Mi Abonyunk - Isten véled abonyi téglagyár! Megszólal az egykori építésvezető
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8066, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2013.09.29. 22:06

A cikk a Heti Hírek régiós újság következő heti nyomtatott lapszámában jelenik meg nyomtatásban.- Tisztelgés az egykori abonyi téglagyár előtt- Minap olvasom az újságban: „Bontják a téglagyárat.” Mármint az abonyit. Megdöbbentett a hír, hiszen egyik legkedvesebb munkám éppen a téglagyári rekonstrukció volt, amiket akkor, építőiparosként 1970-1992 között „elkövettem”. Ennyi év távlatából nem emlékszem az esztendőre, de úgy rémlik, hogy 1978-79 táján lehetett, hogy akkori „gazdám”, a debreceni székhelyű, Kelet-Magyarországi Vízügyi Építő Vállalat Ceglédi Építésvezetősége kapta az abonyi munkát. Addig több feladatot is elvégeztünk Cegléden: városközpont csapadékcsatornája, társasházak alapozása, közműbekötések, víztározó medence, stb. Ezeknél a munkáknál főleg abonyi emberek sürgölődtek. Jól emlékszem Mádi Gyuri kubikos brigádjára, az ács Rimóciakra, stb. A kissé zaklatott természetű ifjonc Retkes Gabira (?) is, aki megbízható kezelője volt az NDK-gyártmányú, fél-automatikus betonkeverő berendezésnek.

Ami az abonyi gyárat illeti a több, mint egy évig tartó munkáink keretében, a kornak megfelelő színvonalon működő, modern gyárat hoztunk létre. Nem csak a technológia lett új, hanem két szolgálati lakás is készült, miközben a régi gyár működését fenn kellett tartani. Ebben a feladatban egymásra voltunk utalva a gyári vezetéssel. Nagy „Bandi” gyárvezetővel, minden hét elején egyeztettünk a mezőtúri központot képviselő Mészáros Balázs főmérnök jelenlétében.

 Számos epizódot őrzök a helyi lakos Gazsovics Pistáról, aki művezetőként volt jelen az építkezés valamennyi fázisában. De emlékszem a gyári adminisztrációt kézben tartó, tűzrőlpattant, ragyogó fekete szemű Katikára is… A rekonstrukció tervezésekor 25-30 évre becsült agyag-vagyon elég jól teljesítette az elvárásokat. A vég, mégis csak beteljesedett…

S ahogy olvastam, a gyár már évekkel ezelőtt bezárt. Valamiféle „ átalakítás „ vette kezdetét.
Az építkezéskor készített felvételeimmel tisztelgek Abony egyik jelentős ipari üzemére.

Tóth Barna
 

Abony retro:
Abony   
 1 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Rejtélyes történetek kötődnek a Szapáry-kúria épületéhez

Napi extra retro mára

RETROOOOOO

100 éve történt: Fantasztikus olvasóink vannak

Ernő bácsi: A velünk élő történelem

Vajon ezen a télen látunk majd ilyet?

Hamarosan semmi sem marad belőle, élt 185 évet

Mészáros István így kezdte! Ma Abonyban van híres vendéglője

Régen volt, igaz volt: Hét éve, októberben

A Mazsihisz Lázár Jánosnak írt, hogy fel kéne újítani az abonyi Zsinagógát is....

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Privatizáció!

S.pataki -

2013.10.03. 10:09:21

Alkotni, megvalósítani valamit, szakmai pályafutásom során mindég kiemelkedő jelentőséggel bírt. A rombolás a megsemisités az nem az Én vénám. A töke hiányos Alföldi Téglaipari Kft. szabad prédává tette az Abonyi gyárat, más gyárral együtt, ahol őshonossá vált a téglagyártás. A Kft. a gyár Önállóságra való törekvését nem támogatta, és az erre irányuló kezdeményezést eredményesen szavaztatta le. A dolgozói részvények nem biztosítottak annyi voksot, az ellenszavazatok ellenében –érdekellentét,hiúság, féltés - hogy a törekvés célba tudjon érni.

Inkább eladták! Ez az amikor pénz után sóvárgó emberek vannak, döntenek.

Abony földrajzi fekvése igen kedvező volt, a biztos piac kedvezően hatott az értékesítésre, Pestmegyét a kelet- dél Magyarországi részt, tekintve. Felkeltette a ragadozók figyelmét, és étvágyát is a konkurens gyár felfalására. A gyár a (Vállalat) Kft.-én belül is az elvárásoknak megfelelően jól teljesített. Az éves elvárás 27 millió téglaegységgel szemben hiába, volt többlet azzal nem számoltak hivatalosan.

A gyár alapjaiban évente egy 30-32 millió téglaegységre alkalmas üzem volt, amit az adok-veszek során 60-80 millió téglaegységre sikerült felturbózni. Idegen kézben az iparág uralását a mértéktelen hatalom vágyat a világ pénzügyi válsága pillanatok alatt semmivé tette, vele együtt szült egy csomó szerencsétlenséget. Nem az Önállóságra, kiválásra törekvők bűne az, hogy ma az Abonyi gyár a megsemmisülését éli. A Kft.-én belül egy időben merült fel a kiválás gondolata a Hajdúnánási gyár vonatkozásában is. Ők elérték a céljukat, akik ma élnek és virulnak, átélték a nehéz időket, úgy mint a többi működő magyar tulajdonba lévő gyár. Privatizáció= volt-nincs! Eredmény egyike amit látok a kastélyszerű tornyos építmény az öregfákkal övezett b.tó partján, az egyik hazárd megyében.


Szavazás
Önnek van már védettségi igazolványa?
   
 Van, mert beoltattam magam 
 Van, mert átestem a COVID-on 
 Beoltattam magam, de még nem kaptam meg 
 Nincs, mert még nem oltattam be magam 
 Nincs, és nem is akarom, hogy legyen!  
   
Eredmény
Programok

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok