Mi Abonyunk - Eltűnt dűlők nyomában
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2012.04.01. 19:41

Te mit szólnál ahhoz, kedves Olvasó, ha egykori gyermekkorod és fiatalságod helyszínét hiába keresnéd, nem lelnéd? Pedig vannak ezzel jó néhányan így és nem is olyan messze. Abonyban az idősek még emlékeznek arra, hogy volt egyszer egy Tatáthányás Dűlő… Kedves, idős ismerősöm kért meg egy kalandos időutazásra és én boldogan mondtam neki igent, bár még nem tudtam, hogy mi vár ránk az úton… Semmivé vált az a terület, ahol egykoron száz tanya állt. A házaknak még a romjait sem őrizte meg az idő. Mintha lerombolták, és felszántották volna a helyet, de úgy, hogy még mutatóba se maradjon belőle semmi sem. Galéria korabeli és mai megdöbbentő fényképekkel ITT

Pontosan ez történt, a mintegy 15- 16 négyzetkilométeres területtel, ahol egykor négyszázan is éltek. BaTta Laci bácsi megrendülten kalauzol végig a területen, azt mondja minden megváltozott, az utak is egészen máshol vannak már, az autó csaknem fennakad a rossz utakon. Szinte imádkozom, hogy ússzuk meg a kalandot. Látom a madarakat a fákon, a suhanó őzeket, a magasfeszültség rémisztő tornyait, a kis patakokat, a magyar ugart, a vetett zöldellő mezőket, a felszántott rögös magyar földet és elképzelem, hogy valaha itt boldog élet volt…. Most csak a csend honol.

Meghatódom és megyek, Laci bácsi kérésének eleget téve. Utunk végső állomása a tanyasi iskola, a Nagyjárási, ahol valaha tanult. Mutatja az osztálytermet is és látom, nagyon szomorú. Mindent elloptak a régi szép épületből, amit csak mozdítani és használni lehetett. A gólya sem jár már erre, üres a fészekalap a kéményen. Üres a szív, az elfacsarító meztelen valóságtól.

1959-ben a tagosításkor szóltak, hogy el kell hagyni a tanyákat végleg, de már 1952- ben és 53-ban is megindult a folyamat. Volt, akinek 24 órája volt arra, hogy elmenjen. Akik maradtak, azoktól is elvették a jószágokat, a lovat előbb, később a tehenet is. Nem lehetett tartani. Aztán a földet, mindent elvettek. „ Cudar egy élet volt! 20 évesen katona lettem és mire előkerültem, már mindent lebontottak. Beköltöztünk a városba mi is. „ – mondja Bata Laci bácsi


Aztán régi képeket mutat, 1953-as cukorrépaszedést, tanyasi lakodalmat, ahogy ül Mucsányi János TV-s személyiség édesapjának lován, cséplés 1959-ből, tanyasi összejövetelek. Mindez mutatja, hogy élt a tanyavilág. Kőkeményen ugyan, de szeretetben, munkával, összetartással, szabadon és boldogan. Ennek lett vége az ötvenes években. Bizonyára sok embernek okozok örömöt kis beszámolómmal és képriportommal. Fogadják mindezt olyan szeretettel, ahogyan Laci bácsi kalauzolt végig engem egykori életük szinte semmivé vált helyszínein.

Lőrinczy Veronika
 

Abony retro:
Abony   
 8 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Rejtélyes történetek kötődnek a Szapáry-kúria épületéhez

Napi extra retro mára

RETROOOOOO

100 éve történt: Fantasztikus olvasóink vannak

Ernő bácsi: A velünk élő történelem

Vajon ezen a télen látunk majd ilyet?

Hamarosan semmi sem marad belőle, élt 185 évet

Mészáros István így kezdte! Ma Abonyban van híres vendéglője

Régen volt, igaz volt: Hét éve, októberben

A Mazsihisz Lázár Jánosnak írt, hogy fel kéne újítani az abonyi Zsinagógát is....

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
III ISTVAN

Sovany -

2012.04.04. 19:19:46

{#emotions_dlg.loveheart}Istvan, nagyon szep tolled ez az iras meg , az erzesek, meg a pozitiv "GONDOLKOZASOD"

Az otvenes  evegben, 3hold szollo volt ott nekunk, atanyak, viragoztak, az ellettol.

Angyjarasi  "meheszes kaptarok, anagyjarasi szollok  finom, bortermo terulete,,

"jott Az 1955 es elszabadult apokol, Abonyban, errol csak ennyit.

HA gondolod , erdekel egy kis igaz tortenelem,, akkor akovetkezo idoben fojtatom, bizom benne , hogy meg aki vigyaz rank, ad erot  egeszseget,hogy leirjam.

nézem

veroniq -

2012.04.02. 17:41:22

Hamarosan hazamegyek és nézem:) Csak mennem kell a kisfiamért, mert éppen birkózik: V
Veronika

ketila -

2012.04.02. 16:28:16

Emlékszel még az abonyi tanyákra újra elküldtem, nem tudom sikerült-e?

adjatok témát...

veroniq -

2012.04.02. 15:32:39

Adjatok nekem témát, ha úgy tetszik házi feladatot és én szívesen feldolgozom {#emotions_dlg.facebeard} Senkinek sem mondok nemet!

Valóban dicséret

ellike51 -

2012.04.02. 10:53:50

illet a cikkért, meg a fáradozásért, hogy a galériával fűszerezve olvashattuk a visszaemlékezést.

 

Tényleg nagyon szívesen olvasnék én is még több hasonló tartalmú cikket amiket taurus is említett.

 

Havonta ha csak egy-két hasonló cikk is szerintem tartalmasabbá tenné a lapot. Addig kellene még az idős emberek visszaemlékezéseit keresni, amíg vannak aki visszaemlékeznek.

 

Dehogy adok további munkát, mert süllő nekem esik megint... pedig csak jót akartam és akarok. 

Gratula!

taurus -

2012.04.02. 10:09:08

Gratulálok Laci bácsinak és Veronikának is e szép visszaemlékezés megírásához. Csatlakozva Ellikéhez magunknak nagyon sok ilyen jellegű cikket (is) kívánok a jövőben. Én kíváncsi lennék pl. a dűlők nevének eredetére (Buzgány, Deákhalom, Kiss Péter Mihály d. stb.), régi, neves, abonyi mesterekre való visszaemlékezésre, szóval mindenre, ami a település múltjával kapcsolatos. Szerintem a mai fiatalok azt sem tudják, hogy miért nevezték az abonyiakat "tarkaborjúsok"-nak.

t.,

Mióta

FIGURA7878 -

2012.04.02. 06:15:05

én kint lakok sajnos már azóta is sok tanya eltünt.{#emotions_dlg.lego}Aminek a fő oka hogy az idősek kihaltak vagy elköltöztek és a tanyákat xy emberek valamilyen okból valószínűleg haszonszerzés miatt elkezdték szépen lassan szét lopni.Van olyan tanya is amiről a tél folyamán a tatőt szedték le de olyan is akadt amelyik alól a téglát szedték ki,a többit meg megoldotta az időjárás.

De ez Magyarország és én így szeretem.

De nevezhetném következmények nélküli országnak is.

régmúlt

III.István -

2012.04.01. 21:04:53

Túl fiatal vagyok én ezekhez a régi képekhez,de mégis láttam ismerős helyet,a Nagyjárási iskolát....89 előtt még másképp nézett ki.....régi  idők....lehet hogy van aki emlékszik...


Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok