Mi Abonyunk - Jó minőségű az idei szőlőtermés
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8095, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2011.09.28. 12:29

Nem panaszkodhatnak az idén a gazdák a szőlőtermésre, abból kiváló minőségű bor készül majd. Íme egy kis összeállítás minderről.

 Még csak a szüret kezdetén vagyunk, de máris megjelentek a kétszeres árat ajánló és azonnal fizető szlovák felvásárlók a Tokaj-hegyaljai borvidéken. Javában zajlanak az egyezkedések, majd az üzlet megkötése után kamionszám viszik ki az országból a sok ezer mázsa szőlőt - írja a Magyar Nemzet.

 
Az ország legnagyobb szőlőtermő területén, a Duna Borrégióban mennyiségileg és minőségileg is jó termést szüretelnek – közölték az MTI-vel a megkérdezett borászok.A Duna Borrégió három borvidéke közül – Kunsági, Hajós-Bajai és  Csongrádi – kettő esik Bács-Kiskun megye területére. A Kunsági Borvidék – amely benyúlik Pest megyébe is – jelentős termelője Birkás Menyhért, a szabadszállási Dunavölgye Borászati Kft. borásza. Elmondta: a szüretet augusztus végén kezdték a Cserszegi Fűszeressel, amelyből az előző évinél lényegesen nagyobb mennyiséget és jobb minőséget találtak a tőkéken. Az elmúlt hetek időjárása különösen kedvezett a szőlő érésének.
 
 
 
Megkezdték a Rizlingszilváni szedését is, majd a Chardonnay és a rozé fajták következnek. A minőségi fehér szőlőfajták kilónkénti induló ára 85, míg a piros szőlőé 90 forint. A pincészet minőségi borok értékesítésével foglalkozik, mert tapasztalatuk szerint megnőtt a kereslet ezek iránt. Emellett újabb ültetvények telepítésébe is belekezdtek, ezért a jövőben várható nagyobb mennyiség értékesítése érdekében külföldi piacokon is szeretne  a cég megjelenni. Az elmúlt években a pincészetnek sikerült értékesítenie palackozott borait.
 
 
 
 
Csupaszon meredeznek a szőlőkarók a budai várlejtőn, a tavaly elültetett oltványok elszáradtak, eltűntek. A marketingötletre 15 millió forint ment el. A Főkert nem adja fel, hamarosan ismét próbálkozik: oltványok  helyett konténeres tőkékkel.
 
Már a május elején látni lehetett, hogy az egykori budavári szőlészet felelevenítésére tett kísérlet elsőre nem fog összejönni: az oltványok többsége elszáradva hevert a karók tövében.
 
 
 
 
 
Idén nem panaszkodhatnak a szőlősgazdák, hiszen az általában szeszélyes időjárás ezúttal nem tizedelte meg a termést. A kedvező cukorfokok és minőség ellenére a felvásárlási árak és a hívatlan vendégnek számító seregélyek miatt főhet a termelők feje. 
 
Bár még hivatalosan nincs vége a szüreti szezonnak, az már most látszik, hogy minőségben kiemelkedő évnek tekinthető az idei. Ezt a megkérdezettek is megerősítették.
 
— Viszonylag jó a szőlő minősége, azonban az árak nem a várakozásnak megfelelően alakulnak — összegezte Tálas László, Tiszakürt—Tiszainoka Hegyközség hegybírója. — Úgy nézett ki, hogy keresleti piac fog kialakulni, de ezt sikerült a felvásárló lobbinak tompítania. A szüret augusztus 20-a előtt kezdődött a Tiszazugban, s vannak olyan termelők, akik a kövidinkát is le fogják szedni szeptemberben. A cukorfokok általában magasabbak lettek, mint az előző években. Előbbre van a szőlő, mint egyébként ilyenkor lenni szokott. Kártevők viszonylatában is egészen jól álltunk. Az idén nem volt jellemző a peronoszpóra, inkább a lisztharmat volt túlsúlyban, de még időben meg lehetett fogni. Sajnos állandó problémánk, hogy a seregélyek nagyon aktívak. Annyi nincs, mint pár éve, de annyi mindig akad, hogy fejtörést okozzon. 
 
Közélet:
Abony   
Szőlő   
 1 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Pecsenye Parádé

Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?

Chili Parádé Abonyban

Versek a cipősdobozban

Magyar Kultúra Napja