Mi Abonyunk - Praktikus őszi tanácsok autósoknak
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7051, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2012.10.05. 12:29

Rovatunkat a JANIK Autósiskola támogatja.- Õsszel, a megváltozott közlekedési feltételek nemcsak a gépjármûveket teszik próbára, hanem a jármûvezetõket is. Fokozott óvatossággal és kellõ körültekintéssel kell részt venniük a forgalomban nem csak a kezdõ, kevés gyakorlattal rendelkezõ vezetõknek, hanem a tapasztalt, nagy gyakorlattal rendelkezõ, rutinos sofõröknek is. A cikkben írtakat a zsaruk ajánánlják! Hamarosan azt is elolvahatják, hogy mit ajánl Janik András szekértőnk!

Az õszi hónapok velejárója, hogy egyre gyakrabban találkoznak az autósok kisebb-nagyobb ködfoltokkal, ködös útszakaszokkal. Éppen ezért idõben fel kell készülni arra, hogy egyik napról a másikra olyan idõjárási és útviszonyokkal találhatják szembe magunkat az autósok, melyek a nyári idõszakra jellemzõ vezetéstõl lényegesen eltérõ vezetési technikát igényelnek. A vezetési szokásokban és a vezetési stílusban is egyaránt az elõrelátásnak, az óvatosságnak és a biztonságnak kell érvényesülnie!

Ezen idõszakban a közúti közlekedési balesetek jellemzõ oka, hogy a gépjármûvezetõk nem a megváltozott idõjárási, látási és útviszonyoknak megfelelõen vezetnek, melynek kapcsán a legtöbb problémát a változó tapadó képességgel rendelkezõ útburkolat és a romló látási viszonyok okozzák.

 

A gépkocsikat, fõként egy hosszabb autóút elõtt, ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. A világítás, melynek kapcsán a fényszórókat és a többi lámpát ilyenkor gyakrabban kell tisztítani, a gumiabroncsok, az akkumulátor és a fékrendszer ellenõrzése azonban önmagában nem elegendõ! Az õszi közlekedés fontos kellékei még a jól mûködõ és „csíkmentesen” törlõ ablaktörlõlapátok és a megfelelõ ablakmosó folyadék, vagy a páramentesítõ is egyaránt. Továbbá figyelmet kell fordítani deresedés esetén reggel, elindulás elõtt az elsõ és hátsó szélvédõ letisztítására, lekaparására is, melynek elvégzése következtében a sofõr könnyebben tájékozódhat.

Túlnyomó részt jellemzõen a reggeli órákban, a munkába indulás idõszakában nehezíti meg a jármûvezetõk helyzetét a köd, az esetleges csapadék és ráadásul, ez idõ tájt kapcsolódik le a közvilágítás is, amely tovább korlátozza a látási viszonyokat. Éppen ezért, a Vas Megyei Rendõr-fõkapitányság felhívja a jármûvezetõk figyelmét, hogy a lassabb, körültekintõbb, elõrelátóbb vezetéssel megelõzhetõek a közlekedési balesetek, illetõleg a nagyobb követési távolság betartásával elkerülhetõk az erre az idõszakra leginkább jellemzõ „koccanások” és a velük együtt járó kellemetlenségek!

Sajnálatos módon, a sofõrök nem mindig elég körültekintõk és a sebesség csökkentése nélkül közelítik meg a ködös útszakaszokat. Ilyen esetekben nem egyszer pánikszerûen fékeznek, kizökkentve ezzel a mögöttük közlekedõt a vezetési ritmusából és számos esetben vészfékezésre kényszerítik õket. Az ilyen jellegû balesetek megelõzhetõk, amennyiben a ködös szakasz kezdetét észlelve, még a jól belátható úton csökkentik a jármû sebességét. A féklámpa felvillantásával igyekezzenek figyelmeztetni a mögöttük haladókat, kerüljék a hirtelen fékezést és természetesen, ilyen esetben azonnal kapcsolják be a világítást, sûrû ködben pedig, ha van, a ködlámpát!

Fontos, hogy a reggeli órákban, munkába menet idején korábban induljanak el otthonról. Ellenkezõ esetben pedig a késést ne próbálják meg a nagyobb sebesség megválasztásával behozni, mert könnyen tragédia lehet a vége!

Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázni kell szürkületben és sötétedés után az úttest szélén haladó gyalogosokra, kerékpárosokra, valamint fokozott figyelemmel kell lenni a kijelölt gyalogátkelõhelyek, iskolák, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépõ személyekre.

A kerékpárosok esetében szintén kiemelendõ a kerékpár jól mûködõ világítása, a fényvisszaverõ eszközök használata és a megfelelõ öltözék (feltûnõ színû ruha, fényvisszaverõ kiegészítõk) megléte. Mindezek birtokában a biciklisek és a gyalogosok már a korlátozott látási viszonyok közt is jól láthatóvá válnak!

Ezen alapvetõ szabályok és tanácsok betartásával még a kritikusabb õszi idõszakban is minimálisra csökkenthetõ a balesetek kockázata.

Jó utat és balesetmentes közlekedést kíván a Vas Megyei Rendõr-fõkapitányság!

Közbiztonság:
Hirdetés   
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Szolnok: Az autó eleje nélkül, részegen indult útnak gyerekeivel az apa

Elgázoltak egy nőt Szolnokon, szemtanúkat keres a rendőrség

Eltűnt egy 13 éves kislány, a rendőrség segítséget kér

Vádemelés a nagykőrösi rablók ellen, akik még egy mozgáskorlátozott nőhöz is bemásztak

Brutális emberkereskedelem, prostitúció Abonyban

Fiatal nő vesztette életét balesetben Szolnoknál

3 évet kapott a száguldozó, aki halálra gázolt Cegléden egy lányt

Halottlátónak, jósnőnek adta ki magát a csaló nő

Szörnyű baleset volt a közelben

Elrepült egy autó Cegléden

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön szerint milyen az abonyi városi kommunikáció?
   
 Kiváló, tudunk mindenről, köszönjük 
 Egész jónak tartom..... 
 Nem jó, semmiről sem tudunk 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok