Mi Abonyunk - Suttyomban tízszeresére emelkedett a talajterhelési díj mértéke
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8083, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2013.03.25. 19:58

 

Kedves Olvasónk hívott fel és mesélte el nekem, hogy 82 éves hozzátartozója a napokban kapta meg az itt közzétett levelet. A néni majdnem elájult, amikor meglátta a számokat, mert kiderült, hogy 120 Ft-ról 1200 Ft-ra nőtt az általa fizetendő talajterhelési díj mértéke. Ez esetében azt jelenti, hogy akár 40.000 forint körüli összeget is fizethet, amennyiben nem tudja számlával igazolni, hogy a szippantós autó elvitte tőle a szennyvizet. Ugyanis ezzel a m3-el csökkenthető a fogyasztott mennyiség. Olvasónk kérdésének utánajártam.

Azt nehezményezte, hogy erről nem kapott a lakosság tájékoztatást. Kapott, csak nem kellő mértékűt. Gondolom, hogy közzétették Abony város honlapján és vélhetően a TV-ben is elhangzott. Én sem láttam, megmondom hősiesen. Egy jogszabály változás miatt nőtt meg a talajterhelési díj összege tízszeresére. Más kérdés, hogy nem tudni, hogy az érintettek honnan fogják egy összegben előszedni a több tízezer forintot. Hogy jogszerű-e a kézbesítés olyan módja, hogy mindenféle értesítő nélkül megtalálja a lakos a postaládájában? Igen. Ez nem adók módjára behajtható tétel, legalábbis az én általam megkérdezett szakértő szerint. Azért még egyszer, másnál is rákérdezek majd minderre. Talajterhelési díjat azoknak kell fizetniük, akik nincsenek a városi szennyvíz csatornarendszerre rákötve. A bevallási nyomtatványokat hó végéig kell beadniuk a lakosoknak, igaz, a napokban kapják mega  dokumentumokat. LŐVE

Közélet:
Abony   
 16 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?

Chili Parádé Abonyban

Értékőr: 45 éve hunyt el Cselényi József Abony Város posztumusz díszpolgára

Meseterápia

Kinizsi színházi előadás

Nagyszabású kúriafelújítási program Abonyban

Pecsenye Parádé eredmények

Moziklub

Versek a cipősdobozban

Kipp Kopp koncert

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Ma megtudtam...

ellike51 -

2013.03.29. 20:52:53

az illetékesektől ami itt a levélben is olvasható, kinek is kell fizetni?

 

 

... akik nem kötnek rá a műszakilag rendelkezésükre álló szennyvízcsatornára és hatósági engedélyezés alá tartozó szennyvízelhelyezést - ideértve az egyedi zárt szennyvíztározót is - alkalmaznak.   

 

Azoknak akiknek korábban volt "mentességük" (műszaki okok miatt), fénymásolatban kérik az akkori mentességről szóló határozatot és azt kérik a bevallás mellékleteként. 

T.TATU

FIGURA7878 -

2013.03.28. 14:58:06

Ez csak azokra vonatkozik akiknél KI VAN ÉPÍTVE a rendszer.

Én legalább is így értelmezem.

Remélem nem tévedek.

Van ahol nincs csatorna kiépítve.

TATU -

2013.03.28. 12:21:05

Azokat a lakosokat miért büntetik önhibáikon kívül,nálunk sincs kíépített renszer esélyem sincs rá kötni valamire is.Ne ösztönözzenek a nemlétezővel.Viszont nagyon jó lenne ha az Önkormányzat Adó Osztálya a havi számlával egyszerre szedné be a díjakat mert akkor nem lenne oly húzós a lakosok számára a kifizetés ez így egyszeri megtérítésben bizony nagyon sokaknak gondot okoz.Havi elszámolásban a számlához adva szinte észrevétlen lenne.Mi már nagyon sok alkalommal kértük a csatorna kiépítését de mivel oly nagy a szintkülömbség nem lehet megvalósítani,ezért érthetetlen ez az adó nem büntetése.

Nem kis gond

ellike51 -

2013.03.28. 00:49:04

valóban a magányos idős emberekre így kirótt adó, ha tényleg nincs rákötve még a hálózatra.

Godolom a jogalkotók célja a törvénnyel a rákötések szorgalmazása, ami egy két év alatt megtérülhet.

Nem ok nélkül, ugyanis az EU-s türelmi idő véget ért ebben is.

 

EU-s - 85%-os - támogatással valósul meg a Tápió-vidék 20 településén az ország egyik legnagyobb csatornázási beruházása. A Társulat megalakulása még akkor történt amikor dübörög a gazdaság volt a szlogen... EU-s támogatást tavalyelőtt nyert, a múlt héten pedig megtörtént az első kapavágás a szomszédos településen. Nálunk sincs még csatornázás, de az akkor megalakult Társulathoz az ingatlantulajdonosok alig fele hajlandó vagy tud beszállni anyagilag is a beruházásba még Fundamenta hitellel is (persze a kutyát nem érdekli van-e fedezet), mely ingatlanonként 285.000 Ft (ez a 15 %?).  

A rákötés költsége majd nem kis összeg, talán több tízezer Ft lesz.

Ha valaki anyagilag nem száll be, annak költsége adó módjára behajtható lesz, esetleg még a segély 30 %-a is levonható.

Ha pedig nem köt majd az elkészült csatornára 2015-ben, fizetheti majd - az említetteken kívül - nálunk is a talajterhelési díjat.

 

Szerintem a beruházásból valakik nagyon meggazdagodnak, sokan pedig - végrehajtók által - földönfutókká válnak.

(Lakossági fórumon felvetett ilyen aggályaimra a válasz háttérből: mit törődsz te másokkal? volt. 

 

Ettől már csak szebb jövőt remélhetünk?

 

Köszönöm ellike51.

TATU -

2013.03.27. 06:42:03

Valójában elolvasva ezt a kormányrendeletet sajnos ki kell fizetni.De látom ez a Fidesz csapdája papolnak a 10%-os rezsi csökkentésről sutyiban meg 10 szeresére emel mindent.Hát had ne írjam s commentáljam ezt az aljasságot.Szomszádom egy idős bácsika alacsony nyugdíjas sírva jött át, 50 köbméter az éves vizfogyasztása most majd 60000 Ft-ot kell kifizetni nem fedezi a nyugdíja remélem és bízom benne a számlát részletekben és nem egyszeri kifizetéssel küldik ki,hogy ezek a szerencsétlen emberek tudjanak élni is.Aljasságnak tartom,hogy az emberektől még a lehetőséget is elveszik némi kis sporólás esélyétől is.Nem marad az embereknél egy fillér sem.Emelték a nyugdíjakat 5.3%-al néhol a jövedelmeket is csökkentették a rezsit és mégsem tudnak az emberek egyről a kettőre jutni mert közben hazugmódon mindent megemelnek és kifosztják a lakosságot.Undorító az egész.

Találtam

ellike51 -

2013.03.26. 13:30:41

Valamit elnéztem!

TATU -

2013.03.26. 12:42:51

Igen úgy van ahhogyan írjátok valóban 1200 Ft/ köbméter de ez nonszensz az adó nem lépheti túll az elfogyasztott értéket,valami nem stimmel lehet elírták.Gondólj bele 1 köbméter víz=251 Ft + 68 Ft áfa az 319 Ft,ezt szorozd be a visszaigazólt köbméterrel nekem 20 köbméter tehát ha ezt beszorzom az 1200 Ft-val bizony 24000 Ft hol ott a kifizetett értéke 6380 Ft.Valahogy elképzelhetetlennek tartom ezt az irrállis talajterhelési adót,még soha nem tapasztalháromszorosát kellene kifizetni valaminek az adóját.Nem is beszélve a Parlament kijelentette jogtalanságát mivel a talajterhelést az EU-s pénzekből finanszírozzák.Én biztos vagyok benne elírták mert ilyen adó tehr nincs ami nagyobb a kifizetett elfogyasztott összegnél.Be fogom küldeni a megadott nyomtatványt de csakis 120 Ft X köbméter kiszámításával.

Nálunk nincs csatorna.

TATU -

2013.03.26. 11:55:08

Kérvényeztük de a szintkülömbség miatt nem lehet kiépíteni,mégis ugyan úgy fizetjük a talajterhelési díjat.A rendelkező törvény szerint köbméter X 120 Ft nincs itt semmiféle sutyiban való felemelés ez van a jelenlegi okiratokban is tessék kiszámólni az elfogyasztott víz szorzata a 120 Ft-al ez egyszerű.Az öntözésre számított vízmennyiséget az elfogysztottak arányában kell elszámólni tessék elővenni az elöző évi okiratot ahhol le van írva a kiszámítás.Feketén fehéren egyértelmű,még ha fáj is ez van ki kell fizetni.

Káosz

Vica_66 -

2013.03.26. 11:15:34

Ugyebár törvény irja elő, hogy elhunyt nevére számlát nem állitunk ki.

Ezzel szemben a talajterhelési értesítőt, elhunyt személy nevére, sőt annak postaládájába bedobva találtam meg tegnapi nap folyamán. Jelzem a hulladékgyújtőt az ABOKOMNÁL leadtam a kérelemmel és a  halotti anyakönyvi kivonattal együtt, és még sem futottak össze a szálak, hogy hoppá talán nem kellene a néni nevére kiküldeni a levelet.

A kommunális adó bevallást is a mi nevünkre átirva adtuk le, még tavaly novemberben az adócsopotnál, de a mai napig nem kaptunk csekket, mondván az ügyintéző, hogy még nincs feldolgova. De remélem majd a késedelmi pótlékot sem fogják rátenni. Hát mit ne mondjak valami nagyon nincs rendben a nagy ház táján.

 

Miért is fizessek?

Xavér -

2013.03.26. 08:17:54

Itt a nagy kérdés megint, hogy akkor mit kössek rá?

Miért is fizessek?

A nem létező szennyvízzel hogyan terhelem a talajt?

Szerintem

ellike51 -

2013.03.26. 08:02:34

a közönséges kerti csap vize nem szennyvízcsatornába való, így ezért nem is kérhető csatornázási díj...

 

Jobb helyeken külön óra méri a kerti csap vizét és azért a fogyasztásért csak "vízdíjat" kell fizetni.

Neked is csak azt kellene, ha nincs derítőd és csatornád, ugyan mivel terheled a talajt?

Kérdezném az illetékestől!

Xavér -

2013.03.26. 07:38:20

Az olyan lakóingatlanon ahol csak kerti csap van, nincs fürdőszoba és derítő az mit fizessen?

Eddig a "barátság kedvéért" kifizettük a 120 Ft, hogy ne "piszkáljon" a  hivatal bennünket.

Ezt az 1.200 Ft már nem fogjuk!

Mire fel? 

Minden "........" közzé lehet tenni  a Kincskeresőben! Erről miért nem lehetett tájékoztatni a lakosságot?

 

Fiatalabbaknak

ellike51 -

2013.03.25. 22:45:05

pedig ez egy természetes ösztönzés a csatornára kötésre! 

 

Élni kell vele környezetünk és Mindannyiunk érdekében ott, ahol már ki van építve a csatornázás!

Igen...

ellike51 -

2013.03.25. 22:40:23

jól gondolod Figura!

Az tény, hogy nem "suttyomban" lett emelve... felénk a kistérségi csatornázás kapcsán ezzel riogatnak szinte minden hónapban.

 

Az idős néni (hozzátartozója) pedig kérhetne mentességet szerintem, nem hiszem, hogy oly tetemes mennyiségű vizet fogyaszt...

Szóval

FIGURA7878 -

2013.03.25. 21:29:37

ez csak azokra vonatkozik akik nem kötnek rá a csatornahálózatra holott ki van építve a lakókörnyezetükben?

A talajterhelési díjról

Korbélyné -

2013.03.25. 21:23:21

Lehet, hogy nagyon megemelkedett a taljterhelési díj, de ez kiváltható azzal, hogy a csatornára ráköti a lakást a fogyasztó. Így tettünk nagyon sokan, és a vízszámlával együtt fizetjük ki tulajdonképpen ezt az összeget, igaz, hogy több részletben. Gondolom ennek a megemelkedett díjnak is az az eredete, hogy sokan a földbe engedik szennyvizüket, ami az ásott kutakon keresztül locsolásnál növényeinkre kerül.


Szavazás
Ön melyik képviselőjelöltre szavazna az 5-ös választókerületben?
   
 Molnár Gábor József VFE 
 Mészáros László János Független 
 Vincze Antal Fidesz- KDNP 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok