Mi Abonyunk - Járgányok a "Szovjet uralom"-ból...
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

tyb - 2012.08.06. 10:35

 

Tegnap Szolnokon jártam. Fura karavánokkal futottam össze a "4-es"-en. Mintha, a múlból "teleportálták" volna őket. Kinézetüket és állapotukat illetően is. Valamennyien a gigászi szovjet hatalom műszaki remekei voltak. Zaporozsec, Volga, Zsiguli, vagy az Ural motorkerékpár, mind-mind a távoli álmaink vágyaiként ismertek a nyolcvanas évek végéig. Mára az elsőkből az utolsókká váltak, műszaki értéküket anulálták a globális gyártók. Muzeális értékükkel viszont fel sem vehetik a versenyt!  

 

A kiállítás statikus része a Szandai réten volt, pontosan az OBI parkolójában. Ott mindenki megcsodálhatta kivülről-belülről a szinte újjá varázsolt - vagy abban az állapotában megőrzött - szocialista műtárgyakat, ha úgy tetszik ikonokat.

 

 

 

 

 

Számomra kedves volt felfedezni az ifjú rendőrkorom egyik, a csupán kiváltságosoknak használatba adott járművét, egy Lada 2107-es szolgálati gépkocsit. Emlékszem, hogy 1991-ben, amikor Abonyban még rendőrállomás működött, kaptunk két gyönyörű "kocka ladát". Az egyik - egy világos-kék 2105-ös - a járőröké volt, a másik - egy 2107-es sötét-kék - a főnöké. Utóbbi Cegléd és Abony között látta el szolgálati feladatát. Konkrétan, a fönök azzal járt ki dolgozni Abonyba. Néha sikerült elkérni tőle és volt nagy büszkeség, meg tekintély ha azzal jelent meg valahol a "nyomozó-csoportunk". A járőrkocsira is büszkék voltak a kollégák, hisz a korábbi járművükkel, már az akkor nyugdíjas generáció (Pl.:Fajka Jani bácsi) is autózott. Akkoriban az üzemanyagmegtakarítás a gépjármű szakfelelőst illette meg, aki köteles volt az aktuális és szükséges karbantartásokat elvégezni, elvégeztetni a gépkocsin. A megtakarításból, ezekbe a kocsikba is hamarosan üléshuzat, gumiszőnyeg, magnósrádió, légterelő stb.került. Néhány év múlva megszüntették az üzemanyagmegtakarítás intézményét és eljött a szándékos amortizáció kora. Amely még ma is tart...   

 

 

 

 

 

 

 

A "zápor-jóskáról" mai napig a lakásunkkal szemben lakó Molnár Józsi bácsi és már gyermekkoromban is matuzsálemi korú Zaporozsece jut az eszembe. Az öreg, minden vasárnap gépjárműápolást tartott, majd került egyet a járgányával. Büszke volt rá. A hangjára, a dizájnjára és persze arra, hogy meg tudta szerezni. Ez akkoriban nem volt könnyű feladat. 5-10 év volt a középkategóriás járművek leszállítási ideje. Volt persze a gépjármű-nyereménybetétkönyves akció, ahol az állam a pénzünk használata fejében, a betétkönyvesek között kisorsolt bizonyos időszakonként néhány járművet. Józsi bácsi viszont vette a kocsit. Akkoriban nem kis pénzért, készpénzért. Volt is becsülete akkor a nehezen megszerzett gépkocsiknak. Vigyázott rá mindenki, tisztította, mosta és büszke volt a hosszú évek után végre birtokba vett járgányra. Ezt is sikerült kiölni az emberekből. 

 

 

 

De, hogy a cikk ne legyen végig pesszimista hangulatot keltő - hisz megírásának nem ez volt a célja - örülök, hogy maradtak még olyan emberek, akik a technika tiszteletét és becsületét nem felejtették el. A kiszolgált - sokak szerint elavult - járműveket karbantartják, megpróbálják megőrizni újkori fényüket. Ezeknek a gépeknek lelkük van!- mondta egy idősebb úr, sétálva a matuzsálemek között. Nézze meg, az a kis Zaporozsec szinte mosolyog a napfényben! - merengett a bácsika, s láttam, hogy könnyes lett a szeme. Talán neki is voltak ezzel a típussal szép, soha vissza nem térő élményei... 

 

Kellemes nosztalgiázást kívánok mindenkinek a képek nézegetése és a cikk olvasása kapcsán!

 

 

TYB           

Történelem:
Autó   
OldTimer   
Blogok   
 1 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Ókori település romjait találták meg Szolnokon

Évezredes, római kori leleteket találtak Abonyban

Abonyi iratok a British Museumban

Október 23.: Egy nép azt mondta, elég volt!

Bronzkori szoptatóedényt- cumisüveget - találtak Cegléden

Horror: erőszak és vér tapad az abonyi Vigyázó-kastély történetéhez

Jandácsik Pál Hősök napi megemlékező beszéde

Ásatások a 4-es úton

Abonyi focitörténelem egy képen

Napi érdekes: elérhető a ceglédi hadifogoly- és gyűjtőtábort bemutató 3D-s alkalmazás.

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Nosztalgia

Sovany -

2012.08.07. 04:00:34

{#emotions_dlg.facewithglasses}Hat bizony szepek voltak a volgak, a nagy fonokoket, kellett  ejszaka fuvarozni.

Szep  csillogo fekete  uj volgak, a hatvanas evekben, ki kellett erdemelni a volga soforseget.


Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok