Mi Abonyunk - Nemzetőreink ünnepélyes állománygyűlése
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2012.10.20. 18:01

Hagyományunkban van a jövőnk és a becsületünk! A hazáért mindhalálig! „- Október 20-án Törtelen a helyi művelődési házban tartotta ünnepi állománygyűlését a Jász- Nagykun Szolnok Megyei Nemzetőr Egyesület, melynek térségünkből is vannak tagjai. Bacsó Ernő nemzetőr dandártábornok emlékezett meg az 1956-os forradalomról, melynek éppen 56 esztendős évfordulóját tartjuk. Elhangozott, hogy a lakosság és az egyes települések nagyon jó szívvel veszik működésüket, ez a nemzetőrség már nem az, mint ami először volt. Veres József őrnagytól megtudtam, hogy nem szokták atrocitások érni őket, annak ellenére sem, hogy egyenruhában járnak az emberek között. Elfogadják őket országszerte. Az ünnepi állománygyűlésen összesen 24 fő vett részt, sokan egyéb elfoglaltságaik miatt nem lehettek jelen. Galéria IDE kattintva elérhető, fotó: LŐVE

Összesen ennek a megyei szervezetnek mintegy 300 tagja van. Megtudtam, hogy ez egy olyan reguláris szervezet, melynek tagjait nem zsinóron rángatják. Ez egy alulról szerveződő egyesület, színes tevékenységet végeznek. A feladatrendszerük is széles skálán mozog, megjelenésük, ruházatuk egyöntetű. A cél a kölcsönös segítségnyújtás és a haza iránti elkötelezettség szellemében való tevékenykedés.

„ Egyik legnagyobb nemzeti ünnepünk október 23-a. ….. 1848 és 1956 között párhuzam van. Mindkét alkalommal a sanyargatás, megszállás, leigázás volt, melytől a magyar nemzet szabadulni próbált. … Sajnos naiv gondolat volt, hogy a nép meg tudja oldani ezt az ügyet. 1956-ban a Kilián laktanyában Szolnokon október végén alakult meg a nemzetőrség, főként a forradalmi helyzetben részt vevő fiatalokból. Csupán pár napig működött a szervezet, sem egyenruhájuk nem volt, sem pedig nehéz fegyverzetük. Igaz, hogy a nemzetőrség szerepe csupán pár napig tartott, de a nemzetérzés kialakult, valamint a szabadság iránit vágy is. „- mondta Bacsó Ernő nemzetőr dandártábornok.

Kérdésemre válaszolva a nemzetőrök és vezetőik elmondták, hogy annak ellenére, hogy egyenruhában járnak, nem fél tőlük a lakosság és megszokták jelenlétüket. Őrzik, ápolják a hagyományokat, gondozzák a katonasírokat, függetlenül attól, hogy ki is az elhunyt. A honvédség megbízásából feltérképezték a katonai sírokat térségünkben és ezt a dokumentációt át is adták fényképekkel együtt nekik. Állnak a települések rendelkezésére természeti katasztrófák idején is. Rendszeresen vesznek részt különféle kiképzéseken, lőgyakorlatokon is.

A rendezvényen jelen volt Abony város alpolgármestere, Parti Mihály is, aki tolmácsolta a város képviselőtestületének és Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármesternek a jókívánságait. „ Közös érdekünk a haza szolgálata. Az, aki ezért szabadidejében akár egyetlen percet is tesz, sokat tesz. Önök, Ti a hazát és a népet szolgáljátok, ez nem kis dolog. Büszkék vagyunk, különösen a két abonyi nemzetőrre, akik rangos lövészversenyen értek el remek helyezéseket, a profikat is lehagyva. Sok erőt, eredményt és kitartást kívánok, hazánknak pedig felemelkedést!”- mondta az abonyi alpolgármester

Godó János, Törtel polgármestere is személyes jelenlétével tisztelte meg a rendezvényt. „ Nagy öröm számunkra, hogy ez az egyesület is megemlékezik október 23-ról. A testet meg lehet ölni, de a szellemet soha. A szellemiség fennmaradt, benne él az emberekben, vagy benne kell, hogy éljen. A lyukas zászló kötelez! Ez egy életérzés, a szabadság élménye. Legyetek olyan bátrak, mint az 1956-os hősök voltak! „- mondta a helyi polgármester


Az ünnepi állománygyűlés megkoronázása az volt, mikor a nemzetőrök kitüntetéseket vehettek át, melyet ezután gyakorló öltözékükön is hordhatnak. Több tagot is előléptettek ezen a napon.

Teleki László nemzetőr őrnagy elmondta, hogy szívesen várják tagjaik közé az érdeklődőket, sőt van lehetőség arra is, hogy a 14- 18 éves korosztály is csatlakozzon hozzájuk. De természetesen az egyesülethez való csatlakozás korra és nemre való tekintet nélkül lehetséges. Teleki Lászlót az érdeklődők itt érhetik el: 30/418-4309, e- mail: lszlte@gmail.com

LŐVE
 

Közbiztonság:
 2 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Kilencedik perét is elvesztette Antal- Láng Edina

Égett a szemét Cegléden

Vad csapódott az utastérbe a 44-es úton

Csaló nő: Vakcinafejlesztő kutatóorvosnak adta ki magát

Szörnyű tragédia történt ma a temetőben

Nyolcadik perét nyolc ember ellen veszítette el első fokon Antal- Láng Edina

Csúnya baleset történt Cegléden

Jogerős ítélet: Antal- Láng Edina bűnös rágalmazás vétségében

Baleset a Szelei úton: gyermekeket ütöttek el

Szabadidős rendőr fogta el az abonyi vasútállomáson a szatírt

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Kemény...

Tárgyilagos -

2012.10.20. 20:45:24

Fele sapkában,fele anélkül.....van még mit kiigazítani a társaságon....láttam lövészjelvényt is de fegyvert nem.....agyas barátom is ott feszít.....maga a ruha félelemkeltő,a benne lévők nem mindegyik,bár nem tudni milyen kiképzést kaptak....

Ez már sok!

Nemzetőr gárdista -

2012.10.20. 19:32:51

Szóval, akit a Fidesz nem üldöz, az nem kelt félelmet az egyenruha hétköznapi viselésével? Megdöbbentő, hogy egyes militáris szervezetek alakulhatnak és működhetnek hagyományőrzés leple alatt, állami vagy önkormányzati felhatalmazás nélkül is...

 

Kik is voltak a nemzetőrök?

A forradalom és szabadságharcok idején, a nemzetõrség fõleg a felkelõkbõl jött létre a forradalom elért eredményeinek és a nemzeti érdekek védelmére, valamint az idegen elnyomók elleni fellépésre.

Alapvetően, a szükségszerûség hozta létre a fegyveres szervezeteket, mivel a létezõ reguláris alakulatokra nem lehetett számítani a forradalom vívmányainak megvédésében. Főbb jellemzőik: 


- A belsõ rend fenntartására szervezõdtek (forradalmi rendrõl van szó)
- Az ország idegen elnyomás elleni fizikai erejét jelenítették meg.
- Minimális fegyverzettel rendelkeztek, nehézfegyverük szinte nem is volt.

- Egyenruhát nem, de megkülönböztetõ jelzést viseltek. 

- Érzelmi oldalról a hazaszeretet, a haza iránti elkötelezettség, az elnyomók elleni mérhetetlen ellenszenv volt a fõ motiváló erõ.

 

Azt hiszem, hogy nem kicsit lóg ki a lóláb, azaz messze nem arról szól ma a nemzetőrség, mint amikor szükségszerűen meg kellett, hogy alakuljon fél-militáris szervezetként. 

 

Mi szükség van egy hagyományőrző egyesületben - elég sajátságos értékítélet mentén adott-kapott - rendfokozatok viselésére? "Rangkórság", vagy elveszített/elvett/sose szerzett valódi rendfokozatok pótlása? Sokan meglepődnének, hogy milyen - nem katonai ! - iskolai végzettséggel milyen rendfokozatok "szerezhetők" nemzetőrként.  

 

Katonai kiképzést sose kapott - netán erre egyébként is alkalmatlan - "hazafik" beöltöztetése, bennem aggodalmat kelt. Nem a "vigyázz-menet" láttán... A sorokban állók valódi índíttatása és felelősségérzete kapcsán. Jogosult valaki is ellenőrizni, hogy a belépő volt-e büntetve és jelenleg eljárás alatt áll- e? Netán, bűnszervezet tagja-e ?  A válasz egyértelmű NEM! Ugyanis az egyesület nem jogosult ezeknek az információknak a legális megszerzésére.  

 

Tehát, el kellene dönteni, hogy hagyományőrzésről, vagy az elődszervezetekhez hasonló célzattal létrehozott szervezetről beszélünk! Az előbbi esetén az ünnepi megemlékezéseken túl semmi helye és legalitása sincs az egyenruha közterületen történő viselésének, a katonai hierarchia és irányítás (pl:állománygyűlés) alkalmazásának. Utóbbi esetről forradalmi helyzet hiányában azt hiszem felesleges beszélni... 

 

Nemzetőr gárda? Ez működhet? Na, ettől viszont már hánynom kell...  


Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok