Mi Abonyunk - Hurrá! Ez is nemzeti lesz: Hamarosan megalakul a Nemzeti Választási Bizottság
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7669, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2013.09.04. 10:08

Sajnos a NEMZETI szó napjainkban a mutyik miatt pejoratív, negatív értelmet nyert. Én nem tudom, csak sejtem, hogy a Nemzeti szó a Választási Bizottság kifejezés előtt jót, avagy rosszat jelent majd. Mindenesetre nem Országos, hanem Nemzeti lesz... Íme, az MTI híre minderről: (MTI) - Még ebben a hónapban megalakulhat a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), mert a törvény értelmében a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlésnek szeptember 30-áig meg kell választania a testület tagjait.    

Kép: Mi majd két jelölt közül biztos választhatunk, mindkettő " abonyi ". Balra Romhányiné Balogh Edit- Együtt 2014, jobbra, pontosabban a második jobbra Földi László FIDESZ- KDNP-s országgyűlési képviselő jelölt.

Az NVB megalakulásával az Országos Választási Bizottság (OVB) tagjainak mandátuma megszűnik, ám elképzelhető, hogy az új testületben lesznek korábbi OVB-tagok is. Az államfő javaslatára az Országgyűlésnek hét jogász végzettségű tagot, valamint három póttagot kell választania az NVB-be. Ez kettővel több, mint a jelenlegi OVB létszáma.

    Az Országgyűlés a tagokat kétharmados többséggel választja meg, ám ha ez két alkalommal nem sikerül, a harmadik körben már elég a jelenlévő képviselők egyszerű többsége.


    A parlament által választott tagok mandátuma kilenc évre szól. Az alakuló ülésen a tagok maguk közül választanak elnököt és elnökhelyettest.
    Az új testületbe ezután a parlamenti frakcióval rendelkező pártok delegálhatnak egy-egy tagot. Ez azt jelenti, hogy az NVB-nek szeptemberben várhatóan 12 tagja lesz.


    A pártok által delegált tagoknak ugyanolyan jogaik lesznek, mint a parlament által választottaknak, csak nem kapnak tiszteletdíjat a munkájukért. Az NVB-be a pártok által delegált tagoknak a mandátuma az országgyűlési választások kiírásáig szól. A pártdelegált tagok mandátuma ekkor - az államfői bejelentéssel - megszűnik, és csak a hét, Országgyűlés által választott tag dolgozhat tovább.


    Az NVB létszáma a kampányidőszakban bővülhet majd ki újra az országos listát állítani tudó pártok, valamint az országos listát állító országos nemzetiségi önkormányzatok delegáltjaival. Ez utóbbi változás a korábbi delegálási rendszerhez képest, és egyben azt is jelenti, hogy akár mind a 13 nemzetiség tagot küldhet az NVB-be. A nemzetiségi megbízottak azonban csak az őket érintő ügyekben szavazhatnak.


    Az NVB-be az Európai Parlamenti választásra országos listát állító pártok is küldhetnek delegáltakat.
    A pártok által delegált tagok megbízatása a választási eredmény jogerős kihirdetésével ér majd véget, utána ismét csak azok a pártok delegálhatnak tagot az NVB-be, amelyek az új Országgyűlésben frakciót tudtak alakítani.

Politika:
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Közadatok Antal- Láng Edináról- III. rész

Közadatok Antal- Láng Edináról- I. rész

Egyhangú igen az abonyi műjégpályára! Szép volt!

A helyi Fidesz elnök, Balangó László NEM vállalja, hogy beüljön a képviselő- testületbe

Abonyban 1341 Fideszes is Pető Zsoltot támogatta!

Közadatok Antal- Láng Edináról- II. rész

Közlemény az abonyi Jobbik alapszervezetéről- Szeremi Anikó feloszlatta

Ők készítik majd elő a döntéseket: Abony Város Bizottságainak tagjai értünk dolgoznak

Október 28-án megalakul az új abonyi képviselő- testület: Ünnepélyes eskütételek, illetmények, alpolgármester

Egyedülálló eredmény a város történelmében, ezzel együtt hatalmas a felelősségünk is!- Interjú Pető Zsolt polgármesterrel

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek milyen tapasztalatai vannak az abonyi orvosi ügyelet működésével kapcsolatban?
   
 Nagyon jó 
 Is- is 
 Nagyon rossz 
 Nincsenek tapasztalataim 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok