Mi Abonyunk - Súlyos terhet jelent az iskolakezdés
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2015.08.08. 12:55

 

Százezer forintnál is magasabbra rúghatnak a szeptemberi tanévkezdés költségei egy átlagos kétgyerekes családban, ezért a hátralévő szűk egy hónapban alaposan körül kell nézni, hol éri meg beszerezni a szükséges tanszereket. Jó hír a szülőknek, hogy az idén már nem kell előre kifizetni a tankönyvcsomagokat, sőt még többen kapják majd ingyen a kiadványokat, a családok iskolakezdési terheinek könnyítése érdekében pedig már augusztus végén elutalja az állam a szeptemberben esedékes családtámogatási ellátásokat.


Egy hónap sincs hátra a nyári szünetből, így a gyerekes családok programjából már nem hiányozhat az iskolakezdésre való készülődés. Mindez komoly költségvetési tervezést is jelent, a tankönyvcsomag mellett ugyanis füzeteket, tollakat, színes ceruzát, rajzfelszerelést is venni kell, sőt kiderülhet, hogy az elnyűtt iskolatáska vagy épp a tornacipő is megérett a cserére.

Kemény tízezrek

A köztévé összeállítása szerint legkevesebb 40, de akár 70 ezer forintba is kerülhet egy gyerek beiskolázása, még úgy is, hogy többen kapják ingyen a tankönyvet. A legdrágább tétel az iskolatáska, amelynek ára 7-8 ezer forintnál kezdődik, de a márkásabbakért akár 36 ezer forintot is elkérhetnek. Füzetet már 40 forinttól lehet venni, ám a jobb minőségű, színes, mesefigurás darabokért már 300 forintot kell kiadni. A ceruzák, filctollak, festékek között szintén van pár száz forintos és többezres árkategóriába eső is, egy gyerek induló csomagja így minimum 15 ezer forintra jön ki. Ehhez adódik még az átlagosan a 12 ezer forintos tankönyvcsomag, plusz a havi 6-9 ezer forintos menza, vagyis a „számla” vége akár a 72 ezer forintot is elérheti.

A család anyagi terheit tovább tetézheti az iskolán kívüli foglalkozások, így a délutáni szakkörök, sport- vagy művészeti tanfolyamok tagdíja, és sok iskolában tanévkezdéskor szedik be az osztálypénzt is. Erről amúgy nem árt tudni, hogy bár sok helyen kötelező jelleggel kérik, a jogszabály szerint csak önkéntes alapon szabad osztálypénzt szedni, vagyis a szülő visszautasíthatja, ha úgy érzi, hogy ez már nem fér bele a családi költségvetésbe.

Tankönyvek: igazolni kell a rászorultságot

Jelentős segítség a családoknak az ingyenes tankönyvellátás bevezetése, amely a most következő tanévben már három évfolyamot érint, az 1., 2. és 3. osztályt. Az általános iskola felsőbb évfolyamain és a középiskolában maradnak a rászorultsági alapú támogatások, így például a hátrányos helyzetűek, a három vagy annál több gyermeket nevelő családok gyerekei szintén térítésmentesen kapják a könyveket. Tudni kell azonban, hogy míg az első három évfolyamon automatikus az ingyenesség, a felsőbb éves rászorulóknak már igazolniuk kell a jogosultságukat. Ha ezt október 15-ig elmulasztják, nekik is fizetniük kell.

A könyvcsomagok ára egyébként a fizetős diákoknak is egyre kedvezőbb, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) kísérleti könyvei legalábbis jóval olcsóbbak, mint az eddig forgalomban lévők. Egy könyvcsomag ára átlagosan 12 ezer forint, de a gimnáziumokban, kiváltképp a nyelvi tagozatokon bizony 20 ezer fölé is rúghat a végösszeg. Különösen az idegen nyelvi tankönyvek drágák, ezek között van, ami önmagában 2-3 ezer forint.

A tankönyvek árát szeptember 15-ig kell befizetni, ami könnyebbség a korábbiakhoz képest, hiszen tavaly például már augusztus közepén kérték a szülőktől a pénzt, miközben amúgy sok diáknak még hónapokkal a tanévkezdés után sem volt miből tanulnia. Volt, ahol még félévkor is hiányoztak könyvek az iskolákból. A köznevelési államtitkár ígérete szerint most nem lesz késés, Czunyiné Bertalan Judit azt mondta: augusztus 25-ig az összes iskolába kiszállítják a könyveket. A szülők kérhetnek részletfizetést vagy halasztást.
Augusztusban érkezik a kifizetés

'A szeptemberi tanévkezdésre való tekintettel idén előrébb hozzák az alanyi jogon járó családtámogatási ellátások kifizetését' – ezt Novák Katalin családügyi államtitkár jelentette be tegnap. Mint mondta, a szeptemberben esedékes családi pótlék, gyes és gyermeknevelési támogatás augusztus 27-ig mindenkinek a számláján ott lesz, vagy postai értesítőt kap róla. Novák Katalin hangsúlyozta: tudják, hogy a korábbi utalás nem oldja meg a tanévkezdés minden problémáját és nehézségét, ugyanakkor a családok anyagi terheinek csökkentését célozza a kormány több intézkedése is, például az ingyenes gyermekétkeztetés bölcsődei és óvodai kiterjesztése. – A különböző intézkedések egy kétgyermekes családnál az étkeztetés esetében nagyjából havi 15 ezres, a tankönyvek esetében pedig tízezres nagyságrendű pénzügyi segítséget jelentenek – tette hozzá.

A munkáltatótól is lehet segítséget kérni

Ahol tud, az önkormányzat is besegít: Debrecenben például évek óta adnak iskolakezdési támogatást a rászoruló családoknak: egy gyereknél 4300, többnél hatezer forintot lehet igényelni. A családok a munkáltatótól is kérhetnek segítséget: a családi pótlékra jogosult szülő és a vele egy háztartásban élő házastársa is igényelhet iskolakezdési támogatást. Ezt a béren kívüli juttatást a munkáltatótól utalvány formájában lehet megkapni, egyszerre akár mindkét szülőnek. A maximálisan adható összeg az idén a minimálbér 30 százaléka, vagyis 31 500 forint, amiből tankönyveket, taneszközt és ruhát vásárolhatnak az érintettek. Fontos: nem minden boltban kötelesek elfogadni az utalványt, ezért érdemes előre tájékozódni, hogy az adott üzletben fizethetünk-e vele.

Jön a kötelező testnevelés

Az ingyenes tankönyvek kiterjesztésén túl a tanév fontos változása lesz, hogy mostantól az általános és a középiskolák összes évfolyamában kötelezővé válik a mindennapos testnevelés. Többeket érintenek a 2013-ban bevezetett kerettantervek is: a ősztől az 1–3., az 5–7. és a 9–11. évfolyamon már ezek alapján kell tanítani. A szakképző iskolák nyári fenntartóváltása nyomán pedig több mint 300 tanintézmény új irányítás alatt kezdi meg az évet: ezek mostantól a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) helyett a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) fennhatósága alá tartoznak, és a várakozások szerint visszakapnak némi gazdálkodási önállóságot is.

Fizetésemelés a tanároknak

A tanárok életébe is változást hoz az ősz: átlagosan 3-4 százalékkal ismét emelkedik a fizetésük, ami bruttó 6 és 18 ezer forint közötti pluszpénzt jelent. Lapunk számításai szerint ősztől Pedagógus I. kategóriában végzettségtől és a pályán töltött évek számától függően 144-től 346 ezer forintig terjednek majd a fizetések, míg a Pedagógus II. kategória illetményei 257 és 387 ezer forint között alakulnak a következő tanévben. A mesterpedagógusok 342–463 ezer forint közötti bruttó bérre számíthatnak, míg az életpálya csúcsát jelentő kutató tanári szinten pedig 377-től 501 ezer forintig terjedő fizetések várhatók. A pályakezdő gyakornokok illetménye középfokú végzettség esetén 121 ezer forint lesz, a főiskolai végzettségűek 171 ezer forintot kapnak, az egyetemet végzettek pedig 189 ezer forintot.

Az első hosszabb pihenésre másfél hónapot kell várniuk a diákok és tanáraiknak: október 22. lesz az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap, majd legközelebb csak november 2-án kell újra beülni az iskolapadba. A téli szünet december 19-én kezdődik, és 2016. január 3-ig tart.

 

Forrás: OPH, IDE kattintva

Oktatás:
Iskola   
 0 Hozzászólás   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlott cikkek:

A pedagógusnap margójára

Biztonságos lesz az érettségi lebonyolítása

Mesebeli várak és kincses bányavárosok a Felvidéken - Itt jártak a somogyisok

A csoda folyatódott: 52. évfordulós osztálytalálkozón ünnepelte az osztály Katona Csöpi néni 90 szülinapját

Így épül a kézilabda pálya a Gyulai suliban

Búcsúzik a gimnázium igazgatónője

Augusztus végén érkeznek a szeptemberi családtámogatások

2,5 milliárd forintot kapnak hangszervásárlásra a zeneiskolák

Megint parkolj hülyén

A gyógypedagógus hiány ellen küzdenek Abony térségében

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok