Mi Abonyunk - ÁFA-emelés, azaz bevétel minden áron
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8081, belépett felhasználók: 0.

tyb - 2011.12.17. 21:43

 

 

Azt hiszem, hogy nem csak nálam verte ki a biztosítékot, hogy 2012. január 1-től 27 %-ra emeli az Orbán-kabinet vezérelte országgyűlés, az általános forgalmi adó mértékét. Orbán Viktor miniszterelnök - több kormánypárti belső egyeztetés során - azzal érvelt, hogy ezt az adófajtát nem lehet elkerülni, "bemész a boltba, és megfizeted". Talán ez egy kicsit erős volt...

 

( Fotó: MTI )

 

 

 

 

"Országmentésnek" nevezi a kormányzó párt, s mi - talán kevés kivétellel - népnyúzásként éljük meg az újabb és újabb megszorító intézkedéseket. Hátrafelé mutogatnak Orbánék, de csak nyolc évre, mintha az azt megelőző években történtekhez semmi közük sem lenne. Beszélnek az elmúlt nyolc évben bekövetkezett államadósság drasztikus növekedéséről (53-ról 80 %-ra), azonban annak egészen a rendszerváltozásig visszanyúló okairól és a politikai elit felelősségéről semmit. Nem csoda, hisz annak két évtizede ők is tagjai...

 

 

 

Megdöbbenve állnak még a kormányzó párt hithű szavazói is a hétről-hétre bejelentett újabb adóterhek előtt. Az ÁFA-emelés gyakorlatilag minden fogyasztási terméket vásárló polgárt érint. Nem kicsit. Utánajártam az előzményeknek és a várható következményeknek... Íme.

 

Az ország pénzügyi stabilitása érdekében tavaly lefektetett több kisebb összegre vonatkozó javaslatot - például az illetékek emelését - is visszadobta Orbán azzal, hogy  nem sok kis apró lépést akar, hanem nagy, szimbolikus vágásokat. Orbán ebben a vitában azzal érvelt a fogyasztást terhelő adók - akkor még esetleges - emelése mellett, hogy az - ellentétben a többi adófajtával - tervezhetőbb, kiszámíthatóbb bevétel, hiszen nem kell behajtani, nem lehet elkerülni, "bemész a boltba, és megfizeted".

A kormányzat szeptember végén jelentette be, hogy a mostani 25 százalékról uniós csúcsra, 27 százalékra növeli az általános forgalmi adó mértékét. Érdekes ránézni az unió tagállamainak ÁFA mértékére:

 

 

 

 Diagramm:www.adózóna.hu

 

Az uniós ÁFA mértékének egységes szabályozásáról pedig már korábban határorozott az Európa Tanács:

Az Európai Tanács 2010. december 7-ei ülésén egyebek között az általános forgalmi adóról is határozott. A módosított irányelvben a tagállamok elfogadták, hogy 2015. december 31-ig az általános adómérték nem lehet kevesebb, mint 15 százalék.Ezzel együtt azonban a Tanács egy jegyzőkönyvben rögzített nyilatkozatot is elfogadott, amely a következő:

"A tagállamok a ma előrelátható feltételek mellett vállalják, hogy a 2011. január 1-je és 2015. december 31. közötti időszakban minden erőfeszítést megtesznek annak elkerülése érdekében, hogy kiszélesedjen a tagállamok által alkalmazott általános adómértékeknek a - jelenleg a legalacsonyabbtól számítva 10 százalékpontos - tartománya." Tehát, úgy látszik, hogy kormányzatunk teljes erőbedobással megy Európával szemben.

 

Ez lenne a kisebb baj, a nagyobb az, hogy az ÁFA emelésével gyakorlatilag minden magyar családot büntet az állam nevében intézkedő kormányzat. Konkrétabban, egy kis számtan...

 

A 2 százalékpontos adóemelés azt a kulcsot változtatja, amellyel a nettó árat kell szorozni, miközben a kiskereskedelmi egységekben már a bruttó (áfával növelt) árakkal találkozunk. Egy jelenleg bolti áron 100 forintos termék áfa nélküli ára most 80 forint, január 1-jétől ezt az értéket kell 1,25 helyett 1,27-tel szorozni, így pedig 101,6 forintot kapunk (1,6 százalékos drágulás). Más megközelítésben, a pl.: 100.000 forintos fizetésből, minden egyes kereső, vagy más ellátásban részesülő (nyugdíjas is) veszít 1.600 forintot. Az állam javára. Mert, ugye "bemész a boltba és megfizeted".  

 

Ebből akar a kormány 150 milliárdos bevételt teremteni... Akkor, amikor a közgazdászok többsége - érdekes, de egyik sem Fidesz-közeli - szerint az egykulcsos adó ez évi bevezetésével 500 milliárd bevételtől esett el az állam. Az egykulcsos adó magyarországi története a 2010. június 8-án a parlamentben elhangzott miniszterelnöki beszédtől datálható. Akkor hangzott el, az azóta híressé - szerintem inkább hírhedté - vált kijelentés Orbán szájából, miszerint „…senkit sem hagyunk az út szélén. Akkor "javasolta", hogy az - ő párttársainak meghatározó többségéből álló - országgyűlés - az egykulcsos személyi jövedelemadó esetében 16 százalékos adókulcsot állapítson meg. Azóta világossá vált az ötletszerű, a választások utáni népszerűség megtartására irányuló populáris és nemzeti színű szalaggal átkötött javaslat életképtelensége. Mint ahogy az már több európai országban is megbukott... Egyszerűen fogalmazva, a kormány hülyeségének árát az utólsó nyugdíjasig bezárólag mindenki megfizeti. Ugyanis, "bemész a boltba és megfizeted". 

 

Az már csak hab a tortán, hogy egyes keresők részére "visszatér" a kétkulcsos adó, mégha kitartóan tagadja is ezt a szégyenteljes bukásra egyértelműen utaló, szükségszerű lépést Orbán. Ugyanis másként nevezik a köreikben.  

Nos, ettől a hivatalos indoklástól felfordult a gyomrom... "...mindaddig, amíg az egykulcsos adó bevezetése bárkinek is jövedelemkiesést okoz, addig az eddigi adóterheknél alacsonyabb mértékű, átmeneti jellegű hozzájárulást kell fizetni, a havi bruttó 202 000 forint feletti jövedelemmel rendelkező munkavállalóknak".

 

A magam részéről megalázóan gusztustalannak tartom Orbánék végeláthatatlan intézkedés-sorozatát, melynek során egyértelmű cél, a lakosság teljes vertikumával megfizettetni saját és politikai partnereinek - ugye ők nem ellenségek?! - elhibázott döntéseinek a következményeit.  

 

Tönkretesznek bennünket, teljesen "jogszerűen", ezt érzem,s talán nem is alaptalanul...

Politika:
ÁFA   
Adó   
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Zágráb Nándor a Jobbik országgyűlési képviselő jelöltje a választókerületben

Közadatok Antal- Láng Edináról- II. rész

Közlemény az abonyi Jobbik alapszervezetéről- Szeremi Anikó feloszlatta

Ők készítik majd elő a döntéseket: Abony Város Bizottságainak tagjai értünk dolgoznak

Október 28-án megalakul az új abonyi képviselő- testület: Ünnepélyes eskütételek, illetmények, alpolgármester

Közadatok Antal- Láng Edináról- III. rész

Közadatok Antal- Láng Edináról- I. rész

Egyhangú igen az abonyi műjégpályára! Szép volt!

A helyi Fidesz elnök, Balangó László NEM vállalja, hogy beüljön a képviselő- testületbe

Abonyban 1341 Fideszes is Pető Zsoltot támogatta!

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?
   
 Pető Zsolt 
 Dr. Egedy Zsolt 
 Valaki más 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok