Mi Abonyunk - Mit értünk a steril kifejezés alatt? Miért létfontosságú az egészségügyben?
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8083, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2024.05.13. 09:33

 

A gyógyítás során, illetve a különféle fogászati beavatkozások idején is elengedhetetlen lépés az eszközök, műszerek, anyagok fertőzéseket okozó ágenseitől, csíráitól, spóráitól történő mentesítése. A sterilizálás célja tehát a baktériumoktól, gombáktól, vírusoktól való mentesítés, valamint ezek fertőzőképességének a megszüntetése.

 

Az alábbiakban kitérünk arra, hogy elérhető-e teljes sterilitás, valamint elmondjuk azt is, hogy miért fontos például egy, a Halász Klinikán végzett csontpótlásos-implantológiai eljárás.

 

Létezik-e teljes sterilitás?

 

A teljesen csíramentes állapotot csupán elméletben érhetjük el, a valóságban persze törekednünk kell ezt a szintet minél jobban megközelíteni. Tudnunk kell ugyanis, hogy nem létezik teljes sterilitás, hiszen például még a steril gumikesztyűn is előfordulhatnak mikropórusok, amelyeken keresztül még a lefertőtlenített kézről is átjuthat néhány baktérium. És akkor még nem beszéltünk az arcról lehulló mikro hámsejtdarabokról, melyek a munkavégzés során (a maszkon kívüli szakaszról) eshetnek le. Ott vannak ugyanakkor a kilehelt baktériumok, a műtős ruházaton átjutó kórokozók.

 

De amint megvizsgáljuk a páciens oldaláról nézve, éppúgy számolni kell némi rizikóval, hiszen a műtéti területhez a beteg bőrén vagy száján keresztül érhetünk el. Mivel nem tehető teljesen sterillé az egész bőrfelülete, valamint a testnyílásai, a kockázat ugyanúgy fennállhat, vagyis kevés kórokozó bejuthat a műtéti régióba.

 

Továbbá a steril műszereken is maradhatnak életképes spórák, a műtő levegőjében, a falon, a padlón, mindenütt élhetnek még baktériumok. Ez ellen persze lehet tenni, emiatt is szokott hűvös lenni a műtőkben, illetve erős fény és nagy légcsere, mert ezek a körülmények kevésbé jelentenek táptalajt számukra.

 

Mit tehetünk?

 

Azt azért megnyugtatásként elmondhatjuk, hogy a szervezet valamennyi baktériummal képes elbánni, ugyanakkor támogatásként emiatt írják fel az orvosok a műtétek után az antibiotikumokat.

 

Természetesen nem mindegy, hogy milyen klinikát választunk, hiszen lényeges különbségek fedezhetők fel már a prevencióban is. Például a Halász Klinikán a műtő fala és a padlója antibakteriális anyagú, illetve a műtő légterét, felületeit folyamatosan fertőtlenítik UV-C-vel. Továbbá hetente SaniSwiss fertőtlenítő köddel is telítik a műtő levegőjét 2,5 órára, így még a nehezebben hozzáférhető, eldugottabb területeken is csökkenthető a spóraszám.

 

Kell-e félni?

 

A fentiekből is látszik, hogy a szakemberek igyekeznek mindent megtenni a minél “teljesebb” sterilitás érdekében, hiszen ez nemcsak az egészségünk szempontjából létfontosságú, hanem az implantológiai beavatkozások szövődményeinek elkerülése végett is. Egy fertőzés esetén nagy eséllyel kilökődhet az implantátum, így hát a kezelés sikere is veszélybe kerülhetne.

 

Válasszunk olyan fogászati centrumot, ahol a megfelelő sterilitási szint fenntartására gondosan odafigyelnek, mint például az említett Halász Klinika.
  

Reklám:
Reklám   
 0 Hozzászólás   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlott cikkek:

Segítség a horgászoknak, túrázóknak, vadászoknak

Milyen masszázsfajták léteznek?

A sínrendszeres lámpák modern megjelenést adnak a helyiségnek

Germicid lámpákkal gyárakban, üzemekben

Csúcskategóriás, innovatív szoláriumok

Miért érdemes képezni magadat?

Hogyan változik a szerelem az idő múlásával?

A nők és az élvezetek

Górcső alatt a körpályás fóliázógép

Innovatív megoldások az új típusú automatikus sorompók tervezésénél

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön melyik képviselőjelöltre szavazna az 8-as választókerületben?
   
 Tóthné Somodi Ildikó VFE 
 Dr. Egedy Zsolt Mihály Független 
 Sáfránné Baranyi Beatrix Fidesz- KDNP 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok