Mi Abonyunk - Isten éltesse Varga János Olimpiai Bajnok birkózót 75. születésnapja alkalmából!
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8079, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2014.10.22. 09:30

Lapunk, Olvasóink, és Abony város valamennyi lakója nevében sok szeretettel kívánunk Varga János Világ- Európa és Olimpiai Bajnok birkózónak boldog születsénapot! A Jó Isten éltesse még nagyon sokáig mindenki Jani bácsiját, az Abonyi Birkózó Club tiszteletbeli elnökét, jó erőben és egészségben! Jani bácsi országos élő legenda!

 

A Magyar Birkózó Szövetség honlapján az alábbi írással emlékeznek meg róla:

EZZEL AZ ÍRÁSSAL KÖSZÖNTJÜK A 75 ÉVES VARGA JÁNOST. A magyar birkózás élő legendája hatszor állhatott fel a világbajnoki dobogóra, két aranyérme közül az elsőt (Helsingborg, 1963) még szabadfogásban, míg a másodikat (Edmonton, 1970) már kötöttfogásban nyerte az 57 kilogrammosok súlycsoportjában, és ehhez két ezüst, és két bronz is társul. Az 1968-as mexikói olimpián bajnoki címet szerzett. Kétszer győzött az Európa-bajnokságon. Kötöttfogásban tízszeres, szabadfogásban ötszörös magyar bajnok. Beceneve Ramszesz, amelyet Polyák Imre adott neki, mondván, hogy hasonlít az egykori fáraóra. Tény, hogy Varga János is uralkodott. A szőnyegen.

Korábbi cikkünk IDE kattintva, tavalyról


Utak a sikerekhez

„Annak, hogy az ember eljusson az aranypillanatokhoz, az alapvető feltétele: kimeríthetetlenül kell edzeni, dolgozni. Én állandóan dolgoztam, ráadásul ennek az egésznek a lélektani oldalát is figyelembe kell venni. Az ember legyen meggyőződve arról, hogy minden munkát elvégzett, és ha így van, akkor a dolgok a helyükre kerülnek. Velem nagyon ritkán fordult elő, hogy ne azt az eredményt értem volna el, amiért megdolgoztam, vagy amit elterveztünk. Szabad- és kötöttfogásban is birkóztam, szabadban egyetlen ponttal csúsztam le a világbajnoki címről 1961-ben, amikor világbajnoki újonc voltam. Az iráni Szajpur a 12 perces mérkőzésidőből az utolsó kettőben csak bekkelt, és egy ponttal megnyerte a légsúlyú döntőt ellenem, mert a bírók nem léptették le. A teljes képhez hozzátartozik, hogy az előző évben eltört a kezem, de a Sportkórházban egy aranyos doktornő – többek között – forró paraffin-pakolással segített abban, hogy meggyógyuljak. Edzettem is ezután rengeteget, és ’61-ben mind szabad-, mind kötöttfogásban megnyertem az országos bajnokságot. Akkoriban kiskatona voltam, 21 éves, és Matura Mihály a teljesítményemet látva azt mondta nekem: „Te jössz a világbajnokságra, Jokohamába.” A Japánban szerzett ezüstérem után jött még egy vébé-bronz Toledóban 1962-ben, akkor is szabadfogásban versenyeztem. Szóval ezek még nem voltak aranypillanatok, de nagyon szorosan hozzátartoztak azokhoz a nagy és „aranyos” eseményekhez, amelyeket kötöttfogásban éltem át.”


Helsingborg hőse
„ Svédországban, Helsingborgban olyan magabiztosan nyertem meg a világbajnokságot 1963-ban, mint egyetlen világversenyemet sem. A döntő fontosságú mérkőzésemet az olimpiai és világbajnok szovjet Oleg Karavajev ellen vívtam. Ezen a meccsen történt az emlékezetes mozzanat, körülbelül másfél perccel a vége előtt. Karavajev könyökfelütéses mögékerüléssel levitt, és nekiállt forgatni. Belebillentem, és hirtelen nagy roppanás hallatszott a bordáim környékéről. Megyek az edzőmhöz, Szilvásy Miklóshoz, mondom neki: Miklós bátyám, baj van. Erre ő a krákogós hangján visszaszólt: világbajnok akarsz lenni? Hát persze, válaszoltam, Szilvásy a fejével a szőnyeg felé intett, és annyit tett hozzá: „Nézd, ott vár rád az a pali, panaszfelvétel majd a meccs után lesz.” Most mit csináljak, gondoltam, a mester ezt mondta, olimpiai bajnok, hát nyilván tudja, mit beszél, nem adhatom fel csak úgy. Visszamentem a szőnyegre – a sérült bordám miatt csillagokat láttam a fájdalomtól –, rángattuk egymást, borzalmasan erős pali volt, de az utolsó percre már szétráztam, alig élt, és csak arra ügyeltem, nehogy véletlenül valamilyen akcióval meglepjen, de hát semmit sem tudott csinálni. Megszereztem a világbajnoki címet, és a későbbi vizsgálat kiderítette, hogy az aranyéremnek ára volt: eltörött a bordám.”

 


Edmontoni csemege
„Szintén aranypillanatként emlegethetem azt, amikor az edmontoni kötöttfogású világbajnokságon – ez már 1970-ben történt, abban az évben Európa-bajnok is lettem 57 kilóban – a japán ellenfelemet levittem, befogtam a dupla jármot, ő meg felállt velem. No, akkor én a dupla járommal együtt csináltam vele szaltót, eldobtam, és tus lett a vége. Az ellenfelem azóta is emlegeti, hogy ő még ilyet nem látott. Nem mellesleg Kanadában szintén világbajnok lettem.”
Hány az óra, Jani bátyám?


„Irdatlan mennyiséget dolgoztam, és többek között ennek köszönhetem, hogy annyira laza voltam, hogy a lábaimat a nyakamba tudtam rakni. Edzésen olyan kunsztokat is bemutattam, hogy két kézzel, ülőtartásban felhúzódzkodtam a kötélre – a lábamat olyankor derékszögben tartottam – aztán amikor felértem a kötél tetejére, az egyik karomat derékszögbe hajlítva tartottam magam, a másik kezemmel elengedtem a kötelet, és a szabad kezemet laza mozdulattal magam elé emeltem, látványosan a karórámra néztem, vajon mennyi idő van hátra az edzésből. A többieket ez a „poén” határtalanul felbosszantotta, és elhangzottak a „gyere le, különben agyonverünk”-féle kedélyes fenyegetések. Edzőként, még a nyolcvanas évek végén is képes voltam ezt a mutatványt megcsinálni.”

 

Sport:
 3 Hozzászólás   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlott cikkek:

A mai napon a szenior labdarúgóké volt a főszerep Abonyban

Fitten, egészségesen!

Tárt kapus program

Tárt kapus program a Fergeteg Triatlonnal!

Gyere Te is tritalonozni!

Futókör átadó

Télen is tárt kapus programok

Gyere te is tiratlonozni!

Geyre, szeretettel várunk tárt kapus programjainkra!

Gyere, mozogj velünk!

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
birkozas

Sovany -

2014.10.23. 16:26:50

{#emotions_dlg.loveheart}Janika" " Boldog  szúlinapot kivanok.  es meg naggyon  sokatt erjel  meg "ERŐBEN  EGESZSEGBEN  BOLDOGSAGBAN.  whit love   Kőver Jozsef.                                                                                                                                                          

Nagyon szomorú vagyok!

kotivi -

2014.10.23. 09:08:23

Ez ma Abony!

Volt a választás, többen kommenteltek, marták egymást mert ma ebből áll a napi élet.

Elcsittul a politikai aktivitás, lenyugszanak a kedélyek, "megszűnik az élet".

Hiába vannak fontos események mint pl. többszörör világbajnokunk születésnapja, kit érdekel?

Ez ma Abony!

Isten éltessen Varga János!

János!

ketila -

2014.10.22. 14:52:04

Itt kívánok nagyon boldog szülinapot!

Remélem emlékezel még a régi szép napokra, hogy egy kicsit nagyképű legyek az 50-es években mint volt edzőtársad Sanyibácsinál, üdvözöljelek.


Szavazás
Önnek van már védettségi igazolványa?
   
 Van, mert beoltattam magam 
 Van, mert átestem a COVID-on 
 Beoltattam magam, de még nem kaptam meg 
 Nincs, mert még nem oltattam be magam 
 Nincs, és nem is akarom, hogy legyen!  
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok