Mi Abonyunk - Új alkotmány
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8072, belépett felhasználók: 0.

Dórika - 2011.04.26. 10:40:00

 

Tegnap, azaz 2011. április 25-én Schmitt Pál, hazánk államfője aláírta az új alaptörvényt. A nagy esemény alkalmából az origo.hu internetes hírportál összegyűjtött néhány fontosabb pontot, melyen lényeges változások várhatók a hatályba lépést követően.

 

Köztársasági elnök
Schmitt Pál köztársasági elnök mandátuma 2015 nyarán jár le, utódját már az új parlamentnek kell megválasztania. Az új alaptörvényben némileg módosult a választás rendje, három helyett csak két választási forduló lesz. Az első körben továbbra is kétharmados többséggel lehet államfőt választani, míg a második körben elegendő a relatív többség is. 2015-ben tehát lényegében mindegy, hogy milyen kormánytöbbség lesz, megválaszthatja a neki tetsző köztársasági elnököt.

 

Alkotmánybírák
Az Alkotmánybíróság (Ab) jelenlegi törvényes létszáma 11 fő, amelyből egy poszt éppen betöltetlen. A jelenlegi alkotmánybírók közül senkinek nem jár le a mandátuma 2014 tavasza előtt, így az ő utódaikat biztosan csak a következő parlament választja majd meg. Az új alaptörvény értelmében azonban a létszám 15-re nő, vagyis az országgyűlésnek összesen öt alkotmánybírát kell választania, immár nem kilenc, hanem tizenkét évre. A jövőre megválasztandó új alkotmánybírók mandátuma tehát 2024-ig tart majd.

 

Az Alkotmánybíróság elnöke
A jelenlegi szabályok szerint az alkotmánybírák saját soraikból választanak elnököt, három évre. Az új alaptörvény értelmében azonban az elnököt közvetlenül az országgyűlés választja, kétharmados többséggel. Paczolay Péter jelenlegi elnök mandátuma júliusban jár le, tehát még az alaptörvény hatályba lépése előtt. Valószínűleg a parlamentnek kell rendeznie a kérdést, hogy a nyáron megválasztandó elnök 2014-ig marad hivatalban, vagy az országgyűlés már jövő januárban új elnököt választ. Az új elnök egészen alkotmánybírói megbízatása végéig hivatalban maradhat.

 

A Kúria elnöke
Baka Andrást 2009 júniusában választották a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökévé, mandátuma hat évre, vagyis 2015 nyaráig szól. Az új alaptörvény azonban Kúriára nevezi át az LB-t, ami felveti azt a kérdést, hogy a Kúria jogutódja lesz-e az LB-nek, és hivatalában maradhat-e a jelenlegi elnök. Ezt a kérdést valószínűleg egy átmeneti rendelkezésekről szóló törvényben kell rendezni. Ha a kormánytöbbség úgy dönt, új főbírót választ, annak mandátuma már kilenc évig, vagyis 2021-ig tart majd.

A Kúria elnökének különös jelentőséget ad, hogy az alaptörvény értelmében nyugdíjba kell vonulniuk a 62 évnél idősebb bíráknak, köztük sok bírósági vezetőnek. A jelenlegi szabályok szerint az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöki posztját is betöltő LB-elnök, vagyis Baka András (vagy utódja) joga lesz kinevezni az új bírósági vezetőket, és ő írhat ki álláspályázatokat a megüresedett helyekre is.

 

Legfőbb Ügyész
Polt Pétert (aki egyszer már betöltötte ezt a posztot) tavaly decemberben választották ismét legfőbb ügyésszé. A tavaly módosított ügyészségi törvény szerint Poltot már nem egyszerű, hanem kétharmados többséggel, kilencéves mandátummal választották meg. A parlamentnek tehát legközelebb 2019-ben kell legfőbb ügyészt választania. Ha ez kétharmados többség hiányában nehézségekbe ütközne, akkor - tavalyi törvénymódosítás értelmében - utódja megválasztásáig Polt marad hivatalban.

 

A Magyar Nemzeti Bank elnöke
Simor András jegybankelnök mandátuma 2013 márciusában jár le. Utódját az új alaptörvény szerint a köztársasági elnöknek kell kinevezni, és - szemben a mai gyakorlattal - az államfő joga lesz a helyettesek kinevezése is. Az új MNB-elnök - akit majd Schmitt Pál kinevez - hat évig, 2019-ig maradhat a hivatalában.

 

Ombudsmanok 
Magyarországon jelenleg négy ombudsman van: az állampolgári jogok biztosa, a kisebbségi biztos, az adatvédelmi biztos és a jövő nemzedékek biztosa. Az új alaptörvény értelmében csak egy ombudsman marad, akit alapvető jogok biztosának neveznek. Egy, a koncepció kidolgozásában jelentős szerepet vállaló kormánypárti képviselő korábban az [origo]-nak azt mondta: a tervek szerint átmeneti rendelkezésekben rögzítenék, hogy a Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa mandátumának 2013-as lejártáig az új beosztásban dolgozhatna tovább, és az ő helyetteseként maradhatna Kállai Ernő kisebbségi és Fülöp Sándor környezetvédelmi biztos is. A 2013-ban megválasztandó új alapjogi biztos mandátuma hat éves lesz, vagyis 2019-ig maradhatna hivatalában.

 

Adatvédelmi biztos helyett hatóság
Teljesen megszűnik viszont az adatvédelmi biztos pozíciója, amely helyébe az új alaptörvény szerint egy "független hatóság" lépne. Jóri András adatvédelmi biztos tehát nem töltheti ki 2014-ig tartó mandátumát. Jóri korábban az [origo]-nak azt mondta: "független hatóság" megfogalmazás ugyan jól hangzik a szövegben, de az eddigi gyakorlat szerint a különböző hatóságok elnökeit a kormányfő nevezi ki, ez pedig - főként politikailag kényes ügyekben - aggályokat vet fel. Az adatvédelmi hatóság ugyanis előbb-utóbb szembe kerül a kormánnyal is, amelynek egyik szerveként működik.

 

Az Állami Számvevőszék elnöke
Domokos László korábbi fideszes képviselőt tavaly nyáron választották meg az Állami Számvevőszék elnökévé, mandátuma 12 évre szól, vagyis a parlamentnek legközelebb 2022-ben kell ezzel a kérdéssel foglalkoznia.

 

Most pedig jöjjön néhány érdekesnek tűnő pont kicsi hazánk új alkotmányából:

 

HAZÁNK neve Magyarország.

 

Senkinek a tevékenysége nem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetve kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és köteles fellépni.

 

Magyarország hivatalos pénzneme a forint.

 

Magyarország védi a házasság intézményét, mint férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot, mint a nemzet fennmaradásának alapját.

 

Magyarország támogatja a gyermekvállalást.

 

Az emberi méltóság sérthetetlen. Minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz, a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg.

 

A nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni.

 

Senki nem tekinthető bűnösnek mindaddig, amíg büntetőjogi felelősségét a bíróság jogerős határozata nem állapította meg.

 

A Magyarországon élő nemzetiségek államalkotó tényezők. Minden, valamely nemzetiséghez tartozó magyar állampolgárnak joga van önazonossága szabad vállalásához és megőrzéséhez. A Magyarországon élő nemzetiségeknek joguk van az anyanyelvhasználathoz, saját nyelven való egyéni és közösségi névhasználathoz, saját kultúrájuk ápolásához és az anyanyelvű oktatáshoz.

 

A köztársasági elnököt az Országgyűlés öt évre választja.

 

Köztársasági elnökké megválasztható bármely magyar állampolgár, aki a harmincötödik életévét betöltötte.

 

A miniszterelnök megválasztásához az országgyűlési képviselők több mint, a felének szavazata szükséges.

 

A helyi önkormányzati képviselőket és polgármestereket sarkalatos törvényben meghatározottak szerint öt évre választják.

 

Magyarország új alaptörvénye itt olvasható: http://www.mkogy.hu/irom39/02627/02627-0187.pdf

 

 

Forrás és részletek: http://www.mkogy.hu/irom39/02627/02627-0187.pdf

http://www.origo.hu/itthon/20110422-alaptorveny-szemelycserek-es-allami-vezetok-az-uj-alkotmanyos-rendszerben.html

Politika:
 3 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Zágráb Nándor a Jobbik országgyűlési képviselő jelöltje a választókerületben

Közadatok Antal- Láng Edináról- II. rész

Közlemény az abonyi Jobbik alapszervezetéről- Szeremi Anikó feloszlatta

Ők készítik majd elő a döntéseket: Abony Város Bizottságainak tagjai értünk dolgoznak

Október 28-án megalakul az új abonyi képviselő- testület: Ünnepélyes eskütételek, illetmények, alpolgármester

Közadatok Antal- Láng Edináról- III. rész

Közadatok Antal- Láng Edináról- I. rész

Egyhangú igen az abonyi műjégpályára! Szép volt!

A helyi Fidesz elnök, Balangó László NEM vállalja, hogy beüljön a képviselő- testületbe

Abonyban 1341 Fideszes is Pető Zsoltot támogatta!

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Bakker!

Truckman -

2011.04.26. 17:22:57

Ha te Öregróka azt hitted akár 1 pillantra is, hogy az a bábú nem írja alá, akkor te sem vagy kölönb a többi Zombinál Ketila!KirĂĄly

 

Itt szó sincs már demokráciáról, ahogy MAGYAR KÖZTÁRSASÁGRÓL SEM, SŐT KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK TITULUSRÓL SEM!

ÉSZRE SEM VESZED, ÉS 2 ÉV MÚLVA A PL., 20 FORINTOSON...

 

...ISRAEL LESZ!

De ez még távol van! Addig lesz itt még 1, s más!KirĂĄly

Az új Alkotmány gálaünnepe

ketila -

2011.04.26. 17:11:44

A pofátlanság teteje a gálaműsor az aláírás nap estéjén megszervezett ünnepi műsor.

Uram bocsáss ha megtörténik ami mindenki előtt lehetetlen hogy Pali nem írja alá, akkor mit ünnepeltek volna? Sajnos egyértelmű volt a hihetetlen önbizalmuk mert ilyen nem fordulhatott volna elő. Egy a soraikból kiemelt madzagon mozgatott bábu mást nem is tehet.

"Aki az alkotmány ellensége, az a nemzet ellensége

Truckman -

2011.04.26. 17:10:56

...hangzott el véletlenül vki szájából tegnap. Röhögtem, és a hasam fogtam közbe, mikor az öreg narancsivadékok,(de inkább rohadásnak indult narancsok) kishíján szétverték a palota előtti téren, egy "ellenzéki" tüntető fején a plakátját!

 

De ami a legjobban tetszik:

 

MÉG TÖRVÉNYT (ALKOTMÁNYT) SEM TUD ALÁÍRNI AZ A KÖZT. ELNÖK!Bleeee

Ugyanis kihagyták az előző alkotmány hatálymentesítettését az új "alaptörvényből!

Azaz jogilag 2 ALKOTMÁNYA lesz enennek a qrva országnak!

MUHAHAHAHA!Nevetős

Kezd előrrül Orsóskám!

 

Ezt elb@sztad! Azaz ezt is!KirĂĄly


Szavazás
Önnek van már védettségi igazolványa?
   
 Van, mert beoltattam magam 
 Van, mert átestem a COVID-on 
 Beoltattam magam, de még nem kaptam meg 
 Nincs, mert még nem oltattam be magam 
 Nincs, és nem is akarom, hogy legyen!  
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok