Mi Abonyunk - Kicsinyített felnőttek
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

Aprajafalva - 2011.01.05. 13:04:23


Csőfarmerbe öltöztetett csecsemő, partnerként kezelt gyerekek otthon és az iskolában. Valóban annak látjuk őket, akik? Gyerekeinket már nem gyerekként kezeljük, hanem kicsinyített felnőttekként. Hogy hová vezet mindez, arra keresi a választ az író is a Miért válnak zsarnokká a gyerekeink? Avagy a gyermekkor elrablása című művében. Michael Winterhoff könyve talán nem is láthatott volna napvilágot pár évvel ezelőtt, hiszen a társadalmi nyomás oly nagy a gyermeknevelés -a szerző szerint- túl engedékeny volta miatt. A pszichiátriai magánpraxisában szerzett tapasztalatit teszi közzé az orvos, melyben fegyelmezhetetlen, irányíthatatlan gyerekekről olvashatunk, akik fittyet hánynak a tekintélynek. A szerző megítélése szerint ezek mind a helytelen nevelés következményei, egy olyan nevelésé, amelyben a gyerekeket megfosztjuk az őket megillető bánásmódtól és a fejlettségi fokukat háttérbe szorítva úgy bánunk velük, mintha teljes jogú felnőttek lennének. Ennél fogva beleszólást engedünk nekik olyan témákba is, melytől inkább még óvnunk kellene őket, és nem adjuk meg számukra a lehetőséget, hogy végigjárják a fejlődési fokokat a teljes felnőtté válásig.

 

Bizonyos családtípusokban, mint például az egyszülős családokban, fokozottabban vannak kitéve ennek a tendenciának a gyerekek. Ezekben ugyanis a szülő támaszkodik a gyerekre, partner hiányában vele osztja meg problémáit, akire így túl sok teher nehezedik. Az ilyen gyerek hamar felnőtté válik ugyan, de kimarad a gyermekkora, ami életre szóló hátrányokat okoz. Hasonló a helyzet a bántalmazott családokban is, ahol sok esetben a gyerek védi meg a szülőt a másikkal szemben. A szomorú tény viszont az, miszerint a legtöbb esetben jó körülmények között nevelkedő gyermekek válnak áldozatául ennek a nevelésnek. A gyerekeket helyezve a középpontba rájuk irányítjuk minden figyelmünket, így nem tanulják, meg, hogy vannak helyzetek amikor várniuk kell, ezt tapasztalva a gyerek irányítja a felnőttet megrekedve egy alacsonyabb fejlettségi fokon. Kisgyermekekben személyiségként értékelünk olyan tulajdonságokat, amik életkori sajátosságok, és félreértelmezzük azokat, például az akaratosságot önérzetességként fogjuk fel. A szerző ennek a trendnek szörnyű kilátását látja, gyerekeinket meggyűlölő, velük szembeforduló társadalom képe vetül elé.

 

A történelem folyamán nem először fordul elő, hogy a gyerekeket kicsinyített felnőtteknek tekintették ez a középkorban is így volt, azzal a különbséggel, hogy akkor a gyerekkort nem értékelték nagyra, nem alakultak ki kötődések a szülőkkel ebben szerepet játszhatott a nagy halandóság is, mindenesetre nem úgy néztek rájuk mint érző lényekre. A gyermekkor sajátosságai kimaradtak, amit öltöztetésük is tükrözött.

És hogy néz ki ez ma?

Míg egy két nemzedékkel ezelőtt csak fiatal felnőttként kezdett a divat szerepet játszani az öltözködésben, addig ma már mondhatjuk csecsemőkortól megfigyelhető ez a jelenség. Az öltöztetés csak egy jelképe annak az áramlatnak, ami a gyerekeket körülveszi. Ma nem tudunk elhatárolódni hol végződik a szülő és hol kezdődik a gyerek, mindez annak a szimbiózisnak a következménye, amelyben a mai szülők élnek gyerekeikkel. Gondolatébresztő nézet miszerint átestünk a ló túloldalára, a „poroszos” nevelési stílusból kezdetben csak humánusabbat szerettünk volna teremteni, de mára ez ezen jóval túlmutat.

Modern társadalmunkban nem adunk lehetőséget a gyerekeknek, hogy végigjárják a lelki fejlődés lépcsőfokait, ennek következtében a szerző rémképe az iskolába be nem illeszkedő gyerekek, a munkára képtelen fiatalok tömeges megjelenése.

 

Véleményem szerint felgyorsult élettempónkban nehezen tudjuk megvédeni a gyerekeket az őket érő káros hatásoktól, lásd média hatásai. Szinte azt mondhatom nincs lehetőség kizárni a gyerekeket, a felnőtt világból. Megváltozott családmodellek, válások, szétesett kapcsolatok... Az ok nagyon összetett, a nevelés hatása valóban meghatározó e tekintetben, ugyanakkor e mellett még számos más tényező döntő fontosságú lehet, úgy mint az a miliő amiben ma egy gyerek él.

 

Telek Mónika, Aprajafalva Klub

Közélet:
Gyermek   
Blogok   
 1 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?

Chili Parádé Abonyban

Értékőr: 45 éve hunyt el Cselényi József Abony Város posztumusz díszpolgára

Meseterápia

Kinizsi színházi előadás

Nagyszabású kúriafelújítási program Abonyban

Pecsenye Parádé eredmények

Moziklub

Versek a cipősdobozban

Kipp Kopp koncert

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Saját szememmel láttam Sárvár 1ik...

Truckman -

2011.01.05. 13:22:11

...boltjának kirakatrában, "gyermek-kislány melltartót"! Azt hittem a guta üt meg! Hisz még cicijük sincs! Mondjuk én már sokmindent elképzelek az "elkapatott szülőkről"! Láttam már olyant is, hogy a 150 ezer Forintos kutyája az anyukának a póráz végén, vagy tudomisén ki volt az, Kecskemét főterén, szebben volt föl öltöztetve, mint jobbján a sétáló kisfia! Ez jó cikk volt! Nekeeem tecccikkk! :D

Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok