Mi Abonyunk - Így mondott le a köztársasági elnök
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7573, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2012.04.02. 15:15

Lemondott Schmitt Pál - Alkotmányjogász: több új szabály is szól az államfő lemondásáról- (MTI) - A január 1-je óta hatályos alaptörvény nem változtatott lényegesen azokon, a köztársasági elnök lemondása vagy akadályoztatása esetén érvényes szabályokon, amelyeket a korábbi alkotmány tartalmazott - mondta Sonnevend Pál alkotmányjogász az MTI-nek. Új elem azonban a szabályozásban, hogy a köztársasági elnök jogállásáról szóló sarkalatos törvény szerint a parlament lemondási szándékának megfontolására kérheti az államfőt.- Fotó: MTI: Beliczay László


    Az alkotmányjogász, egyetemi docens elmondta: változatlan az a szabály, hogy ha a köztársasági elnök megbízatása a mandátumának lejárta előtt szűnt meg, utódját harminc napon belül meg kell választani.
    Sonnevend Pál kifejtette: ha megbízatása megszűnt, a köztársasági elnök hatásköreit az új elnök hivatalba lépéséig az Országgyűlés elnöke gyakorolja, ő azonban - a köznyelvben gyakran alkalmazott formulával szemben - nem ideiglenes köztársasági elnök, ilyen megnevezés nincs a magyar közjogi rendszerben.
    Mindez a korábbi szabályozás alapján is így volt, azzal a korlátozással, hogy az államfői jogkört átmenetileg gyakorló házelnök nem élhetett a köztársasági elnök vétójogával, tehát nem küldhetett vissza törvényt a parlamentnek megfontolásra, és nem fordulhatott előzetes normakontrollt kérve az Alkotmánybírósághoz. Korábban az államfői jogkört gyakorló házelnök kegyelmezési jogköre is korlátozott volt, és az Országgyűlést sem oszlathatta fel. Az új alaptörvény ezeket a korlátozásokat nem tartalmazza, vagyis a helyettesítési jog tágult - magyarázta a szakértő.
    Ilyen esetben a házelnöki feladatokat a parlament által kijelölt alelnök veszi át.
    Változott a lemondás eljárás szabályozása is. A köztársasági elnök jogállásáról szóló sarkalatos törvény szerint bár az államfő az Országgyűléshez intézett írásbeli nyilatkozatával továbbra is lemondhat megbízatásáról, a lemondás érvényességéhez a Ház elfogadó nyilatkozata szükséges. A parlament 15 napon kelül kérheti őt, hogy elhatározását fontolja meg; ha fenntartja szándékát, a lemondás tudomásulvételét a képviselők nem tagadhatják meg.
    Sonnevend Pál ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az alaptörvény szövege - ellentétben a korábbi alkotmánnyal - nem ír elő országgyűlési beleegyezést az államfő lemondásához, csak azt rögzíti, hogy a köztársasági elnök megbízatása megszűnik a lemondásával. Szerinte így kérdéses, hogy ezt sarkalatos törvény további feltételhez kötheti-e.

Politika:
 6 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Közadatok Antal- Láng Edináról- III. rész

Közadatok Antal- Láng Edináról- I. rész

Egyhangú igen az abonyi műjégpályára! Szép volt!

A helyi Fidesz elnök, Balangó László NEM vállalja, hogy beüljön a képviselő- testületbe

Abonyban 1341 Fideszes is Pető Zsoltot támogatta!

Közadatok Antal- Láng Edináról- II. rész

Közlemény az abonyi Jobbik alapszervezetéről- Szeremi Anikó feloszlatta

Ők készítik majd elő a döntéseket: Abony Város Bizottságainak tagjai értünk dolgoznak

Október 28-án megalakul az új abonyi képviselő- testület: Ünnepélyes eskütételek, illetmények, alpolgármester

Egyedülálló eredmény a város történelmében, ezzel együtt hatalmas a felelősségünk is!- Interjú Pető Zsolt polgármesterrel

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Nehéz a boldogságtól...

Xavér -

2012.04.03. 15:55:26

Schmitt

Nagyfehér -

2012.04.03. 15:47:40

Smitteltem,érdemes elolvasni: ""Tisztelt" Schmitt Pál! Mélységesen együttérzek Önnel! Tudom, mennyire fáj, hogy aljas módon, törvénytelenül, visszamenőleg elvették öntől azt a jogát, hogy használja a doktori címet és semmibe vették a munkáját! Remélem, most már átérzi annak a több tízezer szolgálati nyugdíjasnak a mélységes felháborodását és dühét, akiktől az ÖN KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL aljas módon, törvénytelenül, visszamenőleg elvették azt a jogát, hogy nyugdíjas legyen és semmibe vették a haza szolgálatában eltöltött több évtizedes becsületes munkáját! Ugye mennyire tud fájni az igazságtalanság Schmitt Úr !? Hát csak fájjon! Megérdemli! "Tisztelettel": Egy kádárhuszár!
Lemondott....

napraforgo -

2012.04.03. 14:27:16

Örülök neki, hogy lemondott a köztársasági elnök a nemzet megosztottságának megelőzésére. Bízom benne, hogy bírósági úton megta-lálják a ma is működő magát nyíltan nem vállaló III/III-as ügynököt és megbízóit. Kérdésem még az is, hogy mi lesz a sorsa a foxi-maxi /mar- xista-leninista/ egyetemeken szerzett doktorátusokkal, mivel a tan is megbukott hivatalosan is. No kedves értelmiségi elit réteg lehet tü - körbe nézni és pirulgatni, majd "szenátusi" döntést hozni. A kígyó a farkába harap????
Ki tudja még

ellike51 -

2012.04.03. 11:50:56

Ne bántsátok már !

TATU -

2012.04.03. 10:51:58

Magyarországon senkit nem aláztak meg úgy mint ez a szerencsétlent.Hány doktorit lehetne vissza vonni ami még nem derűlt ki.Szerencsétlen ember rosszkor volt rossz helyen,ha nem lett volna becs vágyó mint minden emberi tulajdonság akkor ez a gond nem lett volna.De szerintem senki ne bántsa senki csk az szidja ki bűntelen nem beszélve minden bűnnek van elévülése pláne 20 év után ki véve az élet ellenes cselekedetek.Szerencsétlen meg szenvedte hiába kapja meg a 1,5 milliós fizetést a köztársasági elnök megszólítást a szolg.autót szolg.lakász a 2 fős titkárságot a szégyent senki nem mossa le,sehol nem tud megjellenni emelt fövel bár hová is megy csak le sütött fejjel kénytelen közlekedni.Gyermekei családjai szemében is preztist szenvedett.Ne bántsátok mostmár elég volt,meg kapta büntetését a sorstól mostmár csak arra lennék kíváncsi egy 70 éves ember medi képes ezt feldolgozni,lehet ez az élete veszte.Ha már mást nem is de a múltját és a korát illene tisztelni.

Egy elcsípett beszélgetés

Xavér -

2012.04.02. 20:40:09

Egy elcsípett beszélgetés most Koreában, Obama és a titkára között, amikor
közelített feléjük Schmitt.


Titkár (súgva): - Ő a magyar köztársasági
elnök.
Obama: - A Magyar Köztársaság elnöke?
Titkár: - Nem, mert olyan nincs, hogy
Magyar Köztársaság.
Obama: - Akkor mi van?
Titkár: - Magyarország.
Obama: Tehát ő Magyarország elnöke?
Titkár: Nem, ő a köztársasági elnök.
Obama: - Egy nem létező köztársaság
elnöke?
Titkár: Sajnálom, ezt én sem értem
pontosan.
Obama: Ha jól tudom, náluk alkotmányos
demokrácia van, nézz utána, hogy mi van az
alkotmányukban!
Titkár: Az a helyzet, hogy nincs
alkotmányuk, hanem alaptörvényük van.
Obama: - Akkor az alaptörvényben az van
leírva, hogy ő a köztársasági elnök?
Titkár: - Nem, az az alkotmányukban van
leírva.
Obama: - Jó, hagyjuk. Hogy hívják?
Titkár: -Dr. Schmitt Pál.
Obama: - Mivel nem tudom, hogy jó-e ha
köztársasági elnök úrnak szólítom, vagy
sem, ezért inkább maradok a doktor úr
megszólításnál, rendben?
Titkár: - Nos… ööö... izé…mi lenne, ha
egyszerűen kikerülnénk?


Szavazás
Önnek milyen tapasztalatai vannak az abonyi orvosi ügyelet működésével kapcsolatban?
   
 Nagyon jó 
 Is- is 
 Nagyon rossz 
 Nincsenek tapasztalataim 
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok