Mi Abonyunk - Belvíz: Hanyagság és trehányság
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7076, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2010.12.12. 20:35:32

Az országos politika is hárít és vetít: az előző évekre fogja azt, hogy nem tudnak úrrá lenni a mindennapos belvíz gondokon. Abonyban is nagy a baj, de itt is " hárít " a polgármester... Igaz, ez a lakosságot felbőszíti, mert egy élet munkája, a fedél aejük felett: a  HÁZUK mehet tönkre. Mint Romhányiné Dr. Balogh Edit az egyik testületi ülésen elmondta, még korai lenne károkról és kárpótlásról beszélni, meg kell várni a tél végét. Ugyanakkor a házak vízben állnak, egyre több a csapadék. Egyes helyeken pedig már most látszik, hogy nem lehet gátját szabni a víznek.... A polgármester szerint még mindig nem hibás a TESCO, igaz meglehetős cinizmussal beszélt erről a TV nyilvánossága előtt..... Ez kész. Mondják sokan. Íme a Duna TV cikke az országos állapotokról:

Elképesztő "trehányság és hanyagság" alakult ki az elmúlt években az árvíz- és belvíz elleni védekezés területén, részben ennek isszuk most a levét – nyilatkozta Illés Zoltán környezetügyi államtitkár a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában péntek reggel. A politikus szerint a környezetvédelmi termékdíj állam általi beszedéséből nyolcvan milliárd forint plusz bevétele keletkezik majd a kormánynak, amiből jelentős árvíz- és belvízvédelmi beruházásokat tud megvalósítani. A politikus kezdeményezi, hogy külön hatóság foglalkozzon az ajkai vörösiszap-tározó gátjához hasonló védművek állapotának és állékonyságának figyelésével, vizsgálatával.

Azt a nyomorúságot, amit látunk, egyik pillanatról a másikra megoldani nem lehet. El kell érnünk szívós következetes és kemény munkával, hogy a megelőzésre fordítsuk a hangsúlyt – nyilatkozta a Hattól nyolcignak Illés Zoltán. Ez pedig nem más, mint az árvízi és belvízi megelőzés. Az államtitkár emlékeztetett: a kormány ötmilliárd forintot biztosítás arra, hogy a vízlevezetést rendbe tegyék, a csatornákat, árkokat kiássák; a január elsejétől rendelkezésre álló pénz Illés javaslata szerint a vízügyi igazgatóságokhoz kerülne, akik kiadnák a munkákat és feladatokat a vízi társulásoknak és ellenőriznék is a munkák végrehajtást.

“Elképesztő trehányság, hanyagság alakult ki az elmúlt időszakban, ennek isszuk a levét” - jelentette ki a politikus, példaként említve a tiszaroffi tározó estét. Elmondása szerint az előző kormány nem vette meg a tulajdonosoktól a földterületet akkori áron két és fél milliárd forintért. Most, akárhányszor elárasztják a tározót a környező térségek védelmében, ki kell fizetni a terület tulajdonosának járó kártérítést, ami “árasztásonként” egy milliárd forint. Két alkalommal máris két milliárdot fizetünk ki, miközben egykor két és fél milliárdét meg lehetett volna venni az egész területet – hangzott a beszélgetésben.

Bár első hallásra furcsának tűnhet: a környezetkárosító tevékenységek után fizetendő termékdíjat a kormányzat bevonná az árvíz- és belvízvédelembe. Illés Zoltán azt mondta: a termékdíj megmarad, ám kevesebb lesz, viszont a magáncégek helyett az állam gyűjtené azt be. A kormányzat a dán mintát vezetné be itthon is: az állam szedi be a termékdíjat, megfinanszírozná az Európai Unió által megkövetelt hulladékbegyűjtést és újrahasznosítást, a fennmaradó pénzt pedig a környezet és természetvédelem, valamint a vízügy céljaira fordítja.

"Az árvíz és a belvíz ellen küzdeni pénzzel lehet, ahogy az iszapkatasztrófákhoz hasonló tragédiák megelőzéséhez is pénz kell – ez, a termékdíj lenne e programok fedezete" – érvelt a politikus, akinek becslése szerint közel százmilliárd forint folyhatna be a termékdíjból az állami kasszába évente, az eddigi tizenöt-tizenhat milliárd helyett.

A plusz nyolcvan milliárd forintból viszont már lehet finanszírozni a szükséges beruházásokat – nyilatkozta a Duna Televízió reggeli műsorában Illés Zoltán.

A vörösiszap-katasztrófával kapcsolatban az államtitkár cáfolta azokat az állításokat, miszerint a katasztrófa előtt kilenc nappal a környezetvédelmi hatóság megvizsgálta volna a tározó gátját és mindent rendben talált. A gátak állékonyságát ugyanis, sajnálatos módon, semmilyen hatóság nem vizsgálja ma Magyarországon – mondta a politikus. Ami történt, az a technológiai használatára vonatkozó engedély évenkénti felülvizsgálata volt – de ez nem a gátról és nem annak állapotáról szólt.

Illés Zoltán új törvényt kezdeményez, amely meghatároz egy hatóságot, amelynek feladta lesz vizsgálni és figyelni az ajkai tározó gátjához hasonló védművek és gátak állékonyságát.

 Szöveg: Pintér Attila, felelős szerkesztő, Duna Televízió Zrt.

Citrom-díj:
Belvíz   
 0 Hozzászólás   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlott cikkek:

Ez egy dzsungel! Elhanyagolt ingatlan Abonyban!

Keressük, hogy ki volt az, aki a saját szemetét más elé tette le

Idős olvasóink és a Posta.....

Valós probléma Abonyban: Küzdenek védőnőink a tetvek ellen

Elvágták a lakókat Abonytól! Ez tűrhetetlen! Csorbulnak az útépítés miatt alkotmányos jogaik?

Botrányos állapotok a társasházban, a Rossmann felett

Abonyban maradnak a szigorú szabályok

Sírgyalázó módon lopják a temetőben a virágokat!

Tovább vergődhetünk az útépítés miatt: Fél évet csúszik a 4-es Abony- Cegléd szakaszának megépítése

Mínuszok jönnek a jövő héten

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek milyen tapasztalatai vannak az abonyi orvosi ügyelet működésével kapcsolatban?
   
 Nagyon jó 
 Is- is 
 Nagyon rossz 
 Nincsenek tapasztalataim 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok