrán országokban, Afrikában, Ázsiában, és Indiában is találhatunk hatalmas banán ültetvényeket. A gyümölcsét zöld éretlen állapotban szüretelik és így szállítják a világ minden országába, és az utazás során beérik a gyümölcs.Tévesen nevezzük fának, hiszen nem fa, hanem évelő örökzöldek. Ezért itthon is nevelhetünk banánt, bár nem a mi éghajlatunkhoz van szokva, télen védett helyre kell vinnünk. Ezt a szép növényt lakásban sajnos nem mindig sikerül fe

lnevelni, mert a száraz meleg levegő a növény halálát okozza, másrészt pedig a helyhiány miatt, sem hiszen a banán akár két-három méteresre is megnőhet.

 

Levelei akár a három métert is elérhetik, ezért érdemes átgondolni mielőtt megvásároljuk a kis banán csemetét, hogy hol fogjuk elhelyezni a kertben és télen a lakásban. Tavasztól –őszig a kertben érdemes nevelni banánfánkat. A banán egy évben akár 20 levelet is hozhat nyáron, igazi mediterrán hangulatot teremtve kertünkben.

 

 

Mihez is kezdjünk egy kis banánnal, amikor megvásároljuk és haza visszük?

 

A banánvásárlásra a legjobb időszak a március vége április eleje. Ilyenkor lesz időnk nyáron nevelgetni, és mire téli telelő helyet kell keresnünk már, egy nagy és erős banánfánk lesz, amely átvészeli a telet.

 

A legtöbb banán, amit kereskedelembe forgalmaznak, túl kicsi cserépben érkezik hazánkba, ezért érdemes első lépésként átültetni egy két számmal nagyobb cserépbe.

 

A banánnak hatalmas tápanyag igénye van ezért a fiatal példányokat évente kétszer is érdemes átültetni. Válasszunk jó vízáteresztő képességű laza

 

virágföldet, az átültetéshez.

 

Ehhez ajánljuk a FLORIMO pálma és zöldnövény virágföldet.

 

 

Nyáron a banánt tegyük ki a szabadba egy félárnyékos helyre, és öntözzük rendszeresen. A szobában csak akkor érzi jól magát, ha van elég fény és pára, száraz levegő hatására a levelek töredeznek és elszáradnak. Nyáron dézsás növényként is tarthatjuk erkélyen, teraszon, de óvjuk az erős tűző naptól, mert megperzselhetik a leveleket. Az alsó levelek száradása egy természetes folyamat, ettől ne ijedjünk meg, ellenben ha a friss hajtások teteje barnul, az a száraz meleg levegő hatása, ilyenkor gondoskodjunk a magasabb páratartalomról.

 

Az idősebb növényeket, amelyek már nagyobb cserépbe vagy dézsába vannak ültetve, már ne ültessük át, csak a felszíni talajt cseréljük le évente és adjunk neki rendszeresen tápanyagot. Érdemes a leveleket hetente áttörölni egy vizes ruhával, de a leveleket alulról támasszuk meg, mert nagyon sérülékenyek, és könnyen letörnek. Télen vigyük a növényt védett helyre, az ideális hőmérséklet 10-15 fok, világos és párás klímát igényel.

 

Fényigény: Kedveli a világos helyeket, nyáron tegyük ki a szabadba, de az erős tűző napsütéstől óvni kell a növényt, mert levelei megperzselődnek.

 

Vízigény: Nyáron öntözzük rendszeresen a növényt, ne hagyjuk kiszáradni a földjét, de a pangó víztől elpusztul a növény gyökere.

 

Átültetés: A fiatal növényeket érdemes évente akár kétszer is átültetni, az idősebb banánt ültessük nagyobb dézsába, vagy cserépbe és csak felszíni talajcserét végezzünk.

Tápoldat: Nagyon fontos az állandó tápanyag után pótlás, a fiatal növényeknek elég a tápoldatos víz, nagyobb példányoknál marhatrágyával dúsítsuk a virágföldet.

 

Ehhez legegyszerűbb a FLORIMO komposztált érett marhatrágya használata


Havonta egyszer adagoljuk neki a tápanyagot tavasztól- őszig. Ez a titka, hogy a banánfánk szép erős és termő legyen.

 

Szaporítás: Igen könnyen tudjuk szaporítani a növényt a kis sarjhajtásokról, ha azt szeretnénk, hogy a banánfánk teremjen érdemes a kis sarjakat minél hamarabb eltávolítani az anyatőről.

 

Páratartalom: Fontos a magas páratartalom erre főleg a téli időszakban figyeljünk oda, ilyenkor érdemes a cserepet egy kavicsos tálcára állítani, és rendszeresen permetezni a leveleket, mert a száraz levegő hatására a levelek töredeznek, és elszáradnak.


Ha a növény nem fejlődik, vagy nem hoz új hajtásokat, az a kevés föld és a tápanyag hiány miatt van, érdemes átültetni és tápoldattal pótolni a hiányt.

 

 

 

 

 

Forrás: kertvarázs magazin

 

 

Reméljük sikerült hasznos tanáccsal szolgálni kedves Olvasóinknak.


AGROPONT Kertészeti szaküzlet Abony Cserép u.1.

Egészségünk:
AGROPONT   
 1 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Érdemes elektromosra cserélni a hagyományos fogkefét

A koronavírus járvány sokaknál pszichés zavarokat okozott

Orbán szerint hamarosan lesz vakcina

COVID kórház a ceglédi is- Államtitkári nyilatkozat

Dr. Imreh Zsuzsanna doktornő üzenete

Kérdezz, felelnek - tanácsadás az interneten

Rendkívüli jogrend, kijárási korlátozás

Pusztai Dezső ceglédi kórház főigazgató: Két hétig nagyon nehéz lesz

30 év körüli a legtöbb új koronavírus fertőzött

A BCG-oltás enyhítheti a koronavírus-betegség tüneteit

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
:D

pjt -

2011.01.27. 19:23:54

A következő részben azt is elárulhatjátok, hogyan neveljünk majmot! :D A banánfához az is kell!!!!


Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok