Mi Abonyunk - Két egészséges zöldség, amit vétek kihagyni nyáron
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8079, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2021.07.18. 08:13

Az idényzöldségek vásárlásának és fogyasztásának fontosságát, nem lehet elégszer hangsúlyozni. Vásárlásukkal a helyi termelőket támogathatjuk, valamint, nem elhanyagolható szempont azt sem, hogy nem kell több ezer kilométer távolságra utaztatni, mesterséges szerekkel és fénnyel érlelni a betakarított zöldségeket.


A szezonális zöldségek természetes körülmények között teremnek, így jellemzően magasabb a tápanyag és vitamin tartalmuk, valamint frissebbek és ízletesebbek is, mint üvegházban nevelt társaik. Magyarország hátul a zöldség és gyümölcsfogyasztás tekintetében, ha az EU országait vizsgáljuk, talán nem kell részletezni egészségügyi szempontból mekkora probléma ez.
Cikkünkben két olyan tápanyagokban gazdag zöldséget mutatunk be, melyek változatosan elkészíthetők és rendkívül egészségesek. Lássuk először a padlizsánt, melynek nyáron érkezik el a szezonja!


A padlizsán vagy tojásgyümölcs a burgonyafélék családjába sorolható. Délkelet-Ázsiából származik, innen jutott el Európába és a Földközi-tenger vidékére az arabok közvetítésével.
A padlizsán B1, B6, és C-vitamin, valamint ásványi anyag tartalma is magas, magnéziumban, káliumban, és foszforban is gazdag. Kitűnő rostforrás, mely karbantartja az emésztő és a keringési rendszert is, valamint a vérnyomásra is kedvezően hat. Az emésztőrendszerben gyulladáscsökkentő hatást fejt ki, valamint szerepet játszhat egyes szív és érrendszeri megbetegedések megelőzésében is.


A mediterrán és a balkáni konyhaművészetben is meghatározó alapanyagnak számít, minden nemzetiségnek meg van a saját padlizsán alapú nemzeti étele, ilyen a franciáknak a ratatouille, a görögöknek a muszaka, vagy a szerbeknek az ajvár.


A padlizsán az előbbieken túl elkészíthető töltve sütőben sütve, grillezve, főzelékként vagy levesként. A főzéshez mindig olyan padlizsánt vásároljunk, vagy, ha saját magunk termesztünk padlizsánt, olyat szedjünk le, aminek szép fényes a felülete, tapintásra pedig kemény. A barna foltos, ráncos, puha termések keserűek.


Cikkünk további részében egy olyan zöldség pozitív hatásait mutatjuk be, amely egész évben kapható, rengeteg magyar ételben szerepel és nyáron takarítják be. A vöröshagyma termesztése nagy múlttal rendelkezik hazánkban, az eredetileg Közép-Ázsiából származó növény, amellett, hogy rendkívül ízletes, számos gyógyhatással is rendelkezik.


Jellegzetes, aromás ízét és illatát a benne található kénvegyületeknek köszönheti, kénvegyületek mellett jelentős mennyiségben tartalmaz B1, B2 és C-vitamint, vasat, kalciumot, káliumot, jódot, cinket és szelént.


A népi gyógyászatban régóta alkalmazzák légúti és hurutos betegségek kezelésére, mivel a benne található illóolajak segítenek a légutakban lerakódott nyák fellazításában, az orrdugulás csökkentésében. Segít enyhíteni a megfázás tüneteit, valamint növeli a szervezet ellenálló képességét is.


Az előbbieken túl a magas vérnyomás, valamint emésztőrendszeri betegségek kezelésére is használták. A vöröshagyma nyersen fogyasztva, segít csökkenteni a koleszterin szintet, a belőle készített kivonatot pedig a szívroham kockázatának csökkentésére, valamint az érelmeszesedés megelőzésére ajánlják.


A vöröshagyma dinsztelve gyakori alapja a magyar konyha ételeinek, de természetesen frissen is fogyaszthatjuk, grillezhetjük más zöldségekkel, vagy ízletes levest főzhetünk belőle. A húsvéti időszakban héját is hasznosíthatjuk, igaz nem étkezési céllal, hanem a tojások természetes festésére!


  

Közélet:
Abony   
 0 Hozzászólás   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlott cikkek:

Chliievő verseny

Magyar Bál

Adventi gyertyagyújtás

Adventi gyertyagyújtás

Kinizsi szoboravató

Sportbál

Magyar Kultúra Napja

Szilveszter a Főtéren

Tarka tér

Rózsaszín séta

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek van már védettségi igazolványa?
   
 Van, mert beoltattam magam 
 Van, mert átestem a COVID-on 
 Beoltattam magam, de még nem kaptam meg 
 Nincs, mert még nem oltattam be magam 
 Nincs, és nem is akarom, hogy legyen!  
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok