Mi Abonyunk - Jöhetnek a járások!
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8083, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2012.07.26. 13:45

A járási rendszer kialakításáról, illetve visszaállításáról döntöttek a Parlamentben. Abony a Ceglédi, Nagykőrös a Nagykőrösi járáshoz fog tartozni a vonatkozó kormányrendelet szerint. Több hatáskör is elkerül bizonyos településektől a járásközpontokba. Így Abonyból is. Nagykőrös tehát nyertese lesz az ügynek, míg Abony a vesztese. Mai MTI hír: Jövőre 175 vidéki járási hivatal és 23 fővárosi kerületi hivatal alakul meg, ezek a kormányhivatalok kirendeltségeként az államigazgatási ügyek intézésében segítenek majd az állampolgároknak - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) csütörtökön az MTI-vel. A kormány szerdán döntött a járások székhelyeiről és azok illetékességi területéről.

A tárca közlése szerint a járási hivatalok elsősorban okmányirodai feladatokat, gyermekvédelmi és gyámügyeket, valamint egyes szociális, környezetvédelmi, természetvédelmi igazgatási ügyek intézését veszik át a településektől, de ezen belül szakigazgatási szervként fog működni a járási gyámhivatal, a járási állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatal, a járási földhivatal, a járási munkaügyi kirendeltség.

Korábban Czira Szabolcs próbálta elintézni azt, hogy Abony is a Nagykőrösi járáshoz tartozhasson, de ezt nem sikerült elérnie. Íme, egy korábbi nyilatkozat részlete:

A polgármester a Pest megyében tervezett járások aránytalan területi és lakossági megosztására hivatkozva kezdi érvelését, amit a számok is alátámasztanak, hiszen az érintett ceglédi járás mintegy tízszer nagyobb lélekszámú a szobinál, területe pedig ötszöröse a pilisvörösváriénak. ….. A polgármester elképzelése szerint a nagykőrösi járáshoz Kocsér, Nyársapát, Jászkarajenő, Kőröstetétlen, Abony, Törtel és Csemő települések tartoznának, így lakosainak száma megközelítőleg 56 ezer fő lenne. A felsorolt települések lakói sokkal könnyebben és gyorsabban érnék el Nagykőröst, mint Ceglédet. Nem is beszélve arról, hogy a jelenlegi koncepcióban az elképzelt nagykőrösi járásnál jóval kevesebb lakosú járások is találhatóak - például a 35 ezer lelkes ráckevei, vagy a már említett szobi, mindösszesen 12 350 fővel -, így a javaslat elfogadásával a járásokhoz tartozó lakosságszám arányosabb lehetne Pest megyében.
forrás és folytatás ITT
 

Nagykőrös önálló járás lett, de csak Nyársapátot és Kocsért tudta megával vinni. Valószínű, hogy jól járt az üggyel a két kisebb település is.

MTI hír folytatása?: A KIM hozzátette, az államigazgatási feladatokkal együtt a járási hivatalok átveszik a polgármesteri hivataloktól a jelenleg e feladatokkal foglalkozó köztisztviselőket úgy, hogy azok jogviszonya kormányzati szolgálati jogviszonnyá alakul át. A járások nemcsak a munkatársak, hanem a feladatellátáshoz szükséges ingó és ingatlan vagyont is átveszik, az az állam ingyenes használatába kerül, a vagyonkezelő pedig a kormányhivatal lesz. Az ügyintézésre a járási hivatalok részeként működő, hétfőtől péntekig 8 órától 20 óráig nyitva tartó kormányablakokban vagy a településre kirendelt ügysegéd által lesz lehetőség.

A szaktárca emlékeztetett arra, hogy a járások kialakításának elveiről és az előkészítés feladatairól még tavaly szeptember 1-jén döntött a kormány; az eredeti tervek szerint csak 168 járás, a fővárosban pedig 7 körzeti hivatal lett volna. A kormány azért döntött a hivatalok számának emeléséről, hogy az állampolgárok a lakóhelyükhöz közel, rugalmasabb időbeosztással, könnyebben tudják majd az olyan ügyeket is intézni, amelyekért eddig a megyeszékhelyre kellett utazniuk.

A kormány a jövőben lehetőséget ad a településeknek arra, hogy azok javaslatot tehessenek a más járáshoz történő átcsatolásukra, vagy önálló, új járás kialakítására. Az átcsatolásról a közigazgatási és igazságügyi miniszter javaslata alapján a kormány hozhat döntést minden második évben, először a járási hivatalok felállítását követő második évben, 2015-ben.


Gémesi György nyilatkozott a témával kapcsolatban az Orient Press hírügynökségnek, íme:

Gémesi: a járások kapcsán továbbra is maradt bizonytalanság
A járási hivatalok felállásával 2013. január 1-jétől teljesen átalakul a területi államigazgatás képe. A feladatok tekintetében már tisztán lehet látni, azonban az eszközök, a helységek és a munkatársak jövőjét még nem határozták meg pontosan. Gémesi György polgármester a Rádió Orient műsorában a közigazgatási reformok mellett a Magyar Polgármesterek IX. Világtalálkozójáról és az erdélyi magyarság helyzetéről is szót ejtett.

A járási hivatalok felállásával 2013. január 1-jétől teljesen átalakul a területi államigazgatás képe. Gémesi György a Rádió Orient műsorában elmondta, a feladatok tekintetében már tisztán lehet látni. „Az átalakításban azonban továbbra is maradt bizonytalanság. Az infrastruktúra és a háttér még kérdéses: az eszközök, a helységek és a munkatársak jövőjét még nem határozták meg pontosan” - emelte ki Gödöllő polgármestere.

Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége kiemelte, a járási hivatal vezetőjének jogállása kérdéseket vet fel. „A politikának nincs köze a szakmához. A parlamenti képviselők hivatalvezetőségével politikai akarat valósulhat meg” - adott hangot aggodalmának. Hozzátette, a személyi feltételek és a körülmények kialakítása több időt igényelne.

Az önkormányzati törvény értelmében 2013-tól megszűnnek a 2000 fő alatti települések polgármesteri hivatalai. Gémesi kiemelte, a lépésben 1 milliárd forintos megtakarítás sincsen. „A szolgáltatások színvonalának visszaesése ronthatja a kistelepülések esélyeit” - hangsúlyozta Gödöllő polgármestere.

A járási hivatalok megjelenése az önkormányzati hivatalokban vagyonrendezési eljárást igényel. „Tisztázni kell az ingyenes használat fogalmát, továbbá meg kell nevezni a felújítási költségek és a rezsi terheltjének személyét” - emelte ki.

Június 29-30. között kilencedik alkalommal rendezték meg a Magyar Polgármesterek Világtalálkozóját a Gödöllői Királyi Kastély Lovardájában. A teltházas rendezvényen a határon túli magyar polgármesterek is részt vettek. Gémesi György a Rádió Orient műsorában számolt be a kétnapos esemény tapasztalatairól. A polgármester aggasztónak ítélte a fiatalok nagyszámú külföldre települését. „A középiskolások kétharmada külföldön képzeli el karrierjét. Így a jövőben bizonyos területeken nem lesz megfelelő felkészültségű munkaerő. Amennyiben ez a tendencia folytatódik, az ország működése kerülhet veszélybe” - hangsúlyozta a vendég.

Az erdélyi magyarok helyzetével kapcsolatban Gémesi az együttműködést emelte ki. „Az erdélyi magyaroknak kell eldönteni, hogy milyen formában kívánnak megmérettetni, kooperálni egymással. Határon túl akkor lesz a magyarság egységes, ha konstrukcióban csatlakozik a legnagyobb erőtérhez” - emelte ki.
 

Közélet:
Abony   
 2 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?

Chili Parádé Abonyban

Értékőr: 45 éve hunyt el Cselényi József Abony Város posztumusz díszpolgára

Meseterápia

Kinizsi színházi előadás

Nagyszabású kúriafelújítási program Abonyban

Pecsenye Parádé eredmények

Moziklub

Versek a cipősdobozban

Kipp Kopp koncert

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Irány!!!

koma -

2012.07.27. 13:36:33

A rendszerváltoztatáskor elhitették velünk, hogy a társadalmi folyamtok jó irányba terelése megtörtént.  Onnantól minden csak rajtunk múlik. Elhittük.

"Mit jelent az önkormányzat fogalma?

Az önkormányzás fogalma a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adott helyi közösség függetlenül működik, és saját ügyeiben önálló döntési jogosultsággal rendelkezik. A helyi önkormányzatok esetében a fent említetteken túl ez abban nyilvánul meg, hogy a kormány csak ellenőrzési jogkört gyakorolhat felettük. Helyi közügyet csak kivételesen és csak törvény utalhat más szervezet feladat és határkörébe."

Akkor most vissza a régit? Tényleg csak rajtunk múlott?

 

 

...

mrnight -

2012.07.26. 17:35:47

Gondolom ez is hasonló színvonalon fog működni mint a munkaügyi központ, a korház vagy a sztk. Szolnok és Cegléd között nincs nagy távolság mi a kettő között vagyunk mégis oda sorolnak minket ahol eddig is káosz volt.


Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok