Mi Abonyunk - Kevesebb balesetben haltak meg többen
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2012.07.18. 12:15

A cikket a JANIK Autósiskola támogatásával olvashatják! Vigyázzanak magukra az utakon! - Az év első hat hónapjában a személysérüléses közúti balesetek, valamint az ittasan okozott balesetek száma csökkent, ugyanakkor a balesetben meghalt személyek száma nőtt. A kerékpárosok baleseti trendje tovább romlott. Elkészült a rendőrség által gyűjtött adatok alapján a személysérüléses közúti balesetek 2012. első félévi statisztikája.

Az előzetesnek tekinthető – azaz a balesetet követő 24 órás helyzetnek megfelelő – adatok alapján 2012. január 01. és június 30. között összesen 6 753 személysérüléses közúti baleset történt, 5,31%-kal kevesebb, mint 2011. azonos időszakában (akkor 7 132 balesetet regisztráltak).


A csökkenő tendencia a súlyos és a könnyű sérüléssel járó balesetek vonatkozásában mutatható ki. A súlyos sérüléses balesetek száma 5,97%-kal (2 043-ról 1 921-re), míg a könnyű kimenetelű balesetek száma 5,42%-kal (4 852-ről 4 589-re) csökkent. A halálos sérüléssel járó közúti balesetek számában ugyanakkor 2,53 %-os növekedés tapasztalható (237-ről 243-ra).

A közúti közlekedésbiztonság terén a Föld minden pontján a balesetben meghalt személyek számának alakulása számít a legfontosabb tényezőnek, hiszen az áldozatok pótolhatatlan veszteséget jelentenek a családoknak, ismerősöknek és a társadalomnak egyaránt.

Az első félévi adatok alapján az állapítható meg, hogy a balesetek súlyossági foka nőtt, hiszen a személysérüléses közúti balesetek számának csökkenése ellenére többen haltak meg közútjainkon. Számokban kifejezve: a tavaly június végén regisztrált 259 áldozattal szemben idén az első félévben 277 fő vesztette életét közúti balesetben. A 18 fővel több emberi élet elvesztése 6,95 %-os növekedést jelent.

Az ittasan okozott személyi sérüléssel járó közúti balesetek alakulása relatíve kedvezően alakult, hiszen a tavalyi 740-el szemben idén június végéig 728 ittas baleset történt (1,62%-os csökkenés). Ugyanakkor az idei alacsonyabb balesetszámra tekintettel az ittasan okozott baleseteknek az összes személysérüléses közúti baleseten belüli aránya kis mértékben nőtt (a tavalyi 10,38 %-kal szemben 2012. június végén 10,78 % volt).

A szeszesitaltól befolyásolt állapotban okozott közúti balesetek aránya Bács-Kiskun, Tolna, Heves, Somogy és Vas megyében meghaladta a 15 %-ot, míg a legkedvezőbb értékek (5,5 % alatti arány) Budapesten és Csongrád megyében mérhetők.

A közúti balesetek legfőbb okai gyakorlatilag változatlanok. A személyi sérüléssel járó balesetek 27 %-ának a hátterében a gyorshajtás áll (1 811 baleset), az elsőbbségi jog megsértése miatt 1 619 baleset (részaránya 24 %), a kanyarodási szabályok megszegése miatt pedig 993 baleset (részaránya 15 %) történt.

A közúti balesetek túlnyomó részét, 60 %-át a személygépkocsi vezetők okozták, bár megjegyzendő, hogy a közúti forgalmon belüli aránya ennek a közlekedői csoportnak a legmagasabb. A tehergépkocsi vezetők a balesetek 9 %-ának, az autóbusz vezetők pedig továbbra is az összes baleset 1 %-ának az okozásáért felelősek.

A kerékpárosoknak a balesetet okozók körében betöltött aránya tovább nőtt, mértéke elérte a kimagasló 13 %-ot (858 balesetet okoztak kerékpárral a tavalyi 782-vel szemben, s ez 9,1%-os növekedés).

Megjegyzendő, hogy a személygépkocsi vezetőkön kívül 10 % feletti baleseti részesedése kizárólag a kerékpárosoknak van, és az igazi kerékpáros hónapok (július és augusztus) még csak most kezdődtek el. A kerékpárosok kirívó helyzetét az is jelzi, hogy ők több közlekedési balesetet okoztak, mint a tehergépkocsi és az autóbuszvezetők, valamint az „egyéb” járművek vezetői összesen.

Közbiztonság:
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Kilencedik perét is elvesztette Antal- Láng Edina

Égett a szemét Cegléden

Vad csapódott az utastérbe a 44-es úton

Csaló nő: Vakcinafejlesztő kutatóorvosnak adta ki magát

Szörnyű tragédia történt ma a temetőben

Nyolcadik perét nyolc ember ellen veszítette el első fokon Antal- Láng Edina

Csúnya baleset történt Cegléden

Jogerős ítélet: Antal- Láng Edina bűnös rágalmazás vétségében

Baleset a Szelei úton: gyermekeket ütöttek el

Szabadidős rendőr fogta el az abonyi vasútállomáson a szatírt

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok