Mi Abonyunk - Rossz hír az ösztöndíjasoknak
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

matek - 2011.02.09. 17:59:58

Ambrus András Pest Megye Önkormányzat sajtófőnökének levele következik:

 

Tisztelt Főszerkesztő Asszony!
 
 
Köszönjük, hogy a Bursa Hungarica ügyében haladéktalanul megkeresett bennünket. 
Sajnálom, hogy nem tudok jó hírrel szolgálni. Mint korábban is megírtuk, és minden megkeresés esetén elmondtuk az ösztöndíjasoknak: A Bursa Hungarica ösztöndíjpályázat 2010-2011-es fordulójához (sok éves gyakorlatnak megfelelően) csatlakozott Pest Megye Önkormányzata, az általa vállalt kiegészítő támogatást nem tudja utalni. Továbbá, bizonytalan, hogy mikor tud eleget tenni ebbéli kötelezettségének, de e tartozást amint lehet, ki fogja egyenlíteni. Tájékoztatom viszont arról, hogy a közgyűlés január 28.-i ülésén meghozott döntése értelmében, 2011. január 1-től Pest Megye Önkormányzata már nem vállalja az ösztöndíj kiegészítését.
 
Kérdésére válaszolva: a késlekedés egyértelműen és kizárólag a megyei önkormányzat felelőssége; és bár az Abony város által átutalt összeg nem a megyei önkormányzat számláján van (soha nem is volt!), de valóban az a helyzet, hogy a hallgatók addig nem juthatnak hozzá a város által már átutalt összeghez, amíg a megyei kiegészítés nem érkezik meg (szintén) a minisztériumhoz. A megyei önkormányzat késlekedése így a hallgatókat kétszeresen sújtja. 
 
Mint írtam, a helyzet kialakulásáért Pest Megye Önkormányzatát terheli a felelősség, az ok pedig a következő: A megyei önkormányzatok kizárólag három bevételi forrással rendelkeznek - a kötelező feladatellátásához kapcsolódó normatíva, az ún. átengedett SZJA, valamint az illetékbevételek. Minden kötelező és önként vállalt feladatot, valamint juttatást kizárólag e bevételekre lehet alapozni. A települési önkormányzatokkal ellentétben a megye további adó kivetésére nem jogosult, így akkor, amikor a 2009-ben elfogadott költségvetéssel több milliárd forintot elvontak a megyei önkormányzatoktól, nem állt rendelkezésre semmilyen mozgástér. 2010-ben az iskolák, a szociális otthonok, vagy éppen a gyermekvédelem költségeinek alig 55%-át finanszírozta a központi költségvetés. Az intézmények működéséhez és a feladatellátáshoz szükséges hiányzó összeget pedig az ötödére csökkentett átengedett SZJA, valamint a harmadára csökkent illetékbevételek alapján kellett (volna) előteremteni. 
A Bursa Hungarica ösztöndíj kiegészítésére az önkormányzatok nem kapnak normatívát. Mint sok más feladat, és/vagy juttatás esetében a megyei, vagy a települési önkormányzatok egyéb bevételeik terhére vállalhatnak, saját belátásuk szerint hozzájárulást. Pest Megye Önkormányzata például évről-évre, a bevételeit csökkentő folyamatos elvonások ellenére is fenntartotta a kiegészítést. Az ügy jelentősége miatt. A hátrányos helyzetű hallgatók segítése miatt. Azért, mert jó célt, és "jól" szolgál a Bursa Hungarica. 
2010 őszén azonban már a törvényben kötelezően előírt feladatok ellátása, a napi működés alapfeltételeinek megteremtése is komoly erőfeszítéseket igényelt. Ezért született meg a döntés, hogy valamennyi rendelkezésre álló forrás az alapellátás folyamatosságát biztosítja, és minden egyébre, így az önként vállalt támogatások megfizetésére, csak akkor kerülhet sor, ha rendeződik az önkormányzat anyagi helyzete. 
Ez a döntés jelen körülmények között szükségszerű és végleges. Még akkor is, ha elfogadhatatlan; és nem azért elfogadhatatlan, mert "lenyúlta" bárki is a hallgatók pénzét (ez a rosszindulatú feltételezés a konstrukció felépítéséből következően egyenesen képtelenség és abszurd), hanem azért, mert az önkormányzat vállalt egy kötelezettséget, amelyet nem tud teljesíteni. Pest Megye Közgyűlése ezért január 28-án, huszonegy újabb intézkedésről döntött, amelyekkel alkalmazkodik a helyzethez, folytatva az elmúlt években megkezdett szigorú és takarékos gazdálkodást, és így reméljük, hogy tartozásainkat hamarosan törleszteni tudjuk. 
Pest Megye Önkormányzata e döntésekkel lényegében lemond minden olyan vállalásról, amely önkéntes. Sajnos e döntések között szerepel az is, hogy a Bursa Hungarica ösztöndíjprogramhoz a megyei önkormányzat nem ad a továbbiakban kiegészítő támogatást. Ez a döntés szükségszerű és kénytelen. Akár elfogadjuk, akár nem, a tény, tény marad: 2011-ben nem áll rendelkezésre olyan forrás, amelynek terhére vállalni lehetne az ösztöndíj kifizetését. A felelős gazdálkodás miatt, és azért mert a tavaly ősszel kialakult helyzetet, a késés, a bizonytalanság és a kiszámíthatatlanság légkörét egyikünk sem képes tolerálni. 
A kiegészítés megvonása a már megítélt kiegészítő támogatások folyósítását nem érinti. 
 
Üdvözlettel:
 
Ambrus András sajtófőnök
Pest Megye Önkormányzatának Hivatala, Elnöki Iroda
1052 Budapest, Városház utca 7.
 
Kapcsolódó cikkünk a témában:
Ki nyúlta le a főiskolások pénzét?
Oktatás:
Oktatás   
 3 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

A pedagógusnap margójára

Biztonságos lesz az érettségi lebonyolítása

Mesebeli várak és kincses bányavárosok a Felvidéken - Itt jártak a somogyisok

A csoda folyatódott: 52. évfordulós osztálytalálkozón ünnepelte az osztály Katona Csöpi néni 90 szülinapját

Így épül a kézilabda pálya a Gyulai suliban

Búcsúzik a gimnázium igazgatónője

Augusztus végén érkeznek a szeptemberi családtámogatások

2,5 milliárd forintot kapnak hangszervásárlásra a zeneiskolák

Megint parkolj hülyén

A gyógypedagógus hiány ellen küzdenek Abony térségében

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Ki hiszi ezt el?

molnari -

2011.02.09. 21:51:01

Ezek szerint Pest megye önkormányzata van a legkilátástalanabb helyzetben?

Szerencsére még nem hallottam hasonló esetet másik megyében lakó hallgatóktól...

szégyelljék magukat

jobb -

2011.02.09. 20:37:38

De legalább őszinték és bevállalják,hogy mi történt.ÁrtatlanNem úgy,mint Abonyban a főmufti.

:S

bevizj -

2011.02.09. 19:19:23

Érdekes. Akkor még az újabb forduló kiírása előtt miért nem mondták vissza a támogatásukat? Abban az esetben nem kellene rájuk várni, a városi rész utalásánál, hanem megkaphatnánk időben.

Úgy érzem, ezt a pénzt már várhatjuk....


Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok