Mi Abonyunk - Most akkor tényleg jogsértő?
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8083, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2011.06.09. 14:10:13

Mint lapunk arról egy cikk erejéig korábban beszámolt, véleményünk szerint jogsértő a szociális konzultációs kérdőívek kiküldési módja, mert azokon vonalkód van, mely alapján beazonosítható a válaszadó személy. Én személy szerint főleg ezért nem küldtem azt vissza, mert az adatgyűjtésre alkalmas. Ezzel kapcsolatban botrány tört ki. Íme a cikk minderről:


 Jóri András: bizonyos színvonal alatt nem bocsátkoznék vitába

Nem reagál a miniszterelnöki szóvivő rá vonatkozó kijelentéseire, mivel "egy színvonal alatt" nem bocsátkozik vitába - így nyilatkozott Jóri András adatvédelmi biztos a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában szerda este. Az ombudsman megerősítette: szakmai véleményből, nem pedig személyes indíték alapján fogalmazta meg a szociális kérdőívvel és a hozzá kötődő adatkezeléssel kapcsolatos kifogásait. Megemlítette: szerinte az idei népszámlálást is befolyásolhatják a konzultációval kapcsán ébredt lakossági bizonytalanságok, méghozzá negatívan.

Természetesen nem személyes indíték vezette a szociális konzultáció kérdőíve kapcsán megfogalmazott bírálatában, hanem az egy szakmai vélemény volt – így reagált Jóri András adatvédelmi biztos a miniszterelnöki szóvivő szavaira, miszerint személyes indíték állhat az ombudsman kritikus véleménye mögött. A kérdésre, hogy szerinte mi alapján juthatott következtetésére a miniszterelnöki szóvivő, illetve szerinte mi áll a történések hátterében, Jóri András úgy reagált: van egy olyan színvonal, ami alatt nem bocsátkozna vitába, így Szijjártó Péter szavaira inkább nem reagálna.

A szociális konzultáció kérdőíveivel és adatkezelésével kapcsolatban akkor is gond lenne, ha a kérdések nem lennének politikai jellegűek és nem minősülnének különleges adatnak. A konzultációra – ami lényegében közvélemény-kutatás – ugyanis vonatkozik egy 1995-ös törvény, amit nem tartottak be a lebonyolítók – állított az ombudsman.

A közvélemény-kutatásra vonatkozóan ez a jogszabály fontos garanciákat tartalmaz; például arról, hogyan kell elválasztani a nevet és a lakcímet a véleményre vonatkozó adatoktól. A szociális konzultációban ezek a garanciák mind nem érvényesülnek, az ide vágó szabályokat megkerüli ez a konstrukció – tette hozzá Jóri András.

Példaként említette, hogy a kérdőív “megszemélyesített” - ez a '95-ös törvény szerint jogszerűtlen. Ugyancsak probléma – mondta az ombudsman -, hogy a konzultáció szervezői egy hozzájáruló nyilatkozatot próbáltak fogalmazni a kérdőívekre vonatkozóan, ez azonban a magyar jog szerint érvénytelen. Mégpedig amiatt – fejtette ki véleményét a jogőr -, mert az nem teljesíti az adatvédelmi jog által előírt tájékoztatási követelményeket. Nem szerepel rajta a lebonyolító hivatal neve adatkezelőként, nem szerepel rajta sem az adatkezelés időtartama, a cél meghatározása pedig túl tág.

“Olyan panasz is érkezett a hivatalba, melyben az érintett afelől érdeklődik, hogy mivel ezt a kérdőívet kormányzati szervtől kapta és a miniszterelnöknek kellene visszaküldenie, ez most tényleg önkéntes-e” - hangoztatta az ombudsman. Hozzátette: mindez nagyon sok bizonytalanságot keltett az emberekben, többen úgy érezték, bajuk származhat abból, ha nem küldik vissza a kérdőíveket, sok ilyen kérdés érkezett az ombudsmani hivatlaba – erősítette meg Jóri András.

Az adatvédelmi biztos kifejtette: szerinte külön gond a történésekkel kapcsolatban, hogy idén lesz népszámlálás Magyarországon, amivel kapcsolatban a korábbi biztosokhoz  is mindig sok panasz érkezett.

“Elég régen együtt dolgozom a KSH-val azon, hogy az idei népszámlálás rendben menjen le és az emberek bizalmát próbáljuk növelni. Ilyen körülmények között ezek az akciók, amelyek jogilag nem kellően végiggondoltak, ezt a társadalmi bizalmat minden adatfelvétel kapcsán megrendíthetik, ez pedig nagy kár lenne” - hangzott az interjúban.

A felvetésre, hogy kifogásaira harminc napon belül kell választ kapnia, ám lehetséges, hogy addigra fel is dolgozzák a szociális konzultáció kérdőívének válaszait, Jóri úgy reagált: ha az adatkezelő nem tartja be mindazt, amit ő ombudsmanként a felszólításában megfogalmazott, akkor ugyanezt kiadja hatósági határozatként, aminek kötelező ereje van. Az adatkezelőnek ezt végre kell hajtania, vagy pedig bírósághoz fordulhat - hangoztatta Jóri András a Közbeszéd stúdiójában.



Szöveg: Pintér Attila, felelős szerkesztő, Duna Televízió.

 

Politika:
 3 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Ön melyik képviselőjelöltre szavazna a 6-os választókerületben?

Ön melyik képviselőjelöltre szavazna az 4-es választókerületben?

Ön melyik képviselőjelöltre szavazna az 2-es választókerületben?

Zágráb Nándor a Jobbik országgyűlési képviselő jelöltje a választókerületben

Közadatok Antal- Láng Edináról- II. rész

Ön melyik képviselőjelöltre szavazna az 5-ös választókerületben?

Ön melyik képviselőjelöltre szavazna a 3-as választókerületben?

Ön melyik képviselőjelöltre szavazna az 1-es választókerületben?

Közadatok Antal- Láng Edináról- III. rész

Közadatok Antal- Láng Edináról- I. rész

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Nem piskóta

ellike51 -

2011.06.12. 00:10:58

az MSZP sem, akitől számtalan levelet és meghívót kaptam miután megtudták, hogy civil szervezetként mennyi tag van mögöttem...

Később már a Tisztelet Társasága is teljesen véletlenül felfigyelt ránk és rendszeresen küldték díjmentes belépőjegyeiket a soron következő Tisztelet gálára.

 

Érdekes, már egy éve egy levél sem jön felőlük. Netán megszűntek?   

Kedves Vera!

soul -

2011.06.11. 22:39:04

Arról is szeretném ha írnál - persze ha utánna tudnál nézni - , hogy a kormánytisztvisselőknek viszont - MEGELÉGEDETTSÉGI KÉRDŐÍVET  - kell kitölteni. Mindezt persze anonim, önkéntes, 6 felsszólító e-mail mellett. 

s.

ávéhá 2.

Bugi -

2011.06.11. 19:23:55

Adatbázisok a Fidesz körül

Bár a párt ezt hivatalosan minden alkalommal tagadta, többször felmerült a gyanú, hogy a párt évek óta használ és épít választói nyilvántartásokat, és ezt az [origo]-nak több forrás is megerősítette. Az első ilyen alkalom az akkor még ellenzéki párt 2004-es nemzeti petíciós aláírásgyűjtése volt, az akkor összegyűlt információkat - tulajdonképpen a párt szimpatizánsainak listáját - később a 2005-ös köztársasági elnöki jelölés előtti szimpátia-aláírásgyűjtéskor, majd az országgyűlési, illetve önkormányzati választások alkalmával frissítették.

"7-13-16 így kell menni sorjában, ezekhez kell bekopogtatni. Itt is vannak jelek, hogy van, aki ideadta, van, aki nem adta, van, akit nem tudtunk elérni. Tehát lényeg, hogy ha ideadta, akkor pipáld ki. Ha nem adta ide, elküldött a francba, akkor írd oda, hogy elküldött a francba, vagy MSZP-s, vagy valamit írj ide megjegyzésként. Ha meg nincs otthon, akkor ne írj semmit, akkor tudod, hogy oda vissza kell menni. Mondjuk, 200 ezer aláírást kell összegyűjteni a Fidesznek országosan, azt hamar összegyűjtjük. De nekünk az a célunk, hogy mindenkit érjünk el" - ezt az eligazítást például a vizitdíjas népszavazás kampányában adta a Fidesz egyik választókerületi vezetője egy aktivistának. Az eligazítás szövege a Magyar Rádió birtokába jutott hangfelvétel alapján vált ismertté 2007-ben.

A felvételen az utasításokat adó személy azt is közölte az aktivistával, hogy gyakorlatilag nem számít, mennyi aláírást gyűjt, mert az elsődleges cél nem ezek számának maximalizálása, hanem az adatbázis frissítése, és hogy a későbbi mozgósítás érdekében az önkéntesek minden, a nyilvántartásban szereplő választót felkeressenek. A Fidesz tavaly a parlamenti és az önkormányzati választás előtt is mozgósított, a párt jelöltjei a hivatalosan szükséges ajánlószelvény-mennyiség összegyűjtése után is folytatták a cédulák gyűjtését.

A Fidesz egyik vezető politikusa a konzultáció elindítása után az [origo]-nak azt mondta, hogy a párt elnökségében is vita alakult ki arról, hogy "kilóg a lóláb".


Szavazás
Ön melyik képviselőjelöltre szavazna az 6-os választókerületben?
   
 Gulykáné Gál Erzsébet Függyetlen 
 Juhász Petra Fidesz- KDNP 
 Krupincza János VFE 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok