Mi Abonyunk - Beszámoltak a Pest megyei zsaruk: Cegléd és térsége a 3. legfertőzöttebb
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 7980, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2015.06.26. 20:26

A „Szolgálunk és védünk” szlogen Pest megyében érték és mérce- Beszámoló a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) 2014. évi munkájáról

Dr. Mihály István, megyei főkapitány a közbiztonság helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről, és az azokkal kapcsolatos feladatokról számolt be a közgyűlésnek.

Elmondta, hogy a 2014. évben a rendőri eljárásokban regisztrált bűncselekmények száma 31 319 volt a megyében, amely az előző évi adatokhoz viszonyítva 4,0 %-kal csökkent, így a 2013-ban elért jelentős csökkenést megtartották. Országosan a rendőri eljárásokban regisztrált bűncselekmények száma 309 394 (2013-ban 358 810). Pest megye illetékességi területén regisztrált deliktumok aránya az országoshoz viszonyítva 10,1 %.

 

A PMRFK eljárásaiban a regisztrált elkövető ismertség (ismertségi arány) 49,6 %, az országos arány 55,4 %.

A PMRFK illetékességi területén a regisztrált bűncselekmények 100 ezer lakosra vetített aránya 2013-ban 2677, 2014-ben pedig 2565 volt, a csökkenés mértéke 4,2 %-os.
A nyomozáseredményességi mutatója tárgyévben 44,8 % volt, ami az előző évhez képest (39,4 %) 5,4 százalékponttal javult.

A megyei rendőr-főkapitányság helyi szervek közül az átlagot jelentősen meghaladó eredményességet elérő rendőrkapitányságok a Dabasi Rendőrkapitányság 55,0 %-kal, a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság 54,5 %-kal, a Nagykőrösi Rendőrkapitányság 53,2 %-kal és a Dunakeszi Rendőrkapitányság 51,5 %-kal. Az előző évi eredményességéhez képest kiemelkedő növekedést a Dunakeszi Rendőrkapitányság (+22,5 %), a Váci Rendőrkapitányság (+16,3 %), a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság (+14,8 %) és a Ceglédi Rendőrkapitányság (+13,9 %) ért el.

 

Az átlagtól leginkább elmaradó eredményesség az Érdi Rendőrkapitányságon (30,6 %), a Monori Rendőrkapitányságon (32,4 %) és a Budaörsi Rendőrkapitányságon (37,7 %) volt tapasztalható.
Mihály István előadásában elmondta, hogy aországos viszonylatban a PMRFK felderítési mutatója a tulajdon elleni szabálysértések esetén 32,3 %, ami jelentősen meghaladta az elvárt 25,0 %-os szintet.

A Magyarország észak-keleti régiójához tartozó öt megyére kiterjedő, fokozott rendőri jelenlétet biztosító közbiztonsági program eredményeire tekintettel 2013 decemberében a PMRFK is utasítást kapott annak bevezetésére. Az ennek érdekében kiadott intézkedési terv alapján a megye településein fokozottabb rendőri jelenlét került megvalósításra.

A sikerek hatására 2014. július 1-jei hatállyal az ORFK vezetője a programot kiterjesztette az ország valamennyi megyéjére. Az új program Pest megye területén lehetőséget biztosított a településeken az aktívabb rendőri jelenlét biztosítására. A program megindulásakor Pest megye 187 települése közül összesen 5 településen (Cegléd, Gödöllő, Bag, Tura és Érd városokban) naponta 24 órás rendőri jelenlét valósult meg. 2014. december 31-én – a pozitív lakossági és önkormányzati visszajelzéseknek köszönhetően – már csak Érd, Gödöllő és Kistarcsa/Kerepes településeken maradt fenn a 24 órás ellenőrzés. Ezen túl a megye 64 településén naponta többször visszatérő járőrszolgálat került végrehajtásra, illetve 119 településen 2-3 naponta visszatérő rendőri jelenlétet biztosítottunk.

A 2014. év második félévében a rendőrkapitányságok 19 990 fővel, 119 616 közterületen eltöltött óra alatt 357 fő elfogását és 847 fő előállítását hajtották végre.

A főkapitány elmondta, hogy a megyében 256 körzeti megbízott dolgozik. A körzeti megbízotti állomány jelentős része, az ún. klasszikus területfelelősi szolgálatot végzi.

Pest megye illetékességi területén (124 település részvételével) 190 közoktatási intézményben 152 iskolarendőr volt jelen a 2013/2014. tanévben, összesen 742 alkalommal tartottak prevenciós programot, melynek köszönhetően 26 099 gyermekkel találkozhattak.

Előadását azzal zárta, hogy a 2014-ben az önkormányzatok között elvégzett online kérdőíves felmérés eredménye azt mutatta, hogy a „Szolgálunk és védünk" szlogen Pest megyében érték és mérce, a rendőrség társadalmi megbecsültsége pozitív irányba halad. „Az is öröm számomra, hogy a felmérés szerint a közvélemény és a rendőri vezetés hasonlóan látja a szervezetünkön belül fejlesztésre, jobbításra szoruló területeket is, amelyek egybecsengenek a mi 2015. évi céljainkkal: a gyalogos és gépkocsizó járőrszolgálat aktivitásának növelése, a reagáló képességünk szinten tartása, biztonság az utakon, valamint hatékony bűnüldözés és bűnmegelőzés."

Szabó István, a közgyűlés elnöke arra kérte a képviselőket, hogy támogassák azt a felvetését, hogy Aszódon is létesüljön önálló rendőrkapitányság. A jelenlévő összes képviselő igennel szavazott az indítványra, így a megye elnöke kezdeményezi a belügyminiszternél a kapitányságság létrehozását.

 

Közbiztonság:
 0 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Csaló nő: Vakcinafejlesztő kutatóorvosnak adta ki magát

Szörnyű tragédia történt ma a temetőben

Hétvégi abonyi baleset

Nyílt levél a miniszterelnöknek

Szombati baleset

Baleset a Szelei úton: gyermekeket ütöttek el

Szabadidős rendőr fogta el az abonyi vasútállomáson a szatírt

Nagyobb társaság verekedett össze a Penny Marketnél

FENYEGETÉSSEL CSALTA KI A SÉRTETT ÉRTÉKEIT A GYANÚSÍTOTT

Bilincsben az abonyi drog kereskedők

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Önnek van már védettségi igazolványa?
   
 Van, mert beoltattam magam 
 Van, mert átestem a COVID-on 
 Beoltattam magam, de még nem kaptam meg 
 Nincs, mert még nem oltattam be magam 
 Nincs, és nem is akarom, hogy legyen!  
   
Eredmény

Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső

Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok