Mi Abonyunk - A ceglédi közbiztonságról másképp
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7076, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2011.01.27. 11:41:50

Szerző: Panoráma online

Íme az ékes bizonyítéka annak, hogy nem csak Abonyban vannak gondok a közbiztonsággal, hanem a szomszédos Cegléden is. Íme egy tanulságos olvasói levél.

 

A Panoráma Fórum rovatait olvasva azt tűnt fel, hogy Cegléd városában a közbiztonság nem a legmegfelelőbb, s ezért a Ceglédi Rendőrséget teszik felelőssé.

Senkinek eszébe sem jut, hogy Cegléd közbiztonsága semmivel sem rosszabb, mint bárhol az ország más városaiban.
Tudomásul kell venni, hogy amilyen az országos általános erkölcsi, gazdasági morális helyzete, olyan a közbiztonsága is.
Az igaz, hogy a szocialista rendszerben a közbiztonság jobb volt, de az azért volt így, mert a diktatúrákban a bűnözést jobban kordában lehetett tartani. /pl:Ref./

De beszéljünk Cegléd közbiztonságáról :

A rendszerváltozás előtt a városban mindig volt egy úgynevezett URH-s gépkocsizó járőr, melyet csak rendkívüli esetben lehetett előírt feladatától elvonni, igénybe venni, az útiránytól eltéríteni, vagy elvezényelni. Ez a szolgálat a nap 24 órájában folyamatosan kellett, hogy működjön. Így nem fordulhatott volna elő olyan eset, hogy akkor amikor rendőr kellene, mondják hogy nincs járőr. Ennek a folyamatos gépkocsizó járőri tevékenységnek nemcsak a megelőzés volt a jelentősége, hanem az is előnye volt, hogy perceken belül megtudott jelenni ott, ahol bűncselekményt követtek el. Megfontolandó lenne ennek visszaállítása.


Másik vitatott kérdés a körzet megbízotti szolgálat /kmb/. Volt idő a rendszerváltozás előtt, amikor a mai Belügyminiszterünk - akkor még rendőrként – azt mondta, hogy nincs szükség kmb-re, a bűnügyi szolgálatot kell megerősíteni. Nagyon sok kapitányságon szűnt meg a körzet megbízotti alosztály, és szolgálatai. Mostani hivatalba lépésekor azt mondta meg kell erősíteni a kmb-s szolgálatot. S bár el is kezdődött a körzeti megbízotti alosztályok visszaállítása, de mégsem kellő mértékben javul a helyzet. Szaván kellene fogni a Belügyminiszter Urat, hogy amit ígért a kmb-k fejlesztése terén, azt valósítsa is meg. A számonkérés nem az alsóbb szintű rendőri szervek vezetőinek a feladata. Vannak országgyűlési képviselőink, akik kérdéseket, interpellációkat intézhetnek az Országgyűlés ülésein a Belügyminiszterhez ebben a témában, ezzel is képviselve választóik érdekeit.

Cegléden is a külterületi körzeti megbízotti szolgálatokat úgy lehetne megszervezni, hogy irodájuk, félfogadásuk, és minden egyes tevékenységük ott történjen, ahol a bűncselekmények, vagy egyéb garázda-jellegű cselekmények előfordulnak. Az Ugyerban is adva lenne a lehetőség egy iroda kialakítására. Van egy szépen felújított iskola, ott már csak az iskola vezetésével kellene megegyezni az iroda kérdésében. Természetesen az irodában ténykedő kmb-t meg lehetne erősíteni a településőrökkel /mert őket ezért fizetik/, valamint a polgárőrséggel, akik az eddiginél nagyobb támogatást fognak kapni.

Ugyanez megvalósítható lenne a Budai-úti Fürdő területén, hiszen a gyógyászati, idegenforgalmi- és egyéb szempontok alapján az ide látogató vendégek, az ott lakók, és mindannyiunk érdekeit szolgálná.

Ezt a sort tovább lehetne folytatni a többi külterületre is.

Kiemelten a vasúti körzet megbízotti szolgálatot, ami valószínű a mai napig nem létezik, legalábbis ott irodája nincs. /Régen pedig itt egy rendőrőrs is működött/. Így nem fordulhatott volna elő az az eset, amit az egyik levélíró említett, hogy garázda fiatalok kövekkel felfegyverkezve félemlítik meg az embereket és gyermekeket. Ugyanakkor felvetődik, hogy hol vannak a vasúti biztonsági őrök. Nekik az lenne a feladatuk, hogy biztosítsák a vasútállomáson a rendet.
Nem véletlen az sem, hogy aminek igazán visszatartó ereje volt, azt most kezdik visszahozni, mintha most találták volna ki, pl. az elzárással is sújtható szabálysértéseket. Egy bolti lopásért bárkit /gyermekkorút kivéve/ őrizetbe lehet venni és elzárással büntetni. Ilyen törvény volt a szoc. rendszerben is. Netán mégis a diktatúra felé kezdünk elmozdulni? A háromcsapás törvény teljesen felesleges. Nem kellett volna semmi más csak a meglévő törvények teljes szigorát alkalmazni.
Ma már a rendőröket belső ellenőrök – többszörös fizetésért - akár titkosszolgálati eszközökkel is ellenőrizhetik és még bűncselekmények elkövetésével is provokálhatják, hogy hátha a rendőr korrumpálható . Csak azt nem tudjuk, hogy az ellenőröket is ki ellenőrzik, /mert azok is rendőrök/
Ez is volt már szintén a szoc. rendszerben, a belső elhárítás egyik rendőrrel figyeltette a másikat, beszervezték, majd bármilyen kompromittáló tényező miatt azonnal elbocsátották.
Lehetne még tovább sorolni azokat az intézkedéseket amit a rendszerváltoztatás után nem kellett volna azonnal kidobni, hanem ami jó azt hasznosítani.
A bűnmegelőzés nemcsak rendőri, hanem össztársadalmi feladat. Ebben tevékenyen részt kellene vállalnia az önkormányzatoknak. Cegléden tudomásom szerint nincs közbiztonsági bizottság, nincs közbiztonsági referens /pedig az Önkormányzati Tv. erre lehetőséget biztosít/, aki meghatározza és összehangolja a közbiztonság érdekében végrehajtandó együttes feladatokat.
Vannak elképzeléseim Cegléd város elviselhetetlen közlekedési helyzetével kapcsolatban és annak megoldásában is.

Közbiztonság:
Cegléd   
 1 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Behajtott a vasúti átjáróba és összetörte a sorompót- Megfizet érte

Megint szörnyű baleset volt a közelben

Kigyulladt egy konyha Abonyban

Leégett egy háztető Nagykőrösön

Szennyvízcsatornába zuhant kutyust mentettek meg tűzoltóink

Akár 5 millió is lehet a bírság, ha nem irtod ki a parlagfüvet!

20 méteres fa dőlt egy melléképületre Cegléden

Iszonyú volt: Égett a ceglédi hulladéklerakó

Lekapcsolták a drogbanda tagjait

25 milliót sikkasztott egy nő a ceglédi kórházban

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
sebaj..

polis -

2011.01.27. 14:07:22

Szerintem ,a képen látható négylábú a legértelmesebb élőlény....nagyon aranyos!!!


Szavazás
Önnek milyen tapasztalatai vannak az abonyi orvosi ügyelet működésével kapcsolatban?
   
 Nagyon jó 
 Is- is 
 Nagyon rossz 
 Nincsenek tapasztalataim 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok