Mi Abonyunk - Viszonvádak az abonyi nő ellen, aki 9 lakost jelentett fel
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7968, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2021.02.22. 14:43

Február 22.-én került sor a Ceglédi Járásbíróság épületében arra a perre, melyben egy abonyi nő összesen kilenc személyt jelentett fel, főként facebook kommentek miatt. Ezen lap főszerkesztője egyben a www.miabonyunk.hu internetes portál főszerkesztő tulajdonosa is, és én magam is érintett vagyok az ügyben, mint „vádlott”. Rajtam kívül még két közszereplő és hat magánszemély érintett az ügyben. A jelenlévő 9 „vádlott” értetlenül állt a magánvádló feljelentése előtt, többen elmondták, hogy nem értik, miért vannak itt, nem tudják értelmezni a magánvádló beadványát. A bírónő a tárgyalás elején ismételten megpróbálta békés mederbe terelni az ügyet, békéltetést kísérelt meg.


A teremben lévő összes abonyi „vádlott” kijelentette, hogy szeretnék, ha az eljárás véget érne. Kérték a magánvádlót, hogy fejezze be a véleményük szerint becsületsértő, rágalmazó posztok megjelentetését. A magánvádló először közölte, hogy egy- két emberrel hajlandó lenne békülni, de ő nem akarja befejezni a közösségi oldalán történő posztolgatását. A tárgyalás későbbi szakaszában is mind a 9 feljelentett személy szerette volna lezárni az ügyet azzal, hogy „elfelejtik” egymást, és nem írnak egymásról a továbbiakban semmit.

A vége az lett, hogy a feljelentést tevő abonyi nő már senkivel nem akart békülni, folytatni kívánja posztjait a facebookon. Ekkor két „vádlott” viszonvádat nyújtott be. Ez azt jelenti, hogy a bírónő megvizsgálja ezen beadványokat, és ha ezeket a viszonvádakat alaposnak találja, akkor a magánvádló a perben szintén vádlott lesz.

 

A két magánvádon kívül is nyújtottak be dokumentumokat a tárgyalásra. Az egyik abonyi megvádolt nő külön kihangsúlyozta, hogy ő nem magánvádat nyújt be, hanem bizonyítékokat csatol be az üggyel kapcsolatban, melyből elmondása szerint kiderül, hogy a magánvádló mikkel vádolja őt, és szerinte a feljelentésében nem mond igazat, illetve zaklatja őt a magánvádló.


A bírónő a tárgyaláson a magánvádlónak azt mondta, hogy „Ez nem a Forsíte Saga”, célozva a magánvádló folyamatos facebook posztjaira.

 

A magánvádló azzal vádolta meg a jelenlévőket, hogy ők 42 darab kamuadatlapot hoztak létre, és abban bízott, hogy majd a hatóságok kinyomozzák ezen személyeket. Ezzel összefüggésben a tárgyalást vezető bíró elmondta, hogy nem lesz már több nyomozás, és az állításait arra vonatkozóan bizonyítania kell, hogy az itt jelen lévő hoztak létre 42 darab kamuadatlapot. A 9 „vádlott” egyöntetűen elutasította azt a vádat, mely szerint ők bármilyen kamuadatlapot létrehoztak volna. Ezen cikk írója, Lőrinczy Veronika a tárgyaláson kérte, hogy vizsgálják ki, hogy a magánvádló közszereplő-e, valamint kérte az elmeorvosi szakértői vizsgálatát is.


A tárgyalást összegezve elmondható, hogy az áprilisra kitűzött következő tárgyalási napon két „vádlottat” és magát a magánvádlót fogják meghallgatni. Mivel két viszonvád került beadásra, lehet, hogy a magánvádlóból is vádlott lesz. A jelen lévő 9 feljelentett mindegyike megbékélt volna, sőt a két, magánvádat benyújtó személy is kérte először a feljelentőt, hogy rendezzék békés úton az ügyet. Erre az abonyi nő nem mutatott hajlandóságot, így ellene magánvádakat nyújtottak be, becsületsértés, személyiségi jogok megsértése, zaklatás miatt.


A mai tárgyalással kapcsolatban a feljelentő abonyi nő már posztolt facebook oldalán, melyet saját elmondása szerint ezrek is olvasnak. Ebben több valótlan elem jelent meg. Tekintettel arra, hogy magam is jelen voltam a bírósági tárgyaláson, mint a www.miabonyunk.hu főszerkesztője, jogom van a vonatkozó magyar jogszabályok szerint beszámolni az ügyről.


Jogszabályi háttér


A bírósági tárgyalás nyilvánosságának elve a tisztességes eljáráshoz való jog egyik garanciális eleme. Lényege, hogy a bírósági tárgyaláson nemcsak az eljárási szereplők, hanem rajtuk kívül bárki jelen lehet hallgatóságként vagy a sajtó képviselőjeként.


Az EJEB számos határozatban foglalkozott az idézett követelményekkel: mind a polgári, mind a büntető peres eljárásokat érintően hangsúlyozza, hogy a bírósági tárgyalás nyilvánossága a tisztességes eljárás megvalósulásának egyik alapkövetelménye.


A tárgyalás nyilvánosságának legjelentősebb feladata a társadalmi ellenőrzés, ezért nemcsak az eljárási szereplők érdeke a nyilvánosság érvényesülése és a sajtó tárgyalási jelenléte, tudósítása a peres eljárásokról, hanem az egész társadalomé.


Az EJEB gyakorlata szerint egy társadalom demokratikus működésében a sajtó létfontosságú szerepet játszik, és a bírósági tárgyalásokról történő tudósítás a sajtó kiemelt feladata, biztosítva ezáltal a közvélemény jogát a tájékoztatáshoz. A Bíróság a 10. és a 6. cikkek kapcsolatáról több ítéletében is megismételte az álláspontját: a sajtó kötelezettsége és feladata a közvélemény tájékoztatása, és e feladatnak fontos része a bírósági eljárásokról történő tájékoztatás, ami összhangban áll a 6. cikk 1. bekezdésében meghatározott nyilvánosság követelményével. A közvélemény tájékoztatáshoz és információhoz való joga a sajtó tevékenysége által valósul meg, amely így a gyakorlatban biztosítja a bírósági eljárások nyilvánosságát és az igazságszolgáltatás működésének közvélemény általi kontrollját.

Forrás: https://media-tudomany.hu/archivum/a-birosagi-targyalasok-nyilvanossaga-veszelyhelyzet-idejen/ 

Lőrinczy Veronika
  

Közbiztonság:
Abony   
 0 Hozzászólás   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlott cikkek:

Szabadidős rendőr fogta el az abonyi vasútállomáson a szatírt

Nagyobb társaság verekedett össze a Penny Marketnél

FENYEGETÉSSEL CSALTA KI A SÉRTETT ÉRTÉKEIT A GYANÚSÍTOTT

Bilincsben az abonyi drog kereskedők

Megbuktak az abonyi sorozatbetörők: O. Zsolt és Sz. Ágnes

Hétvégi abonyi baleset

Nyílt levél a miniszterelnöknek

Szombati baleset

Kigyulladt egy silózó Abonyban

Tegnap betörték az E.ON ügyfélszolgálatának ajtaját

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek van már védettségi igazolványa?
   
 Van, mert beoltattam magam 
 Van, mert átestem a COVID-on 
 Beoltattam magam, de még nem kaptam meg 
 Nincs, mert még nem oltattam be magam 
 Nincs, és nem is akarom, hogy legyen!  
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok