Mi Abonyunk - Tápióbicskei csata
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8072, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2012.04.05. 09:15

Kedves Olvasónk, Ellike és még sokan mások a tápióbicskei csatában jártak. Ellike küldött egy kis képes beszámolót nekünk az eseményről, kérem fogadják ezt olyan szeretettel, ahogyan ő küldte ezt nekünk. „ Ma délután voltunk Tápióbicske határában, az egykori csatamezőn, a Tavaszi Hadjárat egyik legdicsőbb csatájának ünnepi megemlékezésén, melyről e lapon is olvashattunk invitálót.

Évek óta eljárunk és számunkra is nagy élmény a korhű öltözékben szereplő hagyományőrzők szereplése, akik egy élő történelem óra keretében mutatják be narrátori közreműködéssel a dicső csata történetét. Az idén is találkoztam a közönség soraiban Markó Feri barátommal, akitől kértem a csata rövid leírását, fotóimmal pedig szeretnék ízelítőt is adni a mai eseményen látottakról.

Üdv: ellike51

 

 

 

A hatvani győzelem után újabb csatát vívott a magyar fősereg 1849 április 4-én Tápióbicskénél. Klapka György vezérőrnagy I. hadteste hírértesülések alapján, miszerint ellenséges haderő nem tartózkodik Tápióbicskén, kellő biztosítás nélkül vonult be a településre. Akkor még a faluban és a környékén állomásozott Jellasics horvát bán I. hadtestének utóvédje. A településre bevonuló magyar honvédek gyilkos kereszt tűzbe kerültek és a Tápió patak fahídján keresztül menekültek Nagykáta felé. A visszavonulást Dessewffy Arisztid ezredes lovassága fedezte. Az egyik magyar üteg elvesztését már ők sem tudták megakadályozni.


Időközben a csatatérre érkezett Görgey Artúr a magyar csapatok főparancsnoka és a III.hadtest Damjanich János vezérőrnagy vezetésével.

Görgey főparancsnok azonnal harcba küldte a Wysocki hadosztály /Lengyel Légió/ katonáit. Osztrák részről Karl Leininger-Westerburg alezredes dandárja szuronyrohammal áttört a Tápió patak fahídján. Damjanich 9. veressipkás zászlóaljának és a 3. un. fehértollas honvéd zászlóalj katonáinak sikerült a támadást elhárítani. Vitézségük eredményéül a csata sorsa eldőlt. Tápióbicskét visszafoglalták és az elveszett ágyúkból is kettőt visszazsákmányoltak.
A győzelemnek nagy ára volt, csataközben 800 honvéd és huszár áldozta életét.


Földimaradványaikat 1882-ben exhumálással összegyűjtötték és közös sírba temették.
Csata színhelyén1910-ben szobrot emeltek, amelyet Jankovics Gyula készített.
Itt zajlott le Jókai Mór: A kőszívű ember fiai regényéből is ismert híres párviadal is. Hermann Riedesel őrnagy és Szini Sebő Alajos alezredes közötti párviadal , amely az osztrák báró halálával végződött.
A csata során az osztrák -horvát sereg 400 katonája is elesett.

 

 

Történelem:
 5 Hozzászólás   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlott cikkek:

Ókori település romjait találták meg Szolnokon

Évezredes, római kori leleteket találtak Abonyban

Abonyi iratok a British Museumban

Október 23.: Egy nép azt mondta, elég volt!

Bronzkori szoptatóedényt- cumisüveget - találtak Cegléden

Horror: erőszak és vér tapad az abonyi Vigyázó-kastély történetéhez

Jandácsik Pál Hősök napi megemlékező beszéde

Ásatások a 4-es úton

Abonyi focitörténelem egy képen

Napi érdekes: elérhető a ceglédi hadifogoly- és gyűjtőtábort bemutató 3D-s alkalmazás.

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Valóban

ellike51 -

2012.04.05. 22:50:36

a jeles nap Tápióbicskén évtizedeken keresztül tanítási szünet... - népünnep, ünnepség, az elesett hősök emlékére.

 

Nagyon őrzi a település ezt a hagyományt, tisztelve az elesett hősök emlékét. Számos helytörténeti emlékkel is büszkélkedhet a település. Ilyen a Markó Ferenc által is említett párbaj-párviadal helyszíne a Sági út jobboldalán a Vaskereszt emlékmű. Az emlékmű alatt van a csatában elesett magyar honvédek egy részének nyughelye.

A Tápió parton emelt Honvéd emlékmű a legjelentősebb emlék, ahogy Markó Ferenc is említette, itt van a csatában elesett legtöbb magyar honvéd nyughelye.

Egy harmadik hely is van, ahol további magyar honvédek hamvai nyugszanak, ez a Nagykátai út jobboldalán található Fehér kereszt emlékmű. Itt vannak azoknak a csatában elesett honvédeknek a maradványai, akiket Fehér István tápióbicskei bíró a környékről összegyüjtetett, hogy egy közös sírba helyezze a hamvakat, ide a Fehér kereszt alá.

Tehát zömmel e három helyen nyugszanak a csatában elesett hősök.

 

Akiket az akkori hadikórházban Nagykátán - a mai polgármesteri hivatalban - kezeltek, vagy ott haltak meg a nagykátai temetőben külön parcellában nyugszanak.

 

Volt egy fiú - egy gyermekáldozat is, Szabó József. A 12 éves Nagykinizsen született gyermekhonvédnek ez volt a hetedik csatája. Kora délelőtt indultak Berényből és az elsők között kapott halálos sebeket a Harcmező utcában. Helyét ma kopjafa jelöli, sírja a nagykátai temetőben van (Ő is a hadikórházban halt meg).

 

Van még egy - országosan is egyedülálló - emlék, mejy csak Tápióbicskén létezik!

 

A zsemleosztás.

Fehér István bíró és felesége Csikós Terézia 1882-ben tett egy alapítványt, melyben benne foglaltatik: minden év április negyedikén minden gyermek és ifjú kapjon egy zsemlét és emlékezzen arra, hogy az a föld termette azt a búzát - amelyből a zsemlét sütötték - melyet magyar honvédek vére öntözött.

Áldott az a föld, amelynek szabadságáért annyi magyar honvéd áldozta életét! 

 

 

Több forrásból adtam közre ezt a kis kiegészítést a képes riporthoz; aki teheti tegyen egy kis kirándulást az emlékhelyekre, a gyerekeknek pedig egy maradandó élmény.

Így tettük mi is közel egy évtizeden keresztül...  ezalatt közel 400 gyermekkel kerékpáros emléktúra keretében ismertettük meg vidékünk legjelentősebb történelmi eseményét.

Április 4.

Markó Ferenc -

2012.04.05. 21:11:17

Ha jól tudom ez az esemény, vagyis április 4-e valóságos népünnepély Tápióbicskén és Nagykátán.

Óvodai és iskolai tanításmentes nap. Irány mindenki a csatamezőre.

Szebb ünnep nap ez mint a másik április 4 volt.

 

A rendezvényről

ellike51 -

2012.04.05. 21:03:40

ma este beszámolt a szomszéd város Aktuális című műsora is. Innen tudom, hogy már 12. alkalommal van ezen a helyszínen ilyen hagyományőrző rendezvény és az idén már közel 800 hagyományőrző közreműködésével zajlott a csata.Az egykori Káplár- Vér - Bori meg a környékbeli hagyományőrzők mára már valóban nemzetközi hadijátékot mutattak be számunkra az egykori harcmezőn. Tőlük tudom, hogy az egykori csata híréhez méltóan, itt van minden évben a legkiemelkedőbb rendezvény. Az említett tv tudósítása szerint pedig Magyarország egyik legrangosabb kulturális rendezvénye a Tápióbicskei csata élő történelemórája.   Szépek ezek a rendezvények!

ketila -

2012.04.05. 17:08:14

Jó lenne visszamenni az időben és átrendezni egy két csatát vagy egy háborúban való részvételt.

Pl. az első világégés Magyarországra gyakorolt hatását (Trianon) megváltoztatni!

Tápióbicske

Markó Ferenc -

2012.04.05. 16:52:33

A hagyományőrzők az idén is kitettek magukért!

Látványos, színvonalas csatát láthattunk.

 


Szavazás
Önnek van már védettségi igazolványa?
   
 Van, mert beoltattam magam 
 Van, mert átestem a COVID-on 
 Beoltattam magam, de még nem kaptam meg 
 Nincs, mert még nem oltattam be magam 
 Nincs, és nem is akarom, hogy legyen!  
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok