Mi Abonyunk - 25 évvel ezelőtt hunyt el Szerdahelyi János
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8066, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2013.08.29. 23:43

Az abonyi dalköltő dalának dallamára lépdelt a kormányzó lova egykoron.- A mai napon kaptam egy nagyon megtisztelő levelet, mely abonyi vonatkozású. Tisztelettel teszem közzé, a feladó kérésének megfelelően. Íme Szerdahelyi Csongor nekem címzett levele: " Tisztelt Főszerkesztő Asszony! Édesapám, Szerdahelyi János, tanár, zeneszerző Abony szülöttje, most 25 éve hunyt el. Abonyban temettük. Nagyon szép megemlékezés jelent meg róla a Magyar Nemzetben. Erre szeretném felhívni a figyelmét, hátha a város is ápolni tudná valami módon az emlékét. Ajánlom a figyelmébe a híradás mellékleteként a lap internetes változatában közzétett videót, amelyből kiderül, hogy a kormányzó lova Komárom visszatértekor a kéttornyú város szülöttje dallamának a ritmusára lépdelt. "– írja fia, Szerdahelyi Csongor, aki a Ferences Sajtóközpont igazgatója


Egyben szeretném felhívni valóban Abony város történelemkedvelő lakosságának figyelmét a fenti levélre, kérve segítségüket egyben az emlék ápolásában. Annál is inkább, mert országos hír is született a 25. évfordulóból. Íme: 


Immár 25 éve, hogy elhunyt Szerdahelyi János abonyi tanár, dalköltő, a Lesz, lesz, lesz… kezdetű közismert ének szerzője. Apai hatásra gyermekként kitanulta a nyomdászmesterséget, de „végül” győzött a zene iránti vonzalma, aminek már 5 éves kora óta saját hegedűjén hódolt; mesterét ráadásul igen hamar felülmúlta a muzikális fiatal. A zenei kiművelődés közben, 19 évesen felvették a debreceni egyetem matematika–fizika szakára (1925). Egyetemista társaival olyan együttest alapított, amellyel a debreceni mozik (némafilmek) hangulatát színesítették játékukkal, és amelyből finanszírozni is tudta tanulmányait – az „iskolapénzt” szüleitől fél év után nem is fogadta el. „ – írja a www.mno.hu


A teljes írás IDE kattintva olvasható

Az önéletrajz


Szerdahelyi János tanár, dalköltő Abonyban született 1906. június 7-én. Abony egykor rangos mezőváros volt, amelyről a nóta mondja: csak két torony látszik. Az egyik, a szép barokk Szent István-templom, ahol a születése utáni hatodik napon Jánost keresztvíz alá tartották. Cegléd és Szolnok közelsége miatt a település nemigen tudott fejlődni. A közélet mégis zajlott, és kenyeret adott idősebb Szerdahelyi Jánosnak, az egyetlen abonyi nyomda tulajdonosának, hiszen a két helybéli politikai lapot, a kormánypártit és az ellenzékit egyaránt nála nyomták. A Szerdahelyi-nyomda szerkesztőség és politikai klub is volt.


A gyermeket azonban nem a politika, és nem a nyomdászat érdekelte, hanem inkább a muzsika, bár kitanulta a nyomdászmesterséget is. A muzsika iránti vonzódását édesanyjának, Szrapkó Máriának köszönheti, aki igazi nótafa volt, remek memóriával. A fiú az akkor divatos nótákat szinte az anyatejjel szívta magába. Muzikalitását felfedezve édesapjától ötéves korában karácsonyára igazi hegedűt kapott, amelyet az egyik abonyi prímástól vásárolt. Hegedűtanárhoz is járt, de a mestert hamar felülmúlta.


A ceglédi gimnáziumban érettségizett és 1925-ben beiratkozott a debreceni tudományegyetemre matematika-fizika szakra. Ez még a némafilmek korszaka volt. Az abonyi fiatalember hamarosan a debreceni mozik, tánciskolák és bálok elsőhegedűse lett, saját, egyetemista társaiból verbuvált zenekarral. A muzsikálás nem ment a tanulmányai rovására, pedig elég sok idejét lefoglalta. Ugyanis szüleitől csak az első egyetemi félévre való beiratkozási pénzt fogadta el, tanulmányi és megélhetési költségeit ettől kezdve mindig maga muzsikálta össze.


A középiskolai matematika és fizika tanári oklevél megszerzése után megnősült, és 1932-ben az akkor alakult mátyásföldi Corvin Mátyás Gimnáziumban kezdte meg pedagógusi pályáját. A muzsika azonban továbbra sem szorult háttérbe. Azonnal megszervezte az iskola énekkarát és fúvószenekarát, s többek között a helybeli katolikus templomban előadták hazánkban talán az első modern hangvételű, ha nem is beat-, de esztrádmiséjét.


Mátyásföldön ismerkedett meg a Háry János népszínmű első Örzséjével, az akkor már országos hírű Nagy Izabella énekesnővel, és Cselényi József színművésszel, akik bátorították a nótaszerzésre. Fiatal tanárként beiratkozott a Budai Zenedébe, ahol zongorát és zeneszerzést tanult. Ebben az időszakban születnek első sikeres művei, a Három kislány ül a padon c. csárdás, amelyet Nagy Izabella az akkori Városi Színházban (a mai Vígszínház) mutatott be, majd nagy sikerrel énekelt a rádióban és felvették hanglemezre is. Ezzel a dallal majdnem egy időben írta a Rózsa, rózsa, sárga rózsa című nótát is. Mindkét dal versírója Heródek Sándorné.


Sikeresen próbálkozott a táncdal műfajjal is. Ismert tangói a Ma este ablakodban lesz egy búcsúlevél, a Mondja, mit csinál, ha fáj a szíve és Ne várjon többé engemet kezdetűek. Ezek akkoriban slágerek voltak. Operettet és daljátékot is írt. Kulinyi Ernővel közös alkotásuk a Csipkeálarc című operett, amit Debrecenben, Pécsett és az ország más városaiban is bemutattak. A Petőfi című daljátéka szintén Kulinyi Ernő verseire született. Ez utóbbi színpadi alkotás a visszacsatolt Kassáról indult hódító útjára. Az itteni Nemzeti Színházban volt az ősbemutatója aznap, mikor Horthy Miklós bevonult a városba, és a díszelőadáson a kormányzó és hitvese is megjelent.


A harmincas évek végén születtek szintén Kulinyi Ernővel közös, országszerte ismert hazafias dalai, a Lesz, lesz, lesz, a Kolozsvári kiskertekben és a Magyarok, magyarok, udvarhelyi magyarok.
Ezekben az években saját szalonzenekara volt, amellyel rendszeresen szerepelt a rádióban. Közben azonban nem lett hűtlen a tanításhoz sem. Mátyásföld után egy budai magániskolában, majd Újpesten tanított, illetve ez utóbbi helyen gimnáziumigazgató volt.


A háború után sokáig nem kapott Budapesten állást, így Balassagyarmaton, Vácott és Cegléden tanított, illetve Pest megyei szakfelügyelő volt. Bár az országos zenei vérkeringéstől így távol került, mindenhol legalább akkora energiát fektetett az adott közösség zenei életének fellendítésére, mint az intézmény igazgatására (Balassagyarmaton és Vácott is gimnáziumigazgató volt), vagy szaktárgyainak oktatására.


Egy balassagyarmati helytörténeti tanulmányban olvasható, hogy 1947 elején újból megalakult hivatalosan is a városi dalegylet: A karnagyságra Szerdahelyi János gimnáziumi igazgató, országos hírű dalköltő lett felkérve. A Dalegylet énekkarának próbái akkor az egyházközösségi kultúrházban folytak, a zenekaré pedig a gimnáziumban. 1948. február 1-jén a száz évvel korábbi forradalom és szabadságharc emlékére nagyszabású koncertet rendeztek a Vármegyeház nagytermében.
1954-ben sikerült visszakerülnie a fővárosba, ekkor már nem igazgatóként, csak egyszerű tanárként. 1962-ig az Épületgépészeti Technikumban, majd 1967-ben bekövetkezett nyugdíjazásáig az Ybl Miklós Építőipari Technikumban tanított. Ezekben az iskolákban is szervezte az iskolai zenei életet, és apránként visszakerült az országos zenei közéletbe is.


Termékeny alkotó évek következnek, számtalan szebbnél szebb magyar nótája születik a hatvanas-hetvenes években, melyeket a rádió és a televízió rendszeresen műsorára tűz. Legismertebbek a Várjatok még őszirózsák, a Könnyek nélkül élni könnyebb, az Ahol az én bölcsőm ringott, a Te vagy nékem az az asszony és az Éjfélkor a bálteremben címűek. Nótáiból két önálló nagylemez is megjelent (1982, 1988).


Nyugdíjas éveit Budapesten, a XII. Böszörményi út 34. házban töltötte, ahol is csak az iskolai tanítástól mentesült. A nótás társadalom, énekesek, szerzőtársak rendszeres látogatói voltak. Szerdahelyi János, a XX. század egyik legrangosabb magyar nóta szerzője színes egyéniség volt. Igen nehéz időkben egyszerre igyekezett megállni a helyét pedagógusi pályáján, ugyanakkor sohasem szűnt meg szenvedélyének élni, zenét írni, zenekart, kórust szervezni és vezetni.
Most negyedszázada, 1988. augusztus 24-én hunyt el. Szülőföldjén, Abonyban temették. Halálának tízedik évfordulóján az Egressy Béni Zenebarát Kör és a XII. kerületi Önkormányzat emléktáblát helyezett el a lakóház falán. A megemlékezést Gaál Gabriella énekesnő vezette.
 

Abony retro:
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Rejtélyes történetek kötődnek a Szapáry-kúria épületéhez

Napi extra retro mára

RETROOOOOO

100 éve történt: Fantasztikus olvasóink vannak

Ernő bácsi: A velünk élő történelem

Vajon ezen a télen látunk majd ilyet?

Hamarosan semmi sem marad belőle, élt 185 évet

Mészáros István így kezdte! Ma Abonyban van híres vendéglője

Régen volt, igaz volt: Hét éve, októberben

A Mazsihisz Lázár Jánosnak írt, hogy fel kéne újítani az abonyi Zsinagógát is....

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek van már védettségi igazolványa?
   
 Van, mert beoltattam magam 
 Van, mert átestem a COVID-on 
 Beoltattam magam, de még nem kaptam meg 
 Nincs, mert még nem oltattam be magam 
 Nincs, és nem is akarom, hogy legyen!  
   
Eredmény
Programok

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok