.jpg)
Aki valaha is készített már otthon pálinkát saját felhasználásra, az tudja, hogy nem könnyű műveletről van szó. A higiéniai szabályok betartása mellett különösen fontos, hogy figyeljünk a megfelelő arányokra is.
Az egyik legnehezebb feladat például az ital alkoholtartalmának pontos beállítása: ehhez az I make webáruház mérőeszközeinek kínálatából sokféle eszköz beszerezhető, és ezek a kiegészítők kelleni is fognak a príma termék létrejöttéhez.
Az otthoni pálinkafőzés szabályai
A törvény nem tiltja, hogy saját magunk állítsunk elő ilyen szeszes italt, azonban értékesíteni nem lehet az elkészült alkoholt, csakis saját fogyasztásra készíthetünk pálinkát. Sokan vannak, akik ezt hobbiként művelik – és kimondottan élvezik, hogy különlegességeket hozhatnak létre.
Aki nem értené, mi a szépsége ennek az elfoglaltságnak, annak eláruljuk, hogy nagy fokú türelem, magas precizitás és kifinomultság kell ahhoz, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Már az eszközök megválasztásához is tapasztalat kell – de aki az I make webáruházából vásárol, ehhez is kaphat segítséget. Itt kezdőknek készült csomagok is elérhetők, akár sört, akár pálinkát szeretne főzni valaki.
Az előállítás folyamata
A gyümölcsökből cefrét kell készítenünk, ennek erjesztésével kezdődik a folyamat. Kelleni fog ehhez minőségi alapanyag, élesztő és egy nagyobb méretű erjesztőhordó is. Ahhoz, hogy a lé “kiforrjon”, több nap szükséges.
Itt nagyon türelmesnek kell lenni. Hogy minden jól alakuljon, már itt is kell használni különféle mérőeszközöket, például nagyon hasznos lehet egy pH-mérő, amivel könnyen ellenőrizhetjük a különböző folyadékok savasságát vagy lúgosságát.
Amikor az erjedés megtörtént, akkor pedig jöhet a lepárlás: ehhez is megfelelő berendezést kell alkalmazni, a legjobbak a 99,9%-os tisztaságú vörösréz készülékek. A réz nagymértékben hozzájárul a pálinka tisztaságához, kiszűri a kellemetlen mellékízeket is.
Kész a párlat!
Amikor elkészül a párlat, az még nem jelenti azt, hogy maga a pálinka is készen van, hiszen ahhoz, hogy ihatóvá váljon az ital, be kell állítani a kellő szeszfokot. A párlat jellemzően 60-70%-os alkoholtartalmú, míg az iható nedűhöz 40-45% lesz az ideális, de persze ez a gyümölcsfajtától is függ.
Első lépésben le kell hűteni a párlatot 20 fokra: egy digitális maghőmérőt is használhatunk az érték nyomon követéséhez. Ha ez megvan, mérjük meg az alkoholtartalmat egy fokolóval. Egy mérőhengerbe öntsünk ki pár decit az italból, és így végezzük a mérést.
A fokolótáblázat segítségével el tudjuk dönteni, mennyi desztillált vizet kell adagolnunk a párlathoz: maga a víz is 20 fokos legyen, így könnyebb lesz az elegyedés.
Lényeges, hogy ne egyszerre végezzük a hígítást, napokat is várjunk, mert a gyors adagolás a pálinka széteséséhez vezethet. Folyamatosan mérjünk, kóstoljunk. Amikor pedig kész a számunkra tökéletes ízű, szeszfokú pálinka, akkor körülbelül két hét szellőztetés után meg is kezdődhet a palackozás!
Az I make webáruházban minden szükséges kelléket megtalálunk az utolsó fázishoz is: üvegek, címkék is kaphatók itt.