Mi Abonyunk - Falopások Abonyban
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2011.01.03. 17:42:06

Elmarad a büntetés…..

Kedves Olvasónk, Figura jelentette, hogy lakókörnyezete közvetlen közelében a Kerektó dűlőben, az erdőben lopják a fákat. Nem is akárhogyan, mert egyre pofátlanabbul, egyre nagyobb tételben. Igaz, bizonyára fáznak a fatolvajok. Ez azonban bűncselekmény. Ez nem nevezhető rőzseszedésnek! Nem más, mint úgynevezett „ megélhetési bűnözés „, bár ezt a szót nem ismeri el már a magyar jogrend. Dutyi jár annak, aki ezt teszi. Változott a jogszabály: A törvény szerint a rendőrség a szabálysértési őrizet intézményét akkor alkalmazhatja, ha a cselekményt elkövető személyt olyan szabálysértésen érnek tetten, amire a bíróság elzárást is kiszabhat büntetésül. Ilyen például a terménylopás vagy falopás is.

Figura írja:

Már többször hallottuk,hogy nappal és éljel zúgnak a fűrészek de amit ma tapasztaltunk olyat mostanában még nem. A gyerekek szánkóztatása közben 9 óra magasságában hallottuk a láncfűrész hangját majd egy nagy puffanást  és kiabálást hallottunk gondoltuk, hogy fa dőlt és nem kicsi. Így a szomszédommal kisétáltunk  puffanás irányába ahol az útra és az e-onos vezetékre dőlt nyárfát találtunk.

 

Megdöbbentő: Fagyjon meg a családom?

Magyarországon évente 30-40 ezer köbméter fát lopnak el napi tüzelőanyagként, jellemzően szegény családok. A bírság több tízezer forint, így a téli fűtési szezonban naponta tucatjával érkeznek férfiak a fogdába, hogy leüljék büntetésüket. Képriport a szegénységről Magyarországon.

Képek itt: http://hvg.hu/nagyitas/20101210_falopas_nagyitas

Tavaly lépett életbe az új erdőgazdálkodási törvény, melytől elsősorban azt remélték a törvényalkotók, és az erdőgazdák is, hogy jelentősen visszaszorítja az elmúlt években elharapózott falopások számát. Hivatalos adatok szerint az illegális fakitermelés évente nagyjából 300-500 ezer köbméterre tehető. Ezzel szemben a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) tavalyi tanulmánya szerint évente több millió köbméterre tehető a hatósági nyilvántartást megkerülő fakitermelés.

Mit tesz a törvény a falopás ellen?



Az illegális fakitermelés problematikája, függetlenül annak mértékétől, tehát már nem kikerülhető, így a törvényalkotóknak is lépniük kellett valamit az ügyben. Ez több változást is indukált, többek között az úgynevezett erdővédelmi szakszolgálat felállítását, melynek feladata a rendőrséggel, a polgárőrökkel és a természetvédelmi őrszolgálattal együttműködő erdőfelügyelet. Korábban az erdőőrzés a tulajdonosok kötelessége volt, ami különösen nagy terhet rótt például a védelem nélküli erdők tulajdonosaira, akik sok esetben még erdőgazdálkodást sem folytatnak. Ezek a felügyelet nélküli erdők váltak a fatolvajok kedvelt célpontjaivá, miután a rendőrség csak igen ritka esetben vállalja magánerdők felügyeletét.

A tulajdonosoknak ráadásul az ellopott fa kárán felül a büntetést is kellett fizetniük, valamint az erdőfelújítás költsége is őket terhelte. Az új törvény szerintbüntetés már csak akkor jár a tulajdonosnak, ha tudomására jut az eset, de nem jelenti be a lopást, ugyanakkor az újratelepítési kötelezettség továbbra is őt terheli. Az újonnan létrehozott – és elvileg 2010. második felében felállításra kerülő  ( a mai napig nem jöttek létre!- a szerkesztő megjegyzése ) - erdővédelmi szolgálat tagjai köztisztviselők, akik együttműködnek a társhatóságokkal, az erdészekkel, a polgárőrökkel. Ők végzik majd a közúti ellenőrzéseket is, és az áru származását, forgalmát ellenőrizve vizsgálódhatnak a fát árusító telepeken. Ezentúl az erdőtüzek megelőzése – együttműködve a tűzoltókkal –, oltása is a feladataik közé tartozik.



Az illegális fakitermelés visszaszorítását hivatott segítenifaanyag származási igazolási rendszer bevezetése is, amely a kivágott fa erdőtől egészen az elsődleges felhasználásig történő nyomon követését írja elő. Ennek célja, hogy minden egyesfaanyagtétel visszakövethető legyen, így a fa kivágását követően sorszámmal ellátott, tételes szállítólevelet kell csatolni minden szállítmány mellé, amit a közúti ellenőrzések során be kell mutatni. Az új törvény szerint az erdészek is megállíthatják a fát szállító járműveket, igazoltathatják a sofőrt, számon kérhetik, hogy honnan származik a fa. Ha a vezető nem tudja igazolni, akkor nemcsak a fát foglalhatják le, hanem a lopáshoz használt eszközöket, köztük a szállításhoz használt járművet is.

Például akibejelentés nélkül termeli ki a saját erdejében a fát, erdőgazdálkodási bírság gyanánt köbméterenként 100 ezerszer 0,2, azaz20 ezer forintot tartozik fizetni, ami a fa piaci árának többszöröse. De bírság jár a nem szakszerűen nevelt faállományért is.

További bírság jár erdőben való legeltetés esetén, méghozzá a károsított terület nagysága és a károsodás mértéke szerint akár 30-300 ezer forint. Fél kilogrammosnál nagyobb fejszével történő erdőlátogatásért 10 ezer, míg motorfűrész esetén 20 ezer forintos erdővédelmi bírságot vethetnek ki.

 

Forrás: http://agrarszektor.hu/hir/34/modositott_erdotorveny_lepni_kellett_a_falopasok_ellen.html

Sajnos a falopás komoly erkölcsi kár, és durva természetkárosítás - az erdő értékét - különösen az erdő eladhatóságát - minden esetben negatívan befolyásolja. Erdő vétele esetén mindenképpen ismerjük meg a környéket, és tájékozódjunk mekkora a falopás mértéke!

Jó ötlet lenne a romániai példa alkalmazása:

A falusi lakosság ismeri a vidéket, az embereket, a falu szélén lakók pedig besegítenek az erdészeknek - gyanús mozgás esetén azonnal értesítik a szakembert, aki nyomban a helyszínre siet. Van jogköre, és a törvény az Ő pártján áll. Ezért van tekintélye is az erdésznek! Így meg tudja védeni a közösség vagyonát, hiszen az erdők egy jelentős része az önkormányzatok tulajdonában van! Ezért is láthatunk Erdélyben gyönyörű erdőket -és nem letarolt, ellopott hegeket a tájon. Mert a szakszerű erdőgazdálkodás, a helyi erdész szakember, a lakossággal és a jogalkotókkal együtt érvényt tud szerezni a közérdeknek!

Forrás: http://erdoertekeles.blog.hu/2009/06/23/falopas

Figura megjegyzése:

 

Ez annak az autónak a nyoma amelyik kivágta a nagy fát. Gondolom nem Trabin vannak ilyen papucsok.


Közbiztonság:
 31 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Kilencedik perét is elvesztette Antal- Láng Edina

Égett a szemét Cegléden

Vad csapódott az utastérbe a 44-es úton

Csaló nő: Vakcinafejlesztő kutatóorvosnak adta ki magát

Szörnyű tragédia történt ma a temetőben

Nyolcadik perét nyolc ember ellen veszítette el első fokon Antal- Láng Edina

Csúnya baleset történt Cegléden

Jogerős ítélet: Antal- Láng Edina bűnös rágalmazás vétségében

Baleset a Szelei úton: gyermekeket ütöttek el

Szabadidős rendőr fogta el az abonyi vasútállomáson a szatírt

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
megoldás

tommy11 -

2011.01.05. 17:46:58

Hát igen, beszélünk a törvényről, az ítélkezésekről, de az igazi megoldás nem itt kezdődik! Előszőr meg kell nézni, hogy kik lonak! Anyagi háttér, érdekeltség, stb. Ha ki tudja/tudná fizetni a tüzelőt, akkor börtön, ha nem, akkor valószínűleg az energiaáraknál kezdődik a probléma! Villannyal fűteni, gázzal fűteni, vagy fával/szénnel! Mind nagyon költséges. Ha a módját meg lehetne találni, hogy hogyan lehetne csökkenteni ezeket az árakat, akkor kevesebb lenne a bűnelkövetés! Nem ilyen himi-humi gázártámogatás, meg kinek emelem, kinek nem dolgokkal hozakodni elő, hanem a valós, gyökerekig hatoló megoldás szükséges ahhoz, hogy egy problémát megoldjunk! Ha csak felületi kezelést alkalmazunk, attól még a probléma ott marad, sőt, még rosszabb lesz a helyzet, mert egy idő után immunis lesz rá...
Én is tudok, 1 jó fa fajtát!

Truckman -

2011.01.04. 07:13:01

Úgy hívják, hogy BITÓFA! Azt ültetnék oda, 1 párat! (Oda is)
Gyorsnövekedésű fa

Steve968 -

2011.01.03. 22:22:34

Selyemakácfa, császárfa, szivarfa, bálványfa (nagyra nő, csak büdös a melegben). 3-4 év alatt éri el a virágzó kort. Tehát még nem a teljes nagyságában. Csaó-csaó: Steve968
Hm

Flowers -

2011.01.03. 22:02:15

Én nem személyeskedtem senkivel ! nem írhatom le a véleményem? az sem érdekel hogy honnan hozták be,az érdekelne csak hogy ha valami gond van ,akkor miért nem a megoldással foglalkozunk!
flowers

Bari -

2011.01.03. 21:29:15

Kedves Flowers!Olyan jól tájékozott vagy, hogy az akác fa 2 év alatt megnő.Meg bizony, kb. 3 m-re, attól függően, hogy mennyi trágyát pakolsz alája.Ha olyan gyorsan nőne, mint ahogy írtad, akkor mindenki akácot ültetne(egyébként az akácot a tengeren túlról hozták be).Nézz csak utána a net-en.
Milyen

FIGURA7878 -

2011.01.03. 21:27:28

tanyára?Egyébként hidd el megéri böngészni.
Figura !

Flowers -

2011.01.03. 21:25:40

Azért írtam le hogy van 1 kis tanyánk, hogy tudom miről van szó! ,járok és látok ,te mindent el olvasol kedves? erdőirtás után már böngészhetsz:) minek?Azt is tudom hogy ki és kik lettek volna a tanyára vevők
Flowers

FIGURA7878 -

2011.01.03. 21:06:03

Nem fa osztásról van szó hanem ritkításról vagy erdőirtás utáni böngészésről.
Fa lopás

Flowers -

2011.01.03. 20:50:05

Én nem tudom hogy fa osztás volna Abonyba, azt tudom hogy van egy kis tanyánk ,és mindent el loptak,ami mozdítható a környéken, ha ki megyünk,persze hogy minket állítanak meg,hogy mit keresünk ott:) ,de a sok ágtól alig lehet be menni,a nagy fa el van tűnve , tudom hogy miről van szó,és azt is tudom hogy szegény ember is jár arra, nem csak terepjáró,bonyolult ez! de megoldáson kéne gondolkodni, valamikor rengeteg fa volt arra ültetve .
Böngészésre

FIGURA7878 -

2011.01.03. 20:38:30

minden évben lehet íratni területet.Ennek egyetlen kritériuma van,hogy csak a gally fát lehet összeszedni ill.a kiadott területet tisztán kell átadni.
A végéről kezdve...

tyb -

2011.01.03. 20:31:54

Az abroncsnyom kísértetiesen hasonlít egy régi öreg terepjáró, az UAZ gumimintázatára.Ugye nem kérdés Figura, hogy kinek van a környéken ilyen járgánya? A fegyveres mezőőri szolgálat felállítása sok ilyen helyzet visszatartó erejű kezelését jelentené. (Pláne egy kis puskaropogással fűszerezve) A mezőgazdasági lopás már több éve elzárással is sújtható, de a bírósági eljárásokban ez sajnos nem tükröződik. Egyébként tettenérés esetén, ha a bűncselekményt elkövető kiléte a helyszínen nem állapítható meg, az őrizetbevétel egyik feltétele azonnal fennáll. A szomorú az, hogy mindenki tudja, hogy mely, családi alapon szerveződő bűnöző csoport "rabolja" a várost és környékét, mégsem nagyon látjuk Őket a bíróság előtti folyosón várakozni. Attól félek, hogy egyszer elszakad a cérna, s az országos napilapok címlapján fog szerepelni az elkövető-áldozat és az eset valódi áldozata, a tulajdonának védelmére kelő, jog szerint tehetetlenségre kárhoztatott sértett. Bár, erről már "vetyengtem" itt néhányszor... Végül... Talán a "fűrészes" brigád úgy járt, mint az orosz élmunkás a japán motoros fűrésszel... Mi lett volna ha be is indítják a motort???
nem a rőzse

veroniq -

2011.01.03. 20:31:41

Nem az a baj, ha a hulladékfákat szedegetik össze.... Sőt, vannak oylan települések, ahol ezt a tüzelőt falajnálják a szegényeknek. Abonyban volt faosztás???? Üdv: LŐVE
Flowers

FIGURA7878 -

2011.01.03. 20:28:42

Tudod az a baj,hogy nem csak saját felhasználásra lopják a fát hanem vannak olyanok is akik eladásra (nyereségvágyból)lopnak.
Fagyás

Steve968 -

2011.01.03. 20:26:34

Idős emberek fagytak meg - sajnos - az idei télben. Igaz ők már nem képesek lopni, de valószínűleg nem is akartak, soha. Csaó-csaó: Steve968
Fa lopás

Flowers -

2011.01.03. 20:20:08

Tudomásul kell venni, hogy tényleg vannak emberek akik hideg házban ébrednek, de van aki abból él. Azt szeretném kérdezni , a senki földjére mért nem ültetnek akácfát? ami 2 év alatt meg nő ,és adni lehetne a szegényeknek? a munka nélkülinek munkát, a dolgozó embernek cserébe fát ! a megoldás nem csak a büntetés? szerintetek hogy fizeti ki ha gázra, meg kenyérre sincs pénze? hát dolgozzon és kap,nem? KULCS SZÓ a MEGOLDÁS ! nem hagyhatjuk meg fagyni az embereket!
Hozzátenném...

Süllő -

2011.01.03. 19:39:23

A fentiek alapján mikor kezdhetem lopni a gázt? Ha egy számlát netán nem fizetnék be, a komplett gázszolgáltató lihegne azonnal a nyakamban. De, ha véletlenül megkérdeznénk Pjt-t, hogy a miskolci Avas lakótelepen hányan nem fizetik a parkettafelszedők közül, sok milliós tételre bukkanhatnánk... Kik ezek, akiknek az ország vezetése nem tud határt szabni, kik ezek akiknek munka nélkül is mindent szabad, juttatásokkal tömik? Ma láttam a neten az év pólóját. Ajánlom mindenkinek megtekintésre, hiszen összefoglal mindent: http://kuruc.info/r/22/71855/ Üdv Süllő
Az is igaz

FIGURA7878 -

2011.01.03. 19:38:42

de se ék nincs vágva de még a fűrész is életlen volt.
Ez tény

Steve968 -

2011.01.03. 19:36:21

mert nem döntötte el merre is kéne dőlnie a fának, csak vágta a marhája. Csaó-csaó: Steve968
A fűrész használatáról meg csak annyit

FIGURA7878 -

2011.01.03. 19:34:17

hogy a fűrész az olyan mint a nő.Érteni kell hozzá.Viszont a kivágott fákon jól látszik,hogy az illetőnek van gépe de a megfelelő használatáról fogalma sincs.
A fenti cikkben beágyazva

Steve968 -

2011.01.03. 19:33:24

http://hvg.hu/nagyitas/20101210_falopas_nagyitas Csak azért emeltem ki, hogy a falopás mellett mi mindent kapnak ingyen. Többek között a házakat. Csaó-csaó: Steve968
Steve968

FIGURA7878 -

2011.01.03. 19:29:24

Hol vannak a szocpolos házak?
HVG cikk

Steve968 -

2011.01.03. 19:22:37

1 kép. Az utca túloldalán szocpolos házak. Már azokat is ingyen kapták. Csaó-csaó: Steve968
Igaza van Truckmannak...

Süllő -

2011.01.03. 19:16:14

Lehet, hogy a bűnnek nincs színe, de bizonyos bűncselekmények elkövetése szinte 100%-os biztonsággal határolható be bizonyos emberi fajtába. Mert pl. a Szögi Lajost a gyermekei szeme láttára falkában agyonverő állatokat nem nevezném embereknek...
megkérdezem!

veroniq -

2011.01.03. 18:33:43

Holnap megkérdezem a Polgármestereteket! Ennyit tudok tenni az ügy érdekében. Üdv: LőVE
Lopás

III.István -

2011.01.03. 18:21:59

A szegénységet meg a lopást összemosni értelmetlen mert minden rétegből lopnak.A községből kivezető úton napi rendszerességgel indulnak ki 2-3-4 fős csoportok fűrész és balta kellékekkel és térnek is vissza az aznapi tüzelővel.Ma is ezt láttam.Van nekünk településőrünk meg fegyveres mezőőrünk is a hírmondó szerint,de hogy a gyakorlatban hol vannak azt nem tudni.Pár napja láttam egy durva esetet amit jeleztem is az illetékesek felé,még válaszra sem méltattak.Tehát intézményesen szabad.Nyilván ez is a politika része amit a kisember nem érthet.
Színe nincs

Truckman -

2011.01.03. 18:08:23

...de elkövetési formája, nagyon is van!
nem mondtam

veroniq -

2011.01.03. 18:03:42

Senki sem utalt itt egyelőre rajtad kívül a bűnözők faji hovatartozására. A bűnnek nincsen színe!
Az sem biztos hogy KOMANCSOK

Truckman -

2011.01.03. 18:00:46

Láttam már fehér embert is fát lopni Abonyban. Más... Német példa, a nem is olyan távoli múltból: Lopták a fát az erdőikben. Bekamerázták az erdőt! Aztán este lett, és jelzett a rendszer, hogy "mozgás van"! Kimentek az erdészek. A komancsok rájuk támadtak. Erdészeink nem cicóztak! LELŐTTEK KETTŐT! Ezt így kell(ene) csinálni! (...jó kezdő 1 banda! Kőrbe kőrbe sendereg a fűrésszel a fatörzs körül! Előbb utóbb alatta marad!)
halkan jegyzem meg

veroniq -

2011.01.03. 17:59:49

Ezekért a fákért hamarosan visszamennek.... Vajon valaki majd elkapja a nyomorult csibészeket vagy szabad lesz a pálya továbbra is???? Üdv: LŐVE
így van!!!!!!!!!!!!!!!

veroniq -

2011.01.03. 17:57:48

Leszaggatta a vezetékeket a brutálisan kivágott fa! Gondoltam, észreveszi Valaki! Te voltál az az éles szemű. Grat! Üdv: Veronika
Első kép

Markó Ferenc -

2011.01.03. 17:54:50

Az első képet kinagyítva, az ott egy vezeték a fa alatt?

Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok