Mi Abonyunk - NAV: Célszerű minél előbb nyilatkozni az SZJA kedvezményekről
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2022.01.24. 09:53

 


Aki szja-kedvezményre jogosult, annak érdemes már januárban kitöltenie az adóelőleg-nyilatkozatot, hogy a munkáltatója mielőbb figyelembe vegye a munkavállalónak járó kedvezményeket. Nyilatkozni online is lehet, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján. Változás esetén év közben új nyilatkozatot kell tenni vagy a korábbit vissza kell vonni.
Az adóelőleg-nyilatkozatot a dolgozó tölti ki és adja át munkáltatójának, kifizetőjének. Aki már a januári fizetésében érvényesítené a kedvezményeket, annak az első bérszámfejtés előtt nyilatkoznia kell. Az adóelőleg-nyilatkozatokkal év közben érvényesített kedvezmények automatikusan bekerülnek a NAV által készített adóbevallási tervezetbe.


A legegyszerűbb megoldás az adóelőleg-nyilatkozat online benyújtása a NAV honlapjáról elérhető Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA). Használatához mindössze KAÜ-azonosítás (például ügyfélkapus hozzáférés) szükséges. A webes felület a kitöltésben is segít, mivel megjeleníti a NAV nyilvántartásaiban és a korábbi nyilatkozatokban szereplő adatokat. Az online beküldött dokumentumot a NAV automatikusan továbbítja a megjelölt munkáltatónak, kifizetőnek.
Továbbra is lehetőség van a kézzel kitöltött nyilatkozatok személyes átadására a munkáltatónak. Ehhez az ajánlott nyilatkozatminták és a kitöltési útmutatók letölthetők a NAV honlapjáról.
2022-től új adóalap-kedvezményt vehetnek igénybe a 25 év alatti fiatalok. Nekik ugyanis nem kell személyi jövedelemadót fizetniük az összevont adóalapba tartozó, törvényben meghatározott egyes jövedelmeik után a kedvezmény havi összegéig, ami 2022-ben 433 700 forint. Ez 65 055 forint adómegtakarítást jelenthet havonta. A kedvezmény érvényesítését a fiatalnak nem kell adóelőleg-nyilatkozattal kérnie, azt a munkáltató, kifizető automatikusan figyelembe veszi, kivéve, ha a fiatal nyilatkozatban kéri annak részleges vagy teljes mellőzését.

 

A korábbi személyijövedelemadó-kedvezmények (négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, első házasok kedvezménye, gyermekek után járó családi kedvezmény, kormányrendeletben meghatározott betegségek, illetve rokkantsági járadék vagy fogyatékossági támogatás esetén járó személyi kedvezmény) továbbra is elérhetők, jogosultsági feltételeik nem változtak. A személyi kedvezmény mértéke a minimálbér emelkedéséhez igazodva 2022-ben 66 700 forintra nőtt, ami a gyakorlatban havi 10 005 forint adómegtakarítást jelent.

Az érintettek a részletekről a NAV honlapján (https://nav.gov.hu), a 73. számú információs füzetben tájékozódhatnak, illetve bővebb információ kérhető a NAV Infóvonalán, a 1819-es telefonszámon.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Pest Megyei Adó- és Vámigazgatósága

 

Közélet:
Abony   
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?

Chili Parádé Abonyban

Értékőr: 45 éve hunyt el Cselényi József Abony Város posztumusz díszpolgára

Meseterápia

Kinizsi színházi előadás

Nagyszabású kúriafelújítási program Abonyban

Pecsenye Parádé eredmények

Moziklub

Versek a cipősdobozban

Kipp Kopp koncert

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok