Mi Abonyunk - E-kereskedelem: kistelepülésekről Európa nagyvárosaiba
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7955, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2021.08.26. 15:35

 

Az online kereskedelem nem ismer határokat. A július 1-én bevezetett áfaszabály-változás jelentős könnyítés az e-kereskedők számára; egyre kevesebb tényező akadályozza a hazai kereskedőket, hogy részesedésre tegyenek szert a külpiacokon. E-kereskedelmi körkép következik.


A hazai e-kereskedelem sikeréről már számos híradásban hallhattunk és olvashattunk. A 2020-as évben elért 45%-os növekedés a kontinens egyik legjobb eredménye, noha tagadhatatlan, hogy ekkora nominális növekedésre a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedésük nélkül nem lett volna lehetőség. Érdemes látni, hogy a piac előzetesen 16% körüli növekedést várt a tavalyi esztendőre, nem túlzó tehát a kijelentés, miszerint a magyar online piac egy év alatt hármat lépett előre.


Érdemes alaposabban megvizsgálni a számokat, hiszen csak így tudjuk megjósolni, milyen trendek alakítják majd a hazai e-kereskedelmet, illetve milyen környezet várhat majd a szereplőkre. A megkérdezett marketingszakértő magyarázata szerint a növekedés három tényezőnek köszönhető, ezek: az aktív vásárlói bázis, a vásárlási gyakoriság és az átlagos megrendelési érték változása.
Az aktív vásárlói bázis esetében már hosszabb ideje érezhető a növekedési plafon hatása. Ennek ellenére sokan úgy gondolták, hogy a koronavírus miatt bevezetett intézkedések és a lakossági fegyelmezettség az online vásárlást mellőzők táborát is a webáruházak felé terelik, így jelentősen nőhet a vásárlói bázis. Nem így lett, csupán 80 ezer új belépő érkezett a GKI Digital és az Árukereső kutatása szerint.


A vásárlási gyakoriság továbbra is a növekedés mozgatórugója. Az aktív vásárlók átlagosan 15,5 rendelést adtak le 2020-ban, ami 18%-os javulás a megelőző évhez képest. A meglepetést azonban az átlagos megrendelési érték szolgáltatta. Ez a mutató a korábbi években nagyjából az infláció mértékével megegyező mértékben tudott nőni, a tavalyi évben azonban 20%-os emelkedést láttunk. Ezek a számok együttesen képezik a 45%-os növekedést.


Látható azonban, hogy a kosárérték kiugrása nehezen tartható, vagy nem növelhető jelentős mértékben. Az idei évben az e-kereskedőket nagyon komoly kihívás elé állítja a tavalyi bázis, a növekedés szinte lehetetlen küldetésnek tűnik ebben az évben. Ennek ellenére a részeredmények nagyon biztatók, sokan az online piac 10%-ot megközelítő növekedésére számítanak. A legfontosabb kérdés azonban az, mi várható a jövőre és a következő években.


Nem megkerülhető a július 1-én bevezetett áfaszabály-módosítás. A korábbi gyakorlat szerint minden egyes kereskedőnek annyiféle módon kellett adóznia, ahány országban értékesített. Mondani sem kell, mekkora adminisztratív terhet rótt ez a vállalkozásokra, különösen abban az esetben, ha kisebb erőforrásokkal voltak kénytelenek gazdálkodni. Az új áfaszabály szerint mostantól a kereskedőnek csupán a bevallás terhét kell vállalnia, a a befizetett összeg továbbítását már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal végzi a jogosult országok felé.


A marketingszakértő szerint ez nagyban segíti majd a hazai vállalkozások megjelenését a külföldi piacokon. Ez azért is fontos, mert egyelőre nagyon kevés magyar tulajdonú vállalkozás tudott részesedést szerezni a külpiacokon. Példaként említhetők az Extreme Digital külföldi webáruházai, mint az edigital.hr, edigital.sk vagy edigital.bg, de nem jellemző, hogy a hazai kereskedők több országban is jelen tudnak lenni. Az ellenkezője viszont annál inkább, hiszen a Magyarországon működő 15 legnagyobb webáruház közül csupán kettő magyar tulajdonú.
 

Közélet:
Abony   
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

A járvány miatt már a lakásfelújítás is online zajlik

Hogyan csökkenthetjük a kiadásainkat, ha padlófűtésre váltunk?

Természetes fájdalomcsökkentő készítmények, amelyek kevésbé ismertek

Miből áll egy Aviva tanfolyam?

Két egészséges zöldség, amit vétek kihagyni nyáron

Tanfolyamok folyamatosan

Tanácsot adunk, hogyan vásárolj bútorokat az interneten

Kerti grill és partisátor nem hiányozhat egyetlen kertből sem

Itt egy figyelemre méltó barber shop az Allee közelében

4 színpompás szegélynövény, amivel díszítheted a kertet!

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek van már védettségi igazolványa?
   
 Van, mert beoltattam magam 
 Van, mert átestem a COVID-on 
 Beoltattam magam, de még nem kaptam meg 
 Nincs, mert még nem oltattam be magam 
 Nincs, és nem is akarom, hogy legyen!  
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok