Mi Abonyunk - Megmérgezték az értékes madarakat- Rendőrségi felhívás
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7970, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2021.08.24. 09:15

Magyarország különböző területein számos madárfaj él. Gyönyörű erdőkben, mezőkön, kertekben fészkelnek, dalolnak, teszik szebbé a természetet. Védelmük, a hazai állatfajok védelmének történetében a legrégebbi múltra tekint vissza. A védelem eleinte a gazdaságilag fontos fajokra irányult, majd kiterjedt az odú és bokorlakó madarak telepítésére, a téli madáretetésre, a madárkártételek elhárítására, megelőzésére.


A káros hatások, a megváltozott környezeti feltételek, egyre nagyobb veszélyt jelentenek így a madárvilágra nézve. Változás állt be a táplálék láncban, és az élőhelyekben is.

A madarak életét azonban nem csak a természet veszélyeztetheti, hanem sajnos az emberek is.

Természetkárosítás bűntettének gyanúja miatt folyik nyomozás ismeretlen tettes ellen, mivel Tura és Hatvan közötti mezőgazdasági területen 2021. augusztus 9-én hét, 2021. augusztus 13-án további 40 elhullott madár tetemére bukkantak. A helyszíni szemléken a réti héják, egerészölyvek közelében húsdarabokat rögzítettek a bűnügyi technikusok.

Az eredetben rögzített húsdarabokat szakértői vizsgálatra továbbították, azokat a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ igazságügyi toxikológus szakértője vizsgálja. Egyelőre nem áll rendelkezésre előzetes szakvélemény arról, hogy a lefoglalt húsdarabok tartalmaznak-e mérgező anyagot, ha igen, mit és mennyit, milyen összetételűt, jellegűt, illetve hatásmechanizmusút.

Az érintett területek ellenőrzésére a rendőrök a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársaival közös járőrszolgálatot szerveztek, miközben folyamatosan zajlik a tanúkutatás, az adatgyűjtés, az összegyűjtött adatok, információk értékelése és elemzése.

A Gödöllői Rendőrkapitányság kéri, hogy aki a bűncselekménnyel kapcsolatban érdemleges információval rendelkezik, hívja a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központját a 06-1-236-28-83-as telefonszámon, illetve tegyen bejelentést a 06-80-555-111 Telefontanú zöldszámán, vagy a 112 központi segélyhívó számon.


A Magyar Madártani Egyesület és a nemzeti parkok szakemberei a legveszélyeztetettebb területek folyamatos ellenőrzésével próbálják a lehető leghamarabb észlelni az egyes mérgezéses eseteket, és felszámolni a méreg-forrást. A beteg madarakat a szakemberek haladéktalanul specialista állatorvoshoz, illetve a begyűjtött tetemeket toxikológiai vizsgálatra szállítják.
Az intézkedéssel párhuzamosan a természetvédelmi szakemberek feljelentést tesznek, amelynek hatására a rendőrség kiterjedt nyomozásba kezd. Az estek hátterének feltárásában segítenek a növényvédelmi és a vadászati szervek is.Fogadja meg a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának prevenciós jó tanácsait:


• Amennyiben séta közben elhullott madár tetemére vagy beteg ragadozómadárra bukkanunk, ne fogjuk meg, ne érintsük meg. Ha gyermekkel vagy kutyával vagyunk, semmiképpen ne engedjük a tetem közelébe őket. Haladéktalanul értesítsük a Magyar Madártani Egyesületet (30/525-40-71, mergezes@mme.hu), vagy a területileg illetékes nemzeti park igazgatóságot (elérhetőségüket ld. a www.nemzetipark.gov.hu weboldalon), a legközelebbi madármentő állomást vagy állatorvost.

• Tegyünk bejelentést a 112-es segélyhívó számra, vegyük fel a kapcsolatot a természetvédelmi őrökkel.

• Ha a természetben állatok bántalmazását észleli, ha gyanús személyeket, autót lát, legyen körültekintő, értesítse a rendőrséget.
Pest Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály  

Közbiztonság:
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Szabadidős rendőr fogta el az abonyi vasútállomáson a szatírt

Nagyobb társaság verekedett össze a Penny Marketnél

FENYEGETÉSSEL CSALTA KI A SÉRTETT ÉRTÉKEIT A GYANÚSÍTOTT

Bilincsben az abonyi drog kereskedők

Megbuktak az abonyi sorozatbetörők: O. Zsolt és Sz. Ágnes

Hétvégi abonyi baleset

Nyílt levél a miniszterelnöknek

Szombati baleset

Kigyulladt egy silózó Abonyban

Tegnap betörték az E.ON ügyfélszolgálatának ajtaját

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek van már védettségi igazolványa?
   
 Van, mert beoltattam magam 
 Van, mert átestem a COVID-on 
 Beoltattam magam, de még nem kaptam meg 
 Nincs, mert még nem oltattam be magam 
 Nincs, és nem is akarom, hogy legyen!  
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok