Mi Abonyunk - Tűzijátékot szeretnénk?
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8084, belépett felhasználók: 0.

tyb - 2010.12.29. 01:06:13

 
Közeleg a szilveszter, melynek kapcsán szinte mindenki azon gondolkozik, hogy hogyan tudná feledhetetlenebbé tenné az évfordulót. Sokan döntenek a házi tervezésű tűzijáték mellett, valószínűleg a szomszédok és a környék örömére is. Nos, a tűzijátékokkal kapcsolatban az Országos Rendőr-főkapitányság  idén is kiadott egy közleményt. Érdemes végigolvasni, hiszen ennek segítségével elkerülhető a jogszabályok átböngészése és főként a figyelmetlenségből, gondatlanságból fakadó jogsértések miatti felelősségrevonás.
 
Íme a tájékoztató:  
 
 
"A kis tűzijátékok mellett, a bombák, a tűzijáték bombák mozsarakban, és a római gyertyák kivételével, a közepes tűzijátékokat (pl.: tűzforgó, röppentyű, vulkán, vezetőpálcás rakéta, szikraszökőkút, bombetta telep) nagykorú személyek december 28-31. között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, tárolhatják és a használati utasításnak megfelelően december 31-én 18 órától január 1-én 06 óráig felhasználhatják.

 

A „tűzijáték" termékek forgalmazását, illetve felhasználását Magyarországon a polgári célú pirotechnikai tevékenységek felügyeletéről szóló 155/2003. (X. 1.) Korm. rendelet szabályozza (a továbbiakban: rendelet).

A rendelet egész évben lehetővé teszi a csekély hatóanyag-tartalmú, ún. játékos pirotechnikai termék szabad forgalmazását és felhasználását. E termékeket a 14. életévüket betöltött személyek egész évben engedély nélkül megvásárolhatják és használhatják. Ezek a termékek olyan üzletekben is forgalmazhatók, amelyeket nem kifejezetten pirotechnikai termék forgalmazására hoztak létre, pl.: az I. pirotechnikai osztályba tartozó „tortagyertyát" cukrászdában is meg lehet vásárolni.
 
A kis tűzijátékok mellett, a bombák, a tűzijáték bombák mozsarakban, és a római gyertyák kivételével, a közepes tűzijátékokat (pl.: tűzforgó, röppentyű, vulkán, vezetőpálcás rakéta, szikraszökőkút, bombetta telep) nagykorú személyek december 28-31. között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, tárolhatják és
a használati utasításnak megfelelően december 31-én 18 órától január 1-én 06 óráig felhasználhatják.

 

A professzionális céllal készített, nagy hatóanyag-tartalmú termékeket természetesen ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus vásárolhatja meg érvényes felhasználási engedély birtokában.

Pirotechnikai termék csak működési engedéllyel rendelkező nyílt árusítású üzletből, vagy forgalmazó raktárkészletéből vásárolható. A forgalmazható tűzijáték termékek év végi árusítását a rendőrhatóság átmeneti tárolóhelyre, pl. bevásárlóközpontok környékén elállított konténerre is engedélyezi. Engedélyt csak olyan kereskedő kaphat, aki a rendeletben előírt személyi és tárgyi feltételeknek megfelel. A forgalmazott termékeknek minőségileg bevizsgáltnak és tanúsítottnak kell lenniük. Vásárokon és piacokon működési engedéllyel rendelkező üzletben csak játékos pirotechnikai termékek hozhatók forgalomba.

A fel nem használt, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket, szilvesztert követően 5 napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani. A forgalmazó köteles azt
térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni, melyről a vásárlót a forgalmazás helyén jól láthatóan köteles tájékoztatni, a visszavétel helyének, időpontjának feltüntetésével.

Ne vásároljunk illegális árustól tűzijáték terméket, mert ezzel magunkat és környezetünket is veszélyeztetjük.

A legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz. Ezen információk ismeretében - a rendeltetésszerű felhasználás során - biztosítható, hogy pirotechnikai tevékenysége ne sértse, illetve ne veszélyeztesse más ember és az állatok életét, testi épségét, egészségét, mások vagyonát, a természeti és az épített környezetünket.

Játékos pirotechnikai termékeket magánszemély egy időben és helyen összesen 1 kg bruttó tömegig tárolhat, míg a csak év végén megvásárolható tűzijáték termékekből egy időben és helyen összesen 3 kg bruttó tömeg tárolható.
 
A tárolás feltételeit a rendelet részletesen szabályozza. A magánszemélyek által szabadon felhasználható pirotechnikai termékek tárolására vonatkozó legfontosabb szabályok:

 • más tűzveszélyes anyagokkal (pl.: üzemanyag, hígító) együtt nem
  tárolhatók;

   
 • el nem zárt pirotechnikai terméket felügyelet nélkül hagyni tilos;

   
 • lakásban a pirotechnikai termékeket a kiskorú személyektől elzártan kell
  tartani;

   
 • tetőtérben és alagsorban, pincében pirotechnikai terméket tárolni nem
  szabad;

   
 • elnedvesedett és utána kiszáradt, illetve valamilyen okból sérült burkolatú
  pirotechnikai termékeket a többi pirotechnikai terméktől el kell
  különíteni;

   
 • a hibás terméket felhasználni tilos, a vásárlás helyére kell
  visszavinni;

   
 • a pirotechnikai termékek eredeti szerelési formáját megbontani, a terméket
  szétszerelni nem szabad.

2009-ben országosan a rendőrség engedély nélküli pirotechnikai tevékenység végzése és pirotechnikai termékekre vonatkozó előírások megszegése miatt
316 szabálysértési eljárást indított, melyben 209 személy került elmarasztalásra és több mint 3,8 millió forint pénzbírságot szabott ki. 121 esetben történt meg a pirotechnikai termék elkobzása.

Ebben az évben december közepéig fenti cselekmények miatt 335 szabálysértési eljárás indult, 258 személy került elmarasztalásra és több mint 4,5 millió forint pénzbírság került kiszabásra. 164 esetben megtörtént a pirotechnikai termék elkobzása is.

Továbbra is érvényben van az a 2005. november 23-ától érvényes korlátozás, mely meghatározza, hogy Magyarországon magánszemélyeknek tilos petárdát birtokolni, illetőleg felhasználni. A rendelet egyértelműen kimondja, hogy „magánszemély petárdát nem birtokolhat".

A rendelet 2007. december 25-e óta a pirotechnikai termék birtoklást is pirotechnikai tevékenységnek minősíti, ezért a szabálysértési törvény alapján az a személy, aki engedély nélkül pirotechnikai tevékenységet végez, vagyis a tilalom ellenére petárdát birtokol, illetve felhasznál, 100 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Azt a pirotechnikai terméket, melyre nézve a szabálysértést elkövették, el kell kobozni.

A tűzijáték termékek komoly balesetet okozhatnak a szakszerűtlen kezelés eredményeként, ezért felhívjuk a figyelmet a tárolási szabályok betartására, és felhasználás előtt a használati útmutató elolvasására. A balesetek elkerülése és megelőzése érdekében a szülők hívják fel gyermekeik figyelmét a pirotechnikai termékek felhasználásával kapcsolatos veszélyekre, melyek ismertetésében a média is aktív szerepet vállal a szakszerű, pontos információk átadásával.

A pirotechnikai termékek illegális forgalmazásának, árusításának és használatának megakadályozása összehangolt intézkedéseket tesz szükségessé. A Rendőrség fokozott ellenőrzéseket végez minden év ezen időszakában."

Kép: www.tuzijatek-varazs.hu

Forrás : www.police.hu


 

Közbiztonság:
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Kilencedik perét is elvesztette Antal- Láng Edina

Égett a szemét Cegléden

Vad csapódott az utastérbe a 44-es úton

Csaló nő: Vakcinafejlesztő kutatóorvosnak adta ki magát

Szörnyű tragédia történt ma a temetőben

Nyolcadik perét nyolc ember ellen veszítette el első fokon Antal- Láng Edina

Csúnya baleset történt Cegléden

Jogerős ítélet: Antal- Láng Edina bűnös rágalmazás vétségében

Baleset a Szelei úton: gyermekeket ütöttek el

Szabadidős rendőr fogta el az abonyi vasútállomáson a szatírt

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön melyik képviselőjelöltre szavazna az 8-as választókerületben?
   
 Tóthné Somodi Ildikó VFE 
 Dr. Egedy Zsolt Mihály Független 
 Sáfránné Baranyi Beatrix Fidesz- KDNP 
   
Eredmény
Programok

A sarokkanapé, a kis lakások megmentője

Azok, akik kis lakásban élnek, pontosan tudják, hogy minden egyes ...

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok