Mi Abonyunk - Lehet, hogy jön a csőd a Kultúra Házának üzemeltetése miatt?
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7065, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2013.09.02. 23:40

A válaszom egyértelműen IGEN. Információm szerint a volt könyvtárban régi, 30 éves monstrumok, villanykályhák biztosították télen a fűtést. Ezért havonta egymillió forint is volt az áramszámla. Tabuk nélkül írom mindezt… A szem kerek, kimered, elképed, pedig sajnos igaz. Ugyanúgy igaz, mint a Sportcsarnok milliós fűtésszámlája, melyről legkevésbé annak munkatársai tehetnek. Rossz konstrukció, beázó tetővel, fordítva felszerelt elemekkel és nulla hőszigeteléssel. Akkor ez volt a módi, akkor még így építkeztek. Ma már nem…. Hiába a mostani korszerű kazán. A Kultúra Házában hatalmas a belmagasság, több ezer négyzetmétert kell befűteni. Az ingatlan rezsiköltsége szerény alaphangon számolva is verni fogja a 30- 50 millió forintot, vagy még többet is. Tabuk nélkül. A beruházásra szükség volt. Röhejes egy város művelődési ház nélkül. Nem is város talán, sőt.

 

De az állam kivonul az ilyen létesítmények finanszírozásából. Ezt előre tudta és látta mindenki. Romhányiné dr. Balogh Edit a tervezés során maga fogta a tervező ceruzáját, maga kérte a szakértőket, és mutatta meg, mit szeretne látni, miből mennyire lesz szükség. Akkor pénz nem számított, csak szép és „ nagy „ legyen Nem lett elég nagy, csak nagy alap- és légterű…. Jó nehezen fenntartható… Mondhatni gigantomán. Viszont nem férnek el a könyvek mind a könyvtárban, egy könyvtár raktárban helyezik el egy részüket. Sőt, nem fér el Bihari János Zeneiskola sem… De ez kit is érdekel? Szóval, kevesebb termet terveztek, mint amennyi rendelkezésre állt a régi épületben. Most a tanárok óraszámát megemelték, tehát képtelenség megfelelni a kívánalmaknak.

 


h i r d e t és


 

Nem beszélve arról a tényről, hogy több termet is birtokba vett a művelődési ház és könyvtár, melyet előzetesen nem nekik, hanem a zeneiskolának szántak. Pl ütőterem….. Szegény intézményvezetők, sajnálom őket. Sajnálom a Kultúra Háza jelenlegi igazgatóját is, akinek állására másik pályázatot írtak ki. Sajnálom Bakosné Kocsi Juditot, aki súlyos betegségéből úgy, ahogyan felgyógyulva, a Zeneiskola igazgatójaként próbál helyt állni a kőkemény és szakmainak nem nevezhető viszonyok között. Nem sajnálom viszont a város első asszonyát, aki kifelé kacsintgat a jelenlegi helyzetből és vélhetően azt az elvet vallja, hogy: Utánam a vízözön! Mert ő már az országos politika felé kacsintgat, ha nem lesz országgyűlési képviselő, akkor lehet, hogy lesz belőle más…..

Korbély Csabáné, a Kultúra Házának vezetője lapunknak cáfolta, hogy a két intézménynek bármiféle problémája lenne az üzemeltetéssel kapcsolatban egymással. Megtudtam, hogy a Bihari János Zeneiskolával sikerült remek munkakapcsolatot kialakítani, minden a helyére került. Közösen megbeszélték, hogy melyik termet ki és mikor, hogyan és milyen célra használja. Az intézményben már próbálnak a fúvószenekarok, boldogan használják a létesítményt a zeneiskola növendékei és tanárai. 

A monstrum ITT marad, Abonyban. Kemény tél jön, drága lesz az üzemeltetés. Megint kikapcsolhatja a szolgáltató az áramot, az internetet, ahogy szokta. A tartalékok pedig elfogytak. .

Lőrinczy Veronika

Előző cikkünk képekkel IDE kattintva elérhető
 

 16 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Szép este volt: Abonyiak csodálatos szereplése a Szolnoki Szimfonikusok Újévi Koncertjén

Kivonulással fenyeget a SPAR

KIrály Izabella szerint kevés abonyi vevő a kultúrára

ESZENYI ENIKŐ: TAHI TÓTH LÁSZLÓ A LEGNAGYOBB MŰVÉSZEK KÖZÉ TARTOZOTT

Nótások találkoztak Abonyban

Pető Zsolt, Abony Város polgármestere nyitotta meg az országos rendezvényt

Nagykőrös: Hiszem, hogy a Nagykőrösi Arany János Muzeális Gyűjtemény olyan érték, melyet minden magyar embernek látnia kell

Előkészületben a Nagyabonyi Színkör újabb előadása

Kedvenc abonyi rapperünk ismét beindult :)

Remek tanszaki hangverseny a Bihariban

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Fázunk- izzadunk-fizetünk!

S.pataki -

2013.09.05. 15:10:02

Kedves Veronika helyeslem a beterjesztett folyamodványát.

Mi a mérsékeltégöv zónájába települt Nemzetek egyike, azért foglalkozunk sokat az energiával, mert télen fázunk, nyáron meg izzadunk. Másrészt azért is különösen, mert az országunk energia hordozok( fosszilis) területén szegény. Mindezért idegenekre vagyunk utalva, annak minden féle hátrányával, ha nem akarunk még szegényebbek lenni, és szenvedni a Hideg - Meleg Generalisszimusz teljhatalmától.

Azok az érdeklődök akik ebben a témakörben megnyilvánulnak,véleményt alkotnak, ha néha még kényelmetlen is, úgy értékelem, hogy jó szándékkal teszik, és így is illik fogadni.

Az, hogy a tisztességes( jobban illik a belátó) adófizető polgár, nem csak azért fizeti adóját mert kötelező, hanem tudja azt is,hogy egy közösség számára , céljainak megvalósításához adóforintok, azaz, pénz, pénz, és megint csak pénz kell, közpénz mindegyikünk hasznára. Alapvetően a közpénzről szól a fogalmazvány, arról, hogy mi mennyibe került, (a demokratikus intézményrendszerben) erről joga van tudnia a választó polgárnak, és várom a közzétételt.

Kedves pancsa! Köszönöm.

ortega -

2013.09.05. 10:54:09

Hál' Istennek nem nyelték le a Közzétételi listát. Mennyire van benne a köztudatban, hogy gyakorlatilag az utolsó forintig el kell számolni nyílvánosan az Önkormányzatnak? 

 

"..(3)14 Közérdekből nyilvános adatként nem minősül üzleti titoknak a központi és a helyi önkormányzati költségvetés, illetve az európai uniós támogatás felhasználásával, költségvetést érintő juttatással, kedvezménnyel, az állami és önkormányzati vagyon kezelésével, birtoklásával, használatával, hasznosításával, az azzal való rendelkezéssel, annak megterhelésével, az ilyen vagyont érintő bármilyen jog megszerzésével kapcsolatos adat, valamint az az adat, amelynek megismerését vagy nyilvánosságra hozatalát külön törvény közérdekből elrendeli..."

 

Felfogás kérdése a költségvetés fejezeteinek milyen mértékű alábontása tartozik a közre. Szerintem az intézmények fűtési költsége ilyen. 

Kérdezem, valaki tudna segíteni hol találhatom a Könyvtár közzétételi listáját? Törvényi kötelezettség közzé tenni. 

Információszabadságról szóló törvény

pancsa -

2013.09.04. 19:38:15

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény
tartalmazza az előírásokat, melyek alapján folyamatosan aktualizálni szükséges a közzétételi listákat.

A köz pénze - a minimális törvényi kontroll sem ad

ortega -

2013.09.04. 10:36:33

Hááát.. Csak kapkodom a fejem. Megint a törvény mentén próbáltam okoskodni. Volt egy törvény az önkormányzatok és intézményeinek gazdálkodásának közzétételéről. Ennek mellékleteként szolgáló közzétételi listát szántam vitaalapul.

2005. évi XC. törvény az elektronikus információszabadságról
http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=94944.133360

 

Szó szerint benyaltam. A törvényt az Alaptörvény kitörölte. Semmi köze a köznek a köz pénzéhez. Nem véletlen nem Alkotmányt módosítottak. Alkotmányunk már nincs.

 

2011. évi CCI. törvényegyes törvények Alaptörvénnyel összefüggő módosításáról


         194. Az elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvény hatályon kívül helyezése
275. § Hatályát veszti az elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvény.

http://jogszabalykereso.mhk.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=143564.581266

 

Más megközelítésben kell vizsgálni a kérdést. Veronika egymilliót mondott, és nyugodtan mondhatok kettőt. Csáki szalmája az önkormányzat pénze, addig, amíg valaki nem kezdeményez adósságrendezési eljárást, mert hatvan napon túl nem fizették ki.

 

2011. évi CLXXXIX. törvény Magyarország helyi önkormányzatairól1

Adósságrendezés


121. § A helyi önkormányzat fizetőképességének megszűnése esetén az önkormányzat pénzügyi helyzetének rendezése adósságrendezési eljárás keretében történik.
122. § A helyi önkormányzat az adósságrendezési eljárás ideje alatt a képviselő-testület által elfogadott válságköltségvetés alapján gazdálkodik.
123. § (1) Az adósságrendezésbe nem vonható be a helyi önkormányzat használatába, vagyonkezelésébe adott, nem az önkormányzat tulajdonát képező vagyon, továbbá hazai vagy uniós forrásból nyújtott fejlesztési támogatásból származó bevételek.
(2) Az adósságrendezés megindításának időpontjától kezdődően az eljárás lezárásáig terjedő időtartamban, a miniszter egyedi döntése alapján, egyedi beruházási kiadások teljesíthetők, különös tekintettel európai uniós támogatással megvalósuló beruházásokra és derogációs kötelezettség teljesítésére. A reorganizációs tervben a miniszter egyedi döntése alapján engedélyezett beruházások szerepelhetnek.
124. § Az önkormányzati adósságrendezéssel kapcsolatos szabályokat az adósságrendezésről szóló törvény tartalmazza.

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100189.TV

 

1996. évi XXV. törvény a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról1
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99600025.TV

Itt érdemes csemegézni, mi vihető el az Önkormányzattól. 2014-től nem lesz polgármester Országgyűlési képviselő. A maradék vagyont adósságrendezés keretében a legkönnyebb államosítani. A közműszolgáltatás, az egészségügy államosítása adósságrendezés nélkül is lóg a levegőben.

Az önkormányzatról szóló viták egy esetleges fizetésképtelenség esetén véget érnek. Nem lesz miről tovább vitatkozni. Gyakorlatilag nem lesz Önkormányzat.

tiszta vizet a pohárba!

veroniq -

2013.09.04. 09:53:01

Az alábbiakban közzéteszem azt a levelet, melyet a rezsiköltség adatok kikérésének tárgyában küldtem ma el Abony város jegyzőjének. Íme: 

Balogh Pál Jegyző Úr részére
Abony Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala

Tisztelt Jegyző Úr!

Ezúton fordulok Önhöz kérésemmel, hogy amennyiben közadatnak minősül, Abony Város korábbi könyvtárépületének és sportcsarnokának fűtésköltségeiről részemre tájékoztatást adni szíveskedjen. Értesüléseim szerint mindkét létesítményben igen magas összegek ezek. Lehetségesnek tartom, hogy túlzó az a megállapítás, hogy ezen költségek a fűtési szezonban az egymillió forintot is elérték havonta az utóbbi években. A következő adatokat szeretném kikérni: Csillag Zsigmond úti könyvtár épület áramszámlájának havi összegei ( ugyanis elektromos fűtés volt az épületben ), továbbá Városi Sportcsarnok fűtési költségének ( gázszámla ) havi összegei, 2012 október, november, december, továbbá 2013 január, február, március és április hónapok. Kérem, amennyiben úgy ítéli meg, hogy a törvény szerint ez nem közadat, vagy bármely más okból ez nem kiadható és nem hozható nyilvánosságra, a lakosság tudomására, ezt is leírni szíveskedjen.

Válaszát teljes terjedelemben, változtatás nélkül fogom közzétenni.

Megtisztelő figyelmét és segítségét megköszönve kívánok Önnek és munkatársainak további eredményes munkát, köszönettel:

Lőrinczy Veronika főszerkesztő

 

Szerencsétlen állat!

ellike51 -

2013.09.04. 01:17:27

egy bizonyos halfaj véleménye a sárga buborékkal sem hiszem, hogy növeli az olvasottságot. Talán Ő sem tudja, hogy maga a cikk, és nem a hozzászólások adják zömében a lap "tartalmát".

 

A bajok valamikor ott kezdődtek - még itt sem voltam - amikor a hiteles tájékoztatás oldala megjelent és szerintem mára messze lekörözte - kommentek nélkül - a miabonyunkat.

 

Akkor, az a honlap - úgy gondolom - nem ok nélkül kelt életre, szükség volt a szlogenre és maradt máig hiteles! (mehetne inkább oda a reklámcsomag?)

Nyilván nem azért, mert azt hallottam, azt beszélik híreket közöl egyéni politikai színezékkel és hozzáállásokkal. Ott talán a hitelesség sem kérdőjelezhető meg, de itt sajnos?

 

Írtam ezt olyan gondolattal, talán nő az olvasottság a miabonyunk megelégedésére egy bizonyos állatnak szivarral a szájában.

 

Ettől csak szebb jövőt remélhetünk?

 

Szerintem lesz még...

Süllő -

2013.09.03. 19:15:02

A lap nézettségét pl. az csökkenti jelentősen, ha egy cikkhez valaki nem tudja (vagy nem akarja {#emotions_dlg.facebeard}) egy hozzászólásban megfogalmazni a mondanivalóját...{#emotions_dlg.boss}

hűha

leho -

2013.09.03. 15:50:40

Én csak azt szeretném kérdezni ,miért nem lett egy korszerű a 21.-dik századnak megfelelő épület épitve ??Gondolok itt a külömbözö alternativ eenergiákra ??Mert ez talán érdesebb ,mint hogy ki mennyit miér s.t.b. Mert mint nem Abonyban, élő abonyi lakosként bejegyzet ,adófizető ember,úgy látom megint kisit kapkodva lett itt minden ,és csak a kifelé való képmútatást érzem.Talán tévedek de mért kell vitázni olyanon ,amin tudjuk ki vagy kik a hibásak ??Tisztelettel kivánok mindenkinek szép napot !!

admin-nak

ellike51 -

2013.09.03. 15:34:07

teljesen igazat adok és minden sorával egyetértek.

 

Már csak az a kérdés fogalmazódik meg bennem: valóban egy bulvár hoz a konyhára de azért mégis valamennyire hiteles hírekkel! (Győzike ide megy - ami tény lehet, de a rosszindulatú feltételezés közreadása itt a honlapon szerintem nem lehet bulvár kategória.)

Felháborodás nélkül... azért érdemes lenne utánanézni, mióta és mi miatt csökkent a lap látogatottsága?

 

Reménykedjünk egy szebb jövőben!

Érdekes...

ellike51 -

2013.09.03. 15:15:51

én is voltam ott többször, én ilyent nem láttam, de nem is figyeltem külön oda.

 

Az azért érdekel, hogy azt a jelenséget, hogy minden alkalommal a konvektor feletti ablak nyitva volt - ha ilyen volt is, amit erősen kétlek - valaki jelezte-e ott a könyvtárban valakinek? és mi volt a válasz?

Miért csak most írja le Sanyika?

... az ő érdekük lett volna elsősorban - ez így nem igaz, mert nem az Ő pénzük az intézmény fűtésköltsége!

Könyvtár fűtése

Sanyika -

2013.09.03. 14:17:26

A régi könyvtárban a télen sokat jártam be, és minden alkalommal a konvektor feletti ablak nyitva volt. Ha ez nem pocsékolás, akkor mi? A könyvtár vezetőségének és a dolgozóinak kellett volna egy kicsit odafigyelni, mert ez az ő érdekük lett volna elsősorban.

villanyszámla

veroniq -

2013.09.03. 14:12:12

A vita lezárása érdekében a következő napokban kikérem a könyvtár pontos fűtési költségeit...

biznisz

admin -

2013.09.03. 13:36:57

Hallottam én is pletykákat sokmindenről, sokmindenkitől. Hogy melyik igaz melyik nem, ki tudja. Vera nem csak tabuk nélkül, hanem forrás nélkül írta, hogy egymillió. Így a lentebbi hozzászólást fogja valószínűleg mindenki elfogadni, mint igazságot, mivel csak egy olyan személy, Ilike néni írta, aki teljesen tisztába lehet - legalábbis feltételezem - a régi könyvtár villanyszámlájával. Ebből következik hogy az olvasók úgy fogják gondolni, a miabonyunk.hu-t vagy félrevezette valaki, vagy hazudott. 

 

ellike51-nek pedig válaszolnék kérdésére: természetes hogy a látogatottság növelés cél, hisz ez egy kereskedelmi híroldal/magánblog és a hirdetők, pl a fentebbi hirdetés mutatja hogy jómagam is, örülünk ha a cikkeket/oldalt sokan olvassák. Ha nem, nem lesz hirdető, ha nincs hirdető, megdöglik az oldal. Hogy ezt a forgalomnövelést milyen módon oldják meg, azt már a főszerkesztő dönti el. Általában a bulvár hoz a konyhára a legtöbbet, így szerintem ezt a vitát nem is kell folytatni. A miabonyunk egy remek oldal, tudni kell a helyén kezelni és akkor nem háborodik senki.

Valóban

ellike51 -

2013.09.03. 13:23:02

nem szerencsés a feltételezéseket tényként közölni... én inkább hiszek Ilikének, a témában érintettnek!

 

Szomorú, de máris ilyen dolgokkal kell előjönni?  (hacsak nem a honlap látogatottságának növelése a cél?) 

Néhány észrevétel

Korbélyné -

2013.09.03. 12:42:30

Szeretnék néhány dologra válaszolni, ami intézményünket illeti:

- Soha nem volt a régi könyvtárban egy hónapra 1 millió forintos áramszámlánk.

- A Művelődési Ház és Könyvtár csak a saját termeit vette használatba,semmiféle olyan termet nem, amit a zeneiskolának szántak. Véletlen során éppen az ő táblájuk került rossz helyre, amit megcseréltünk.

- A könyvtárban el fognak férni a könyvek, az pedig, hogy raktárból is kölcsönzünk sorolt könyveket máshol is megszokott.

- A két intézmény vezetője és a tanári kar közös megbeszélésen vettek részt, ahol tisztázták, hogy a zeneiskola mikor és milyen formában tud intézményünkben dolgozni: pl. tanévzáró hangversenyek, kisfúvósok és vonószenekari próbák.

Tény, hogy nem vagyunk könnyű helyzetben, hiszen egy teljesen új intézményt kell birtokba vennünk és üzemeltetnünk. Azt azért kérném, hogy ne nehezítsék helyzetünket azzal, hogy félinformációk alapján tényként jelenik meg bármi is.

Készséggel állok rendelkezésre bármikor, ez az intézmény nyitott. Szeretnénk egy kis türelmet kérni, hogy nyugodt légkörben, átgondoltan tudjunk dolgozni. Köszönöm, hogy elolvasták írásomat és mindenkit várok szeretettel a Kultúra Házába!

Ez mind nagyon igaz......

Bianca -

2013.09.03. 08:46:42

..... de miért nem került megfogalmazásra a Képviselő-testület felelőssége is? Ha jól tudom, akkor nem egyszemélyi döntés született sem a pályázaton való részvétel sem pedig a megvalósításra kerülő project vonatkozásában. Egyedül talán Magyar képviselő úr fejezte ki az aggályát párszor ez ügyben, de süket fülekre talált.


Szavazás
Ön szerint milyen az abonyi városi kommunikáció?
   
 Kiváló, tudunk mindenről, köszönjük 
 Egész jónak tartom..... 
 Nem jó, semmiről sem tudunk 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok