Mi Abonyunk - Komposztálás egyszerűen!
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8084, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2021.07.05. 10:30

A komposztálás több szempontból is hasznos tevékenység. Egyrészt környezetbarát módon szabadulhatunk meg a szerves hulladékoktól, másrészt a kertünk számára hasznos komposzthoz juthatunk, aminek számos pozitív tulajdonsága van.

A komposztálás egy olyan folyamat, melynek során a szerves anyagok lebomlanak, és tápanyagban, illetve humuszban gazdag komposzttá alakulnak. Ezzel az anyaggal jelentősen javíthatjuk a talajt.
Ahhoz, hogy a komposztálás sikeres legyen, pár egyszerű szabályt kell betartanunk. Komposztálót készíthetünk magunk is, de készen is kapni fából vagy műanyagból készült komposztálót.

A komposztáló helyének kiválasztása legyen az első lépés. Lehetőleg félárnyékos, félreeső helyet keressünk a komposztáló számára, ahol elég levegőt kap. Bár sokan hiszik, hogy az is elég, ha egy gödröt ásnak, és abba halmozzák a szerves anyagokat, ezzel a módszerrel azonban nem bomlani fog a szerves anyag, hanem rohadni, mivel nem jut elegendő oxigénhez.

A következő lépés a komposztálandó anyagok megválogatása. Vannak tiltott anyagok, melyek alkalmatlanok a komposztálásra, és olyanok is, melyek kiválóan komposztálhatóak.

Komposztálható anyagok:

- Konyhai hulladékok: a konyhai előkészítés során keletkező növényi hulladékok, mint például a gyümölcs és a zöldség maradékai, de az összetört tojáshéj, kávézacc, tea-filter tartama is kiválóan alkalmas a komposztálásra. Az elhervadt vágott virág, és az elszáradt cserepes növények is a komposztba kerülhetnek
- Kerti hulladékok: a kerti munkák során nagyon sok növényi hulladék keletkezik, mint például az elnyílt virágok, lehullott gyümölcsök és zöldségek, vagy a fűnyesedék, de a komposztba tehetjük az ágakat, a gallyakat, a falombot, vagy akár a kerti gyomokat is.
- Egyéb hulladékok: kis mennyiségben és kicsire aprítva akár a papír és a karton is a komposztba kerülhet, de akár az olyan fa tárgyak is, melyek kezeletlen fából készülnek, vagyis nem szennyezettek, lakkozottak vagy festettek.
- Egyéb anyagok: szintén gazdagíthatjuk a komposztot egyéb szerves anyagokkal, mint például a haj, a köröm, vagy a fahamu.

Nem komposztálható:

- Főtt ételek maradéka: hiába szerves anyag, az ételmaradék nem kerülhet a komposztba. Sem a hús, a hal, a mártások vagy a levesek maradéka, de a kenyér és csont sem.
- A nem szerves hulladékok semmi esetre sem kerülhetnek a komposztba, tilos az üveg, a fém, a műanyag, a színes újság, a pelenka vagy a porzsák tartalmát a komposztba tenni.
- Veszélyes anyagok: a komposzt egy biológiailag lebomló, és felhasználandó anyag, így a fáradt olaj, használt sütőzsiradék, vegyszer, festék, elem, növényvédő szer, gyertya maradék komposztba szórása egyenesen tilos.
- Lebomlónak nevezett bevásárlószatyrok: azt gondolnánk, hogy mivel lebomló anyagról van szó, így szerves anyag, de az ilyen szatyrok is műanyagból készülnek, nem bomlanak, csak elporladnak.

Ha szívesen olvasnál további ötleteket, kertészkedéshez, a háztartás vezetéséhez vagy éppen a lakberendezéshez, látogass el a Bezs.hu-ra!

Kép forrása: Pexels.com
  

Közélet:
Abony   
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?

Chili Parádé Abonyban

Értékőr: 45 éve hunyt el Cselényi József Abony Város posztumusz díszpolgára

Meseterápia

Kipp Kopp koncert

Nagyszabású kúriafelújítási program Abonyban

Pecsenye Parádé eredmények

Moziklub

Versek a cipősdobozban

Chliievő verseny

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön melyik képviselőjelöltre szavazna az 8-as választókerületben?
   
 Tóthné Somodi Ildikó VFE 
 Dr. Egedy Zsolt Mihály Független 
 Sáfránné Baranyi Beatrix Fidesz- KDNP 
   
Eredmény
Programok

A sarokkanapé, a kis lakások megmentője

Azok, akik kis lakásban élnek, pontosan tudják, hogy minden egyes ...

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok