Mi Abonyunk - Egy színpompás színdarab elő- és utóélete
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

Dórika - 2011.03.22. 14:20:57

Az abonyi március  15-i megemlékezések méltó megkoronázása volt az a színdarab, melyet a Nagyabonyi Színkör mutatott be az esti órákban a városi sportcsarnokban. A darab annak ellenére újdonság volt, hogy abban a közönség sok, az abonyi amatőr színjátszás berkeiben már korábban bemutatkozott szereplőt láthatott a színpadon. A tapasztalatokról, múltról, jelenről és jövőről  a Nagyabonyi Színkör vezetőjét Király Bélánét kérdeztem.

„Elmondhatom, hogy ebbe a színdarabba voltam szerelmes, már régóta álmodoztam arról, hogy színpadra visszük. Éppen 50 évvel ezelőtt, 17 évesen játszottam ebben a színi előadásban gimnazistaként. A Nagyabonyi  Színkört a közelmúltban alakítottuk meg, 12 lelkes taggal. Ebben a felállásban ez az első színdarab, amit nagy szeretettel nyújtottunk át a közönségnek. Az abonyi  amatőr színjátszás nagy múltra tekinthet vissza, hiszen 1849 -ben alakult az első színkör, és 1850 -ben adták elő Kisfaludy: Kérők című színművét.

 

Gyakorlatilag 162 éve van a városban amatőr színjátszás. Az édesanyám is aktív szereplője volt ennek, hiszen a szabadkai Magyar Színkör tagja volt. Mindvégig őrizte a magyar szót. Abonyba költözött házasságkötése után és itt is élénken bekapcsolódott édesapámmal együtt a városka kulturális életébe 1945-től.

 

Érdekes módon az 50-es évek elején az Ipartestületben, ahol a sportkör működött, hoztak létre egy színtársulatot. Ezt azért tették meg, mert a sportra igen kevés pénz jutott, és az előadások bevételét a sportkör finanszírozására fordították. Ekkor a földműves szövetkezetnek is volt már színköre, ez volt a támogatott, a másik az úgynevezett megtűrt. Kisgyerekként ott nőttünk fel az Ipartestület színpadán, így ezer szállal kötődöm a színjátszáshoz, mert az ipartestületi színjátszókört szüleim vezették.

 

Lehet, hogy furcsán hangzik, de úgy megyek az utcán eleve, hogy figyelem az embereket, és egyre több színjátszásra alkalmas ismerőst veszek észre a környezetemben. A Nagyabonyi Színkör egy civil szervezet, egy független dolog, mely nem köthető egyetlen intézményhez sem. Ide tényleg azok jönnek, akik valóban nagyon akarnak. 

 

Több darab mellett bábáskodtam már, mint például a Kinizsi, az Obsitos, vagy a Nyitott ablak. Érdekes végignézni, hogy a gyerekek belenőnek az egyes szerepekbe. Nagyon jó, hogy a lányom énektanár, és ő a Kinizsi gimnáziumból és a Somogyiból fel tud figyelni a tehetséges gyerekekre.

 

Szeretem azokat a darabokat, amelyek nem egyénekre építenek, és a Bécsi Diákok pont ilyen. Itt a tömeg adja az erőt, nálam a statiszta a csúcs. Nagyon megbecsülöm azokat, akik egy mondat miatt ott ülnek akár három órát is a próbákon. A Bécsi Diákokban 48 színpadi szereplő volt, összesen 60 tagkönyvvel rendelkező műkedvelő csatlakozott hozzánk. Külön öröm számomra, hogy sikerült a színkör mellé 12 tagú zenekart is összeszervezni. Ez egy baráti társaság, igazi örömzenét játszanak, szívességből. A Party Music Band zenekar 4 vonós hangszeren játszó tagja is erősítette ezt a kis csapatot. Többen voltak a színészek között, akik most első színpadosok voltak.

 

Összesen egészen pontosan 599 fizető néző volt kíváncsi az előadásunkra, amit jónak tartok. Ahol tudtunk, takarékoskodtunk. Már az első napokban elfogytak a legjobb helyekre a jegyek. Úgy tervezzük, hogy május 13- án a Gyulai iskola aulájában, június 20-án a Somogyi iskola tornatermében a diákoknak is bemutatjuk ezt a darabot. Jövő év március 15- én pedig Jászfényszarura kaptunk meghívást. Komoly, 3 éves tervvel rendelkezünk már most, a Bécsi Diákokat Újszilváson, Törtelen és Nagykőrösön is, valamint októberben Cegléden is szeretnénk színpadra vinni. Szerencsések vagyunk, hiszen a szereplők mindig elérhetők, a ruhák megvannak, és bármikor bemutatható ismét a darab. Igaz, nem csak ez, hanem például a Kinizsi című is, melyet Pünkösdkor Abonyban szeretnénk megint előadni, és június 20-án pedig a Diósgyőri Várban, ahová meghívtak bennünket. Persze új darabbal is készülünk, Eisemann Mihály: Bástyasétány 77 című művét is hamarosan láthatja a közönség. Igazi kuriózum lesz majd Abonyi Lajos: A betyár kendője című színdarab. Ugyanis ezt népzene kísérettel fogjuk előadni. Már készülnek a régi citerások, de dudások is lesznek. Ennek az apropója az, hogy 2013-ban lesz Abonyi Lajos születésének 180. évfordulója.

 

Mi nem akarunk profinak látszani véletlenül sem, mi műkedvelő, színházszerető emberek vagyunk.” –mondta el lapunknak Király Béláné a Nagyabonyi színkör vezetője.

 

 

Lőrinczy Veronika

Kultúra:
 2 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Szép este volt: Abonyiak csodálatos szereplése a Szolnoki Szimfonikusok Újévi Koncertjén

Kivonulással fenyeget a SPAR

KIrály Izabella szerint kevés abonyi vevő a kultúrára

ESZENYI ENIKŐ: TAHI TÓTH LÁSZLÓ A LEGNAGYOBB MŰVÉSZEK KÖZÉ TARTOZOTT

Nótások találkoztak Abonyban

Pető Zsolt, Abony Város polgármestere nyitotta meg az országos rendezvényt

Nagykőrös: Hiszem, hogy a Nagykőrösi Arany János Muzeális Gyűjtemény olyan érték, melyet minden magyar embernek látnia kell

Előkészületben a Nagyabonyi Színkör újabb előadása

Kedvenc abonyi rapperünk ismét beindult :)

Remek tanszaki hangverseny a Bihariban

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
:)

kuci18 -

2011.03.22. 19:37:16

Nagyon sok sikert kívánunk továbbra is  :)  nagyon nagyon köszönjük 

::))

polis -

2011.03.22. 18:17:55

Én láttam a szindarabot,tényleg nagyon jó volt! Kivánok további sikeres,jó munkát a jövöben is!!


Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok