Mi Abonyunk - Szülők iskolája Kocséron
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

tyb - 2015.07.14. 21:11

Mielőtt bárki kijelentené, minek ez, hiszen szülőnek lenni olyan egyértelmű dolog, tegyük a szívünkre a kezünk! Nézzünk a tükörbe és gondolkodjunk el azon, hányszor éreztünk bizonytalanságot, tehetetlenséget,tanácstalanságot,vagy kívántuk, bárcsak visszaforgathatnánk az idő kerekét, amellett a sok örömteli pillanat mellett, amit szülőként megélünk!


Bizony a szülői lét még sem olyan egyszerű! Erre bizonyíték, hogy június 10-én, pénteken délután 5 órakor szép számban (20 szülő, többségében anyukák és két szülőpár.) gyülekeztünk az iskola egyik tantermében kérdésekkel, problémákkal a tarsolyunkban.

Meghívott vendégünk Neszt Judit fejlesztőpedagógus, tréner és coach a Kecskeméti Főiskola Pedagógiai-Pszichológiai Intézetének mestertanára, számos a gyermeknevelésről szóló publikáció szerzője volt.

Rövid bevezetőjében leszögezte: igenis tanulható az, hogyan legyünk jó szülők.
Közkívánatra egyből a közepébe vágtunk. A hozott kérdéseinket, problémáinkat lapra írtuk, összegyűjtöttük és sorra végig vettük, hogyan kezelhetjük, hogyan előzhetjük meg azokat.
Élénk beszélgetés vette kezdetét, ahol kiderült kisgyermeket nevel a többség. Ez nagyon szerencsés, hiszen így ők még jó időben vannak a jó példák bevezetéséhez, a megelőzéshez.

Lássuk, melyek az alappillére: bizalom, rendszeresség, következetesség
A kisgyermekkor meghatározó. A fenti három pillér biztosítja a gyermek egészséges fejlődését, a szülővel való megfelelő kapcsolat kialakulását. Nagyon fontos, hogy nyugodtak legyünk, maradjunk. A problémákat közösen próbáljuk megoldani a gyermekkel. Ha büntetni kell, azt következetesen, ott helyben tegyük meg. Indulatból soha ne cselekedjünk! Ugye milyen egyszerű?!

A pénteki bemelegítő nap után a bátrabbakkal szombat délután (07.11-én) is folytattuk a „munkát” a kocséri iskolában. A pénteki inkább beszélgetős nap után a szombati munkásabban telt. Judit most főként minket dolgoztatott. Előkerültek a tréningek elmaradhatatlan kellékei: a papírok, a filctollak, a színes lapok. Létszámban kicsit megfogyatkozva, de töretlen jókedvvel ültük körbe a termet.
Kis csoportokban a gyermekneveléshez kapcsolódó kérdéseket jártuk körbe. Nagyon életszerű, legtöbb család esetében előkerülő kérdés: mit csináljon a szülő, ha a gyermek nem jön enni? – hányszor szóljon, ki szóljon, mit mondjon, mit tegyen vagy éppen mit ne tegyen. Értékes válaszok születtek. Judit adott további ötleteket, hogy mi az ami segít és mi az amit kerüljenek a szülők.
Színskála segítségével szülői, gyermeki érzelmeket, érzéseket azonosítottunk. Jólesően nyugtáztuk, hogy azért a pozitív érzések vannak inkább jelen a gyermeknevelésben is. Igaz bőven van még mit fejleszteni elsődlegesen önmagunkban. Ehhez is kaptunk segítséget.
Judit kedves, empatikus gondolkodása révén a szülők megerősítést kaptak, hogy a gyermeknevelés bár egyszerűnek hangzik az élet egyik (vagy talán) legnagyobb kihívása. És mindemellett tanulható! Ma már remek módszerek és nagyszerű szakemberek vannak, akik segíthetnek ha a szülők elakadnának. És ez olykor-olykor meg is esik a legtöbb szülővel. Néhány könyvet is megemlített ami hasznos és segítségünkre lehet: Eric Berne – Emberi játszmák, F. Várkonyi Zsuzsa – már 100x megmondtam.
Köszönjük Juditnak – a Legyünk Kocsér Jó Gazdái csoport nevében - ezt a két nagyszerű napot, a nyitottságát, amelyet magával hozott. A sok értékes meglátását, melyből mindannyian töltekezhettünk. Judit ezt a programot számos településre elvitte már. Kecskeméten többször szervezték, alkalmanként 10-15 ember ment el. A kocséri létszámot nagyon jónak értékelte és mi is!!!
Köszönjük mindenkinek aki időt és energiát szánt arra, hogy ezen a programon részt tudjon venni. És számos egyéb feladatát, programját emiatt háttérbe szorította. Bízunk benne, hogy hasznos volt és segítséget is nyújtott. A cél nem volt más: tudást adni, beszélgetni, segíteni. Ha ezt elértük köszönjük!
Judit jól érzete magát nálunk, örült a csoport aktivitásának. Felajánlotta, hogyha szeretnénk ismét jön és folytathatjuk! Sok értékes, hasznos mondandója lenne még számunkra rövidebb vagy hosszabb tréning formájában is. Mi úgy gondoljuk, hogy folytatni fogjuk!

Vinczéné Sápi Mária
Dávid Krisztina
Legyünk Kocsér Jó Gazdái

Közélet:
Kocsér   
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?

Chili Parádé Abonyban

Értékőr: 45 éve hunyt el Cselényi József Abony Város posztumusz díszpolgára

Meseterápia

Kinizsi színházi előadás

Nagyszabású kúriafelújítási program Abonyban

Pecsenye Parádé eredmények

Moziklub

Versek a cipősdobozban

Kipp Kopp koncert

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok