Mi Abonyunk - Esterházy kastély: A történelem csodája
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8083, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2016.06.13. 19:08

 

Abban a szerencsében volt részem, hogy az elmúlt hét végén ellátogathattam a fertődi Esterházy kastélyba, ahol a magyar történelem csodája elevenedett meg a kastélyban sétálók előtt. Közkívánatra, olvasóink kérésnek megfelelően születik most ebből egy kis cikk, és persze, képes összeállítás. Képek IDE kattintva a MiAbonyunk facebook oldalán! Ha tehetik, feltétlenül látogassanak el Önök is a páratlan szépségű kastélyba, érdemes!

 

 

Amit tudni kell a páratlan csodáról:

 

A kastélyban él egy igazi Herceg, aki a kastély hivatalos oldalán így köszönti a látogatókat:

 

 

 

Magyarország főnemesi családjai európai történetet írtak politikai, katonai és kulturális szempontból egyaránt. Hűségesen szolgálták, segítették királyainkat és fejedelmeinket abban a közös törekvésben, hogy már több mint 1100 éves történelmünk folyamán a Kárpát-medencét mondhassuk hazánknak, még akkor is, ha 90 évvel ezelőtt a trianoni békeszerződés teljesen átrendezte e térséget.

Európa mai arca a múlt évszázadok fejleményeinek következménye. Nem lehet a múlt nagy államalkotóinak befolyását tagadni, még a mostani Unió földrajzában sem. A Pálffy, Batthyány, Erdődy, Csáky, Zichy, Károlyi, Teleki, Bánffy, Bornemissza, Kornis, Kemény, Zrínyi, Grassalkovich, Bethlen, Illésházy, Wesselényi és számos további nevek nagyrészt külföldön is ismertek. A Széchenyi család mellett valószínűleg az Esterházy a legismertebb.

Az 1186-ban először okmányilag megemlített ZERHAS de SALAMON-WATHA Csallóközben letelepült törzs, majd az 1590 körül megjelent három testvér, gróf Miklós, báró Dániel és báró Pál az ESTERHÁZY de GALÁNTHA ágak megalapítói. Gróf Miklós és fia, I. Pál herceg mindketten magyar nádorok voltak.

A történelmi 12 ún. hitbizományi hercegek közt I. Pál 1687-ben Lipót császár kegyelméből hercegi méltóságba emeltetett, miután a török benyomulás elől a Szent Koronát Passauban biztonságba helyezve részt vett Bécs felszabadításában és Budavár visszafoglalásában. Ő komponálta a „Harmonia Caelestis" című zeneművet. Pál Antal, a 4. herceg, kezdte meg a kismartoni vízivár barokk átépítését és az 1740-es pozsonyi országgyűlésen a magyar főnemesek segítségét ígéri a fiatal Mária Terézia királynőnek a porosz király ellen: „Életünket és vérünket Mária Terézia királyunknak!". Nagykövet Nápolyban, majd újabb porosz hadjárat után tábornagyként tér vissza Kismartonba, ahol Joseph Haydnt nevezi ki másodkarmesternek.

A család legendás alakja I. „Fényes" Miklós herceg, Eszterháza megépítője. Az „Eszterházi tündérvilág" az 1770/80-as években éri el csúcspontját: Haydn zenéje és számos művész közreműködésével rendezett ünnepségek közepette - amelyek egyikére Mária Terézia is ellátogat - „Fényes" Miklós létrehozza a „magyar Versailles"-t. 1778/79-ben 1200 saját katonájával tábornagyként háborúskodik II. József császár mellett Bajorországban, ezért a császár a hercegi rangot a család minden tagjára kiterjeszti.

Unokája, II. Miklós herceg túl szerette volna lépni nagyapja pompáját és a kismartoni kastélyt empire stílusban átépíti. Ő vásárolja össze a világhírű képgyűjteményt, amely ma a Szépművészeti Múzeumban látható. Bajorországban megveszi az edelstetteni kastélyt és birtokot, miáltal német-római birodalmi herceg lesz. 1809-ben - állítólag - Napóleon felajánlja neki a magyar koronát, amit visszautasít. 1814/15-ben a Bécsi Kongresszuson az egész európai diplomáciai testületet pompásan megvendégeli.

Halála évében azonban oly magasak az adósságok, hogy a birtokok zálog alá kerülnek. Unokája, III. Miklós rákényszerül a kincsgyűjtemények egy részét a magyar királyi államnak eladni. Csak 1898-ban sikerül IV. Miklósnak a zálog utolsó részletét kifizetni. Sajnos a második világháború után a népi köztársaság kárpótlás nélkül kisajátítja az összes magyarországi birtokot. A fertőd-eszterházai kastély is állami tulajdonba kerül, fénye megkopik és évtizedekre álomba merül.

Ma, amikor végre az értékek újra a helyükre kerülhetnek, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont mindent megtesz, hogy a kastély folyamatos felújítása továbbra is biztosítva legyen. Az új, nagyszabású időszaki kiállítással pedig - melynek katalógusát a kezükben tartják - most betekintést adunk abba a csodálatos világba, amelyet annak idején Esterházy „Fényes" Miklós e kastélyban teremtett. Kérem, álmodjunk együtt kicsit, hogy mi is részesei lehessünk az egykori tündérvilágnak!

Herceg Esterházy Antal

A kastély hivatalos oldala IDE kattintva

 

Közélet:
Utazás   
 0 Hozzászólás   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlott cikkek:

Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?

Chili Parádé Abonyban

Értékőr: 45 éve hunyt el Cselényi József Abony Város posztumusz díszpolgára

Meseterápia

Kinizsi színházi előadás

Nagyszabású kúriafelújítási program Abonyban

Pecsenye Parádé eredmények

Moziklub

Versek a cipősdobozban

Kipp Kopp koncert

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön melyik képviselőjelöltre szavazna az 8-as választókerületben?
   
 Tóthné Somodi Ildikó VFE 
 Dr. Egedy Zsolt Mihály Független 
 Sáfránné Baranyi Beatrix Fidesz- KDNP 
   
Eredmény
Programok

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.

Vizelettartási gondok megoldására ajánlott a lézerkezelés

 

A nőket érintő egyik nagyon érzékeny témakörről van szó, amelyet más területekhez hasonlóan a hölgyek szeretnek magukba fojtani. Nem beszélnek róla, pedig ha beszélnének, rájönnének, hogy rengeteg sorstársuk van, aki hasonló panaszokkal küzd, és egyáltalán nem kor függvénye az, hogy valakinek van vagy nincs vizelettartási problémája.

 

 


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok