Mi Abonyunk - Tehetséges a gyerekem, most mit tegyek?!
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8031, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2022.06.13. 16:06


Mindenki arra vágyik, hogy az ő gyereke egészséges, szép, és persze nagyon okos legyen, mégis gyakori, hogy váratlanul éri a szülőket, ha a fiuk vagy a lányuk kifejezetten tehetségesnek találtatik valamiben.

 

Mi a teendő?

 

Először is szülőként érdemes kicsit megigazgatnunk a rózsaszín szemüvegünket, s kikukucskálni mögüle, hogy lássuk, mennyire igazak az elképzeléseink. Az Online pszichológiai tanácsadás segíthet abban, hogy világosabban lássuk a helyzetet, valamint az utat, amelyen el kell indulnunk a rajta lévő buktatókkal együtt.

 

Milyen nehézséggel szembesülhetünk?

 

Szokták mondani, hogy a tehetség egyszersmind felelősség is. Azonban amellett, hogy szülőként teljesen természetes, ha arra vágyunk, hogy mindent megadjunk a gyermek számára, hogy az adott területen a lehető legtöbbet hozhassa ki magából, nem árt azzal sem tisztában lenni, hogy kifejezetten káros, ha ambíciónk átcsap egy teljesítménykényszerbe.

 

Mind a szülő, mind a gyermek számára megterhelő a feszes ritmusú napi- és hetirend, a kevés szabadidő, illetve a versenyszerű működéssel együttjáró nem csupán időbeli, hanem komoly anyagi terhek is súlyosbíthatják a vállainkra rakott terheket. Arról nem is beszélve, hogy aki versenyhelyzetbe kerül, szinte biztosan meg fogja tapasztalni a kudarcot is, s ezt a szülőnek is megfelelően kell tudnia kezelni.

 

Nagyon fontos, hogy éreztessük a gyerekkel, hogy nem a sikerei miatt szeretjük, hanem önmagáért. Legyünk tisztában azzal is, hogy saját életünk kihagyott lehetőségei miatt nem tereljük-e olyan irányba a gyermeket, amelybe ő nem szeretne menni, például egy kimaradt sportolói karrier pótlására, hogy a szülő a gyermekében élhesse meg az álmait.

 

Arról se feledkezzünk meg, hogy nem elég mondanunk valamit, ha mélyen legbelül egészen más érzéseink vannak, hiszen a gyerekek meg fogják érezni a turpisságot!

 

Hogyan támogathatjuk a gyermekünket valóban pozitívan?

 

Nagyon fontos, hogy tisztázzuk magunkban, hogy nem a saját kudarcaink helyrehozatalát vagy nagy álmaink beteljesítését várjuk a gyermekünktől, akibe talán emiatt olyat is belevetítünk, ami nincs benne, s közben olyan pályára kényszerítjük, amit ő soha nem választana magának.

 

Ne hasonlítsuk össze a saját gyerekünket mások teljesítményével, helyette tanuljunk meg szívből, igazán neki szurkolni! Mindig mérjük önmagához a teljesítményét, mert ezzel fogjuk motiválni arra, hogy tovább fejlődjön!

 

Az adottság és tehetség nem elegendő ahhoz, hogy sikeressé váljunk valamiben, az akarat, az elkötelezettség, a szorgalom éppoly szükséges. Szülőként nagyon nehéz elfogadni, hogy meglenne a képesség, a gyermek mégsem akarja kamatoztatni, pedig önmagában egyik sem hozza meg e három közül a sikert.

 

Fogadjuk el, hogy milyen utat választ a gyermekünk, s ne kényszerítsük olyan útra, olyan helyzetekbe, amelyek kellemetlenek számára! Ehelyett próbáljunk meg tiszta szívvel buzdítani a leghívebb szurkolóiként.
  

Reklám:
Reklám   
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Megéri robotporszívót vásárolni?

Néhány fontos szempont a match orsó kereséshez

Így használd az illóolajokat!

Négyévszakos autógumik a felső polcról

Ózongenerátor, a fertőtlenítés csúcsa

Az autó szétbontása nélkül is növelhető a teljesítménye

Férfias márkák nyomában

Az utólagos hőszigetelés is megoldható: így érdemes csinálni!

Miért jó a kávézóasztal a teraszon?

Érdemes bögrét ajándékozni az ünnepeltnek

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek van már védettségi igazolványa?
   
 Van, mert beoltattam magam 
 Van, mert átestem a COVID-on 
 Beoltattam magam, de még nem kaptam meg 
 Nincs, mert még nem oltattam be magam 
 Nincs, és nem is akarom, hogy legyen!  
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok