Mi Abonyunk - Nyissunk a világra! Programösszefoglaló
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8083, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2013.02.04. 11:36

Összefoglalás a „Nyissunk a világra” című pályázat 2012. őszi-téli időszakban (2. félév) megvalósított programjairól-  A Fiatalok Egészséges Életmódjáért Egyesület és a Városunk Fejlődéséért Egyesület az Önkéntesség elterjesztése TÁMOP-5.5.2.-11/1-2012-0020-as kódszámú „Nyissunk a világra” című nyertes pályázata révén a szerződéskötést követően elkezdte a projekt megvalósítását. Képgaléria IDE kattintva megtekinthető

Azóta számos rendezvényt szervezett a két egyesület. A pályázat célja a programokkal, hogy az önkéntes munkával olyan közösségi célokat valósítson meg, mint az együttműködés, egymás segítése, közös élmények szerzése.

Ízelítő néhány programból….

Havi rendszerességgel játszóházak
A Fiatalok Egészséges Életmódjáért Egyesület 2012 októberétől minden hónapban szervezett játszóházat az Abonyi Karitász Csoport segítségével. Eddig is volt játszóház Abonyban, ám a pályázat komoly lehetőségeket teremtett. Nagyobb mennyiségben és igényesebb alapanyagokhoz juthattak a szervezők, valamint rendszeresebbé váltak a játszóházak.

Idősek világnapjának ünneplése az Idősek klubjában
Az Idősek világnapja alkalmából 2012. október 3-án az Idősek klubjában ünnepséget rendeztek, aminek alkalmából a Fiatalok Egészséges Életmódjáért Egyesület műsort szervezett. Ebben az önkénteseknek óriási szerepük volt, hiszen az idősebb korosztály köszöntéséhez szándékosan fiatalokat hívtak. A műsort nagy szeretettel állították össze, és a helyi Kinizsi Pál Gimnázium és Szakközépiskola diákjai örömmel csatlakoztak. Az öröm valóban látszódott az elérzékenyülő idősek arcán, akik a napjaink modern kivetítő technikájával is felszerelt műsort nagy tapssal és egy kis megvendégeléssel jutalmazták. A fiatalok viszont olyan élményekhez jutottak, ami napjainkban egy külön színfoltnak számít, hiszen megálltak a rohanó világunkban egy percre, és meglepődve tapasztalták azt, hogy ami nekik természetes, az másoknak milyen meglepő és újszerűen friss. A könnycseppek – a fiatalok számára is hihetetlen módon - lepték meg Őket a legjobban, bevallásuk szerint. Reméljük, ez valami szép és hosszú távú kapcsolat kezdete.

Salgóbányai Ifjúsági Tábor - Salgóbányai tábor szépítése
2012. október 5-6-án önkéntes abonyi felnőttek állagmegóvási és korszerűsítési munkálatokat végeztek a Salgóbányai Ifjúsági Táborban. A férfiak néhány faház használaton kívüli kéményeit bontották le, valamint néhány faház tetőborítását cserélték le, Lindab lemezzel borították be a tetőt a korábbi hullámpala helyett. A nők a faházak régi, kopott festékrétegét csiszolták le, majd új festéssel látták el annak érdekében, hogy időállóbb legyen. Jó hangulatban, örömmel végezték munkájukat az önkéntesek. Az arra járó turisták jó érzéssel figyelték a szépülő tábort, és elismerésüket fejezték ki ennek kapcsán. A polgármester asszony finom ebéddel támogatta az önkéntes akciót, és köszönetet mondott érte.
Az egyesület és a munkát segítő Abokom Kht. dolgozói a táborban komoly lépéseket tettek a tábor állapotának rendbe tételéért. Rengeteg ember kapcsolódott be az önkéntes munkába. Így lehetővé vált az is, hogy a téli időszakot beázások és további károsodás nélkül megússza a tábor.

„Okosan szeress” és - „Korszerű fogamzásgátlás” egészségügyi felvilágosító előadás
2012. október 9-én és november 12-én egészségügyi előadást szervezett a Fiatalok Egészséges Életmódjáért Egyesület önkéntesek és a Védőnői Szolgálat segítségével. A dr. Kostyán Andor Rendelőintézetben a 0-6 éves korú kisgyermekek lelki és érzelmi fejlődéséről a fogantatástól az iskolába kerülésig tartó időszakot felölelve tartott előadást Berkóné Kővágó Erika pszichológus, valamint dr. Albu Tibor a korszerű fogamzásgátlás lehetőségeiről és módszereiről, valamint a szülésről és a gyermekágyas időszakról.

Padok készítése önkéntes munkával
A Fiatalok Egészséges Életmódjáért Egyesület egyik igen komoly munkája a közterületek állagmegóvásához kapcsolódva azok felújítása, élhetőbbé tétele. Ezen belül a közterületekre, közintézményekbe fa alapanyagokból padokat készítenek önkéntes segítőink. A munkálatok az alapanyagok kiválasztásával kezdődtek. Ezt követően az alapokat ásták, szintezték, hogy bírja majd a terhelést. Ehhez segítséget kaptunk az Abokom Nonprofit Kft.-től, ahonnan kiselejtezett téglákat kaptunk. Majd elkezdték a padok egyes részeinek méretre vágását, ami jó néhány önkéntes munkaórát vett igénybe a résztvevőktől. Ezeket az igen komoly padokat számos közterületre készítik el, illetve iskolák udvarát újítják meg, teszik szebbé a környezetet.

Ruhagyűjtés és - osztás
Heti rendszerességgel szerveznek ruhagyűjtést az önkéntesek. Minden hétfőn biztosítva van egy terem, ahova a használt ruhákat, játékokat, eszközöket le lehet adni, és ezen a napon a rászorulók is bemehetnek és hozzá tudnak jutni a leadott dolgokhoz.

Egészségügyi szűrőnapok
Néhány évvel ezelőtt szervezte meg először a Városunk Fejlődéséért Egyesület először, s azóta folyamatosan végez vérnyomás, vércukorszint mérést. Igen nagy volt az érdeklődés, ezért ezeket a méréseket később kiegészítették koleszterinszint és testzsírtömeg méréssel, illetve 2012-ben csontsűrűség mérésével és BEMER terápia bemutatásával és alkalmazásával.
Az általuk végzett vizsgálati napokat városi és egyesületi rendezvények, gyűjtési pontok /pl. Tesco áruház/ idejéhez, helyéhez kötik. A vizsgálatokat orvos és egészségügyi dolgozók végzik önkéntes formában, valamint bekapcsolódott néhány újabb önkéntes is a munkánkba.
A vizsgálati eredményt látva javasolják a háziorvos felkeresését.

„Cipősdoboz” akció (a gondoskodás, szeretet és együttérzés jelképe)
A Karitász abonyi csoportja hirdette meg a „cipősdoboz”akciót, amelynek keretében nehéz sorsú gyermekeknek gyűjtöttek. Ebbe kapcsolódott bele mindkét egyesület műsorok szervezésével, önkéntes segítőkkel.
Arra kérték a város lakóit, hogy töltsenek meg cipősdobozokat olyan dolgokkal, amelyeknek minden gyermek örül – plüssjátékokkal, babákkal, kisautókkal, mesekönyvekkel, ceruzákkal, édességekkel. Első alkalommal december 1-jén a Főtéren felállított adventi koszorúnál, majd minden héten ugyanitt a gyertyagyújtásnál gyűjtötték a csomagokat. Volt, hogy osztályok közösen hozták el felajánlásaikat. Az összegyűlt 209 doboz meglepetés karácsonyra eljutott mindazokhoz, akik számára talán ez volt az egyetlen ajándék.

Karácsony ünneplése idősekkel
December 15-én rendezték meg az idősek karácsonyát az abonyi Közösségi Házban. A kulturális programot a Kéknefelejcs Dalkör, a Somogyi Imre Általános Iskola adta. A műsor után a süteményekkel és teával megrakott, gyönyörűen feldíszített karácsonyi asztal mellett jó volt együtt lenni. Úgy érezték, hogy aki el tudott jönni, jól érezte magát és érzelmekkel feltöltődve ment otthonába.

Karácsonyi hangverseny a római katolikus templomban
Az elmúlt tíz év alatt megteremtődött az alapja a templomi hangversenynek. Idén igazán városi szintű műsorrá nőtte ki a magát a római katolikus templomban megrendezett karácsonyi hangverseny, amelyen kizárólag erre az alkalomra verbuválódó fiatalok álltak össze egy kórussá és készültek közösen a karácsonyra. Király Borbála zenét tanító tanárnő száz diák és néhány felnőtt bevonásával állított össze a karácsonyi dalokból álló hangversenyt. A műsor különlegességét az adta, hogy a Magyar Állami Operaház művészei, a Kék Nefelejcs Dalkör és a Sebes Népi Zenekar tagjai is felléptek ezen az estén.
A rendezvényen több mint száz gyerek vett részt, és a templom padsorai és üres helyei teljesen megteltek.

Karácsonyi műsor az Idősek klubjában
2012. december 12-én önkénteseink műsort szerveztek a Kinizsi Pál Gimnázium és Szakközépiskolával közösen az időseknek, aminek keretében karácsonyi verseket adtak elő az Idősek klubjában.

Adventi vásárra való készülődés
Az Abonyi Karátász Csoport tagjai hihetetlen nagy energiával és akarattal kezdték el az adventi vásárra való készülődést. Október és november hónap folyamán egyre gyarapodtak az apró, kézzel készített ajándéktárgyak: horgolt angyalka, csengő, karácsonyi gömbök, üvegmatricák, mézeskalácsok, képeslapok, kozmetikai cikkek, figurás evőeszközök, mécsesek, és még sorolhatnám tovább.
November utolsó szombatján készítettek mézeskalácsot 20 adagból. Az alapanyagot szorgos kezek formálták csodaszép, díszített sütivé. Advent első hétvégéjén tartott gyertyagyújtás alkalmával „adomány” asztalukkal részt vettek az Adventi ünnepségsorozatban. Külön köszönet illeti a karitász tagok önkéntes, önzetlen munkáját, az adományozók nagylelkűségét.

Az idei Advent nagyobb szabású volt, amely a tavalyi évben elindult kezdeményezéshez kapcsolódott. Ennek keretében azt a hagyományt elevenítette fel a két egyesület, amely a vendéglátásról, az ünneplésről szól. Az adventi hétvégék szombat délutánjain számos önkéntes gyűlt össze az önkormányzaton, és a felajánlott élelmiszert előkészítette a vendégvárásra. Zsíros kenyereket kentek, hagymát pucoltak, teát főztek, majd az ünnepség ideje alatt osztogatták ezeket. Közben más önkéntesek segítségével kis műsort szervezett az egyesület önkéntesei segítségével, majd hangulatos karácsonyváró zenével lehetett a hidegben egy kis forró tea és zsíroskenyér mellett beszélgetni, ráhangolódni az év utolsó ünnepére. A műsorba bekapcsolódtak a helyi általános iskolák, a középiskola, valamint a zeneiskola növendékei is.
 

Közélet:
Abony   
 0 Hozzászólás   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlott cikkek:

Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?

Chili Parádé Abonyban

Értékőr: 45 éve hunyt el Cselényi József Abony Város posztumusz díszpolgára

Meseterápia

Kinizsi színházi előadás

Nagyszabású kúriafelújítási program Abonyban

Pecsenye Parádé eredmények

Moziklub

Versek a cipősdobozban

Kipp Kopp koncert

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok